22-07-2018 07:37 PM
Witam Wszystkich userów forum. Piszę do Was, ponieważ nie mogę rozgryźć problemu z jakim od niedawna się borykam. Do rzeczy, raz na kilkanaście razy w najmniej oczekiwanych momentach po odblokowaniu telefonu czytnikiem lini papilarnych pojawia się na sekunde biały ekran po czym wszystko wraca do normy... testowałem wszystkie ustawienia od adapcyjnego po normalnyy.... jedynie czego nie wyłączyłem to automatycznej jasności... Pytanie czy miał/ma ktoś z tym telefonem taki problem? Jakieś wskazówki co robić? Telefon nigdy nie upadł i ma miesiąc
22-07-2018 07:39 PM
Telefon to samsung s8
22-07-2018 08:13 PM
22-07-2018 08:21 PM
Ciężko mi jest to stwierdzić, ale na początku użytkowania czegoś takiego nie było... to wygląda taka jakby ekran miał ciężko się wybudzić i czasami mruga nie umiejąc dopasować do danego obrazu a czasem ma biały sekundoey biały ekran
23-07-2018 10:29 AM
23-07-2018 10:37 AM
W tym trybie długo może pracować telefon? Pytam, ponieważ jest to bardzo rzadkie zjawisko... wczoraj instalowałem lipcową aktualizacje no i będe instalował? A, że tak spytam bardziej z opisu wygląda to na softa czy hardware?
24-07-2018 01:12 PM
Cześć KidoJaw !
Telefon może pracować w trybie awaryjnym bez przerwy i nie będzie miało to negatywnych skutków. W tym trybie wszystkie doinstalowane aplikacje będą nieaktywne. W opisanej sytuacji będzie to kluczowe, aby zweryfikować, czy usterki nie powoduje aplikacja zewnętrzna, np. antywirus/cleaner.
Dodatkowo warto przejść do standardowych kroków, czyli wipe cache partition z poziomu recovery mode. Czasem partycja cache jest przeładowana i pojawiają się błędne kody uruchamiające aplikacje/funkcje systemowe. Oczywiście żadne dane osobiste nie zostaną usunięte. Tutaj instrukcja:
Soft / Hard Reset oraz Tryb bezpieczny.
Moim zdaniem wygląda to na jakiś błąd oprogramowania, np. wynikły po aktualizacji systemu Android.
26-07-2018 06:48 AM
Sprawdziłem obie rady dotyczące wymienionego problemu i oto przedstawiam wnioski: robiąc wipe cache, nic nie polepszyło, zero zmian. Włączenie telefonu w trybie awaryjnym także nic nie zdziałało, ponieważ może i biały sekundowy obraz mi się nie wyświetlił ale telefon ma raz na kilka razy tak jakby problem z wyświetleniem po odblokowaniu telefonu, objawia się to charakterystycznym mignięciem, coś tak jakby efektem "przepalającej się żarówki", podobnie jakby złym odświeżeniem obrazu... Problem występuje tylko przy odblokowaniu, przy normalnej pracy ciągłej tego nie ma... robiąc wipe cache zauważyłem, że telefon też ma skopane ładowanie recovery, piszę failed... Ma ktoś jeszcze jakieś porady czy też wskazówki?
26-07-2018 12:14 PM
W takim przypadku pozostaje wykonać backup danych i zresetować telefon, najlepiej również z poziomu recovery.
W ostateczności konieczna będzie naprawa serwisowa.
26-07-2018 12:25 PM
Ostatnia sprawa, tylko jak wykonać hard reset jeżeli w trybie recovery on się nie ładuje? Można to wykonać przez zwykłe ustawienia? Dodam, że też jestem Damian K, także miło mi, że od kogoś takiego rade dostałem:)