23-05-2021 07:31 PM — edytowano 09-03-2022 09:08 AM
Kilka dni temu Google udostępnił dla użytkowników wybranych telefonów pierwszą wersję systemu Android 12 w wersji beta. Jedną z najbardziej widocznych zmian jest wprowadzenie odświeżonego interfejsu użytkownika pod nazwą Material You, który powstał w działach zajmujących się oprogramowaniem, sprzętem oraz zespołem pracującym nad dotychczasowym Material Design.
Wśród wielu nowości oraz zmian Google postawił na jeszcze większą personalizację urządzenia, płynny ruch elementów i animacje oraz przeprojektowane odstępy wizualne w systemie. Ponadto spory nacisk położono na prywatność użytkownika podczas korzystania z aplikacji. Zapraszam do obejrzenia poniższego filmu promującego system Android 12.
Po więcej informacji dotyczących zbliżających się nowości, pierwszej wersji systemu beta oraz zmian w Material Design odsyłam na poniższe strony Google:
Kiedy testy dla użytkowników urządzeń Galaxy?
Użytkownicy telefonów i tabletów Samsung Galaxy nie będą mogli wziąć udziału w testach systemu Android 12 przygotowanych przez firmę Google. Samsung udostępni własny program testowy, który będzie zawierał nie tylko najnowszą wersję systemu, ale również nową wersję nakładki wizualnej One UI 4.0. Na ten moment nie wiadomo kiedy to nastąpi, ale jeżeli harmonogram testów będzie podobny jak w zeszłym roku to użytkownicy powinni się przygotować na czwarty kwartał tego roku.
Kiedy pojawi się oficjalna aktualizacja dla urządzeń Galaxy?
Samsung nie udostępnił harmonogramu aktualizacji a co za tym idzie nie są znane daty udostępnienia najnowszej wersji systemu Android. Najprawdopodobniej aktualizacja zostanie udostępnione w podobnym terminie jak zeszłoroczna aktualizacja Android 11 więc istnieje spora szansa, że pierwsze telefony otrzymają aktualizację na przełomie tego i następnego roku po zakończeniu programu testów beta.
Czy moje urządzenie otrzyma aktualizację?
Tak jak wspomniałem wcześniej na ten moment nie znamy szczegółów. Możemy jednak przewidzieć na podstawie dwuletniego oraz trzyletniego wsparcia, które urządzenia otrzymają aktualizację. Pamiętajcie jednak, że nie jest to oficjalna lista a jedynie przewidywania.
Seria Galaxy S
Seria Galaxy Note
Seria Galaxy Z
Seria Galaxy A
Seria Galaxy M
Seria Galaxy Xcover
Seria Galaxy Tab
Źródło: Android Developers, Blog Google, SamMobile
11-06-2021 07:56 PM
11-06-2021 07:59 PM
@Anonymous User Tak, otrzyma jeszcze androida 11, ale 12 już nie. Ten model nie jest w liście 3 dużych aktualizacji dla wybranych modeli.
11-06-2021 08:06 PM
11-06-2021 08:10 PM
@Anonymous User Nawet nie został uwzględniony w tym przypuszczającym harmonogramie.
11-06-2021 08:14 PM
11-06-2021 08:16 PM
@Anonymous User Jestem w 100% pewny, że nie dostanie.
11-06-2021 08:20 PM
11-06-2021 08:21 PM
@Anonymous User Też posiadam, więc się przekonamy😉
11-06-2021 08:44 PM
11-06-2021 08:46 PM
@Anonymous User Już 2022 roku😀