17-01-2019 04:04 PM
Cześć,
mój dziadek, który dzielnie służył mi od ponad 3 lat kilka dni temu sfiksował. Zaczęło się od szybko rozładowującej się baterii po czym zdiagnozowałem takie przypadłości:
- telefon bardzo się grzeje w sumie w każdym momencie. Gdy go wyłączę nadal się grzeje. Dopiero wyjęcie i włożenie baterii daje radę, żeby przestał się gotować, dopóki go nie uruchomię lub podłączę ładowarkę.
- nie da się go włączyć przyciskiem Power, bez podłączonej ładowarki. Dopiero jak wepnę ładowarkę, to mogę go uruchomić.
- podłączenie ładowarki na wyłączonym telefonie powoduje jego nagrzewanie, nawet wtedy gdy wyjmę baterie
- grzeje się najbardziej w miejscu karty sim (w sumie to chyba bezpośrednio pod nią)
- temperatury zmierzone na procesorze - poniżej 50 nie spada, max widziałem 95 stopni.
Czy jest szansa go jakoś reanimować, czy zostaje rozglądanie się z nowym Notesem?
-
Dziękuję za pomoc
17-01-2019 04:27 PM
@putek Po pierwsze, nie podłączamy ładowarki do telefonu bez akumulatora.
Po drugie sprawdź czy bateria nie jest lekko rozdęta. To by wskazywało na konieczność jej wymiany.
Wyjmij kartę i przeczyść gniazdo SIM. Wykonaj factory reset. Jeżeli powyższe działania nie dadzą rezultatu pozostaje wizyta w serwisie.
17-01-2019 05:07 PM — edytowano 17-01-2019 05:08 PM
@Szewcu72 Telefon już spisałem na straty, dlatego sprawdzałem zachowanie bez baterii. Baterię zmieniałem na inną, bez zmian. Reset był. Spróbuje go przeczyścić. Serwis chce od razu wymieniać płytę główną (przynajmniej serwis autoryzowany).
Dzięki za odpowiedź.
17-01-2019 09:05 PM
@putek raczej każdy serwis będzie chciał wymienić płytę.
17-01-2019 09:58 PM
To biorę się za szukanie 9tki.