Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[PORADNIK] Dlaczego głośnik w telefonie przerywa i trzeszczy

(Temat utworzony: 07-12-2023 12:45 AM)
14365 Wyświetlenia
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje

Witam. Zastanawiacie się Państwo, dlaczego w przypadku, kiedy mamy telefon wodoszczelny, mogą nam trzeszczeć i przerywać głośniki podczas rozmowy, czy słuchania muzyki? Dziś odpowiem Państwu na to pytanie.

image
Telefony wodoszczelne mają otwór odpowietrzający(wentylacyjny) w pobliżu obiektywu aparatu lub na dole obok złącza ładowania. Taki otwór służy do regulowania ciśnienie powietrza wewnątrz telefonu. Jeśli podczas wykonywania lub odbierania połączeń telefonicznych, albo korzystania z głośnika, dźwięk jest niewyraźny, cichy, trzeszczy lub przerywa, może to oznaczać, że coś blokuje otwór wentylacyjny. Może to być woda, jeśli zamoczyliśmy telefon, lub po prostu dostał się tam jakiś paproch. 

Jak w łatwy sposób to sprawdzić? Wystarczy, że wyciągniemy tackę od karty SIM a telefon nam się odpowietrzy i dźwięk z głośników będzie działał już prawidłowo. Po wyczyszczeniu tego otworu przepływ powietrza będzie już prawidłowy i będziemy mogli ponownie cieszyć się wzorowym działaniem naszych głośników.

image
Mam nadzieję, że po tym krótkim poradniku nie będziecie się Państwo aż tak obawiać, że w nowym telefonie mogły nagle uszkodzić się głośniki. Pozdrawiam.
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Wątpię by to spowodowały słuchawki, czy sprawdzała Pani po wyjęteciu tacki SIM czy efekt jest taki sam?
0 Like
ajcha
First Poster
Opcje
Tak, niestety żadnej poprawy
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Rozumiem ze siatki głośników czyściła Pani dokładnie sobie?
0 Like
ajcha
First Poster
Opcje
Czyściłam, miękka ściereczka, ale właśnie widziałam, że ktoś polecił spirytus, ale jakoś nie mam odwagi spirytusem działać
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Nic z tych rzeczy proszę nie robić, zrobi sobie Pani więcej szkody tym niż pożytku. Siatki głośników czyści sie najlepiej szczoteczką do zębów.
0 Like
ajcha
First Poster
Opcje
A to jeszcze spróbuję ta metodą
0 Like
A54a
First Poster
Opcje
Witam jestem posiadaczem a54 i od aktualizacji 6.1 czasie mi trzeszczy głośnik i nie wiem czy to moja wina czy systemu i będę planował robic aktulizacje kolejną bo jakieś poprawki błędów 
0 Like
Młodamamusia
First Poster
Opcje
Dziękuję pomogło a już się bałam ze będę musiała do naprawy zanosić a mam dopiero rok telefon🙏😊
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
@Młodamamusia Nie ma za co. Cieszę się że poradnik pomógł Pani w rozwiązaniu problemu. Dziękuję za jego przeczytanie. Pozdrawiam.
Eweee
First Poster
Opcje
Witam, mam smartfon samsung galaxy s 22 i problem z głośnikiem, gdy ktoś do mnie dzwoni to głos osoby jest zmieniony, niewyraźny, zauważyłam że dzieje się tak po przyjściu z dworu z zimnego... trwa to dosłownie chwilę, rozłączę się, zadzwonię ponownie i głos jest już czysty. Czym to może być spowodowane ?
0 Like