Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Note8 Dual SIM - dwie karty zawsze włączone - przekierowania problem

(Temat utworzony: 18-04-2018 09:31 AM)
12465 Wyświetlenia
matt_pl
Explorer
Opcje

Nie działa prawidłowo przekierowanie z jednej karty SIM na drugą. Włączyłem opcję "Dwie karty SIM zawsze włączone." Podałem numer telefonu SIM1 i SIM2. Telefon potwierdził, że przekierowania zostały ustawione. Niestety kiedy prowadzę rozmowę na SIM2 nie można się do mnie dodzwonić na SIM1. Dzwoniącemu się rozmoa rozłącza, a na moim telefonie nie aktywuje się poprawnie przekierowanie i nie mam powiadomienia, że ktoś do mnie dzwoni na SIM1 - czy to podczas rozmowy czy po zakończeniu. 

Nie zawsze mam te problemy kiedy prowadzę rozmowę na SIM1, a ktoś dzwoni do mnie na SIM2 - wówczas czasem pojawia się powiadomienie.

Przełożyłem obydwie karty do poprzedniego telefonu, Sony  Z5 Dual SIM i przkierowania działają bez zarzutu! Otrzymuję powiadomienia o połączeniu na SIM1. Dzwoniłem też do operatora SIM1 - Orange, który potwierdził, że ustawione są przekierowania na numer SIM2  (Plus) kiedy SIM1 jest poza zasięgiem. Na wszelki wypadek przeresetowali usługę.

Zgłaszałem problem przez aplikację Samsung Members, dział techniczny nie widzi błędów w moich logach i poprosili skontaktować się z operatorem. Ponieważ operator nie widzi problemów i działa to na moim poprzednim telefonie, zgłosiłem do ponownego sprawdzenia do działu technicznego.

Czy ktoś ma podobne problemy?

Dodam, że nie zdawałem sobie sprawy z tego problemu, dopóki ludzie nie zaczęli mi zgłaszać, że nie można się do mnie dodzwonić.

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
matt_pl
Explorer
Opcje

Screenshot_20180424-093226_Mobile networks.jpg

@Szewcu72

Przekierowania zaczęły działać.

Testując różne ustawienia okazało się że po wyłączeniu VoLTE problemy zniknęły.

VoLTE było ustawione dla karty SIM1 (Orange) która obsługiwała transfer danych.

Nie wiem czy jest to problem Samsunga czy Orange, ale dziękuję za wszelkie sugestie. Może ktoś skorzysta z tego rozwiązania. Pozdrawiam.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

11 Odpowiedzi
KrzysiekK
Hotshot
Opcje

Cześć @matt_pl

Czy osoby, które nie mogą się do Ciebie dodzwonić słyszą komunikat o wyłączonym telefonie/poza zasięgiem?

Czy może jest to cisza lub zajętość numeru?

0 Like
matt_pl
Explorer
Opcje

Cześć @KrzysiekK

Jest to cisza, i po kilku sekundach są rozłączani. Nie ma sygnału zajęte.

0 Like
KrzysiekK
Hotshot
Opcje

@matt_pl

Sprawdź jeszcze, czy na obu SIM masz włączone przekierowanie połączeń przy braku odpowiedzi.

Warto również sprawdzić pozycję połączenia oczekującego.

Miałem okazję przetestować działanie przekierowań na Note 8 i u mnie problem nie występował.

0 Like
matt_pl
Explorer
Opcje

Screenshot_20180419-170106_Phone.jpg

Tak to u mnie wygląda.

Co masz na myśli poprzez sprawdzenie pozycji połączenia oczekującego?

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Wyświetlanie ID (identyfikacja numeru dzwoniącego), przekazywanie połączeń, ograniczenie połączeń i połączenia oczekujące to usługa operatorskie, kiedyś nawet dodatkowo płatne. :face-with-tears-of-joy: Należy zatem sprawdzić ich ustawienia z pozycji klawiatury telefonu. 3 kropki u góry > Ustawienia > Więcej ustawień. I tu sprawdzasz poszczególne usługi.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
matt_pl
Explorer
Opcje

Screenshot_20180420-080923_Gallery.jpg

Screenshot_20180420-080856_Gallery.jpg

Tak wyglądają u mnie te ustawienia. Sim1 to Orange, Sim2 to Plus.

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Obie karty musisz ustawić na przekazuj przy braku odpowiedzi. Skoro obie karty masz aktywne, to w czasie rozmowy powinno przekazać na drugą z której prowadzona jest rozmowa i po nie odebraniu połączenia powinno pojawić się info.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
matt_pl
Explorer
Opcje

@Szewcu72

Ustawiłem przekierowanie "przy braku odpowiedzi" zgodnie z twoją sugestią. 

Niestety nie pomogło i nadal nie mam powiadomienia że ktoś do mnie dzwoni na SIM1, kiedy prowadzę rozmowę na SIM2. Obydwie karty są na abonament. SIM1 orange i SIM2 plus.

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Albo mamy bug w oprogramowaniu albo coś z uslugami operatorskimi.

0 Like