Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Aktualizacje systemowe Google Play

(Temat utworzony: 24-04-2020 10:55 PM)
23451 Wyświetlenia
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Aktualizacje-Google-Play.jpg

Google począwszy od systemu Android 10 wprowadził nową technologię zabezpieczenia użytkowników systemu. Funkcja o nazwie Project Mainline (nie mylić z Project Treble) pozwala na aktualizowanie określonych komponentów wewnętrznych urządzenia bez konieczności pobierania oprogramowania układowego i przechodzenia przez proces aktualizacji. Dzięki temu Google może w każdym momencie za pomocą sklepu Google Play udostępnić ważne poprawki bezpieczeństwa, które trafią do naszych urządzeń bez konieczności angażowania producenta telefonu czy operatora sieci komórkowej. Po wydaniu takiej aktualizacji trafia ona bezpośrednio do naszego telefonu lub tabletu. W urządzeniach funkcja nosi nazwę Aktualizacja systemu w Google Play (Google Play system updates). Na koncie Google jest widoczna pod nazwą Aktualizacje usług systemowych.

Ustawienia telefonuUstawienia telefonuUstawienia konta GoogleUstawienia konta Google

Aktualizacje są wykonywane automatycznie. Użytkownik może sprawdzić wersję aktualizacji oraz ręcznie sprawdzić dostępność nowszej wersji aktualizacji systemowych. Aby to zrobić należy w urządzeniu kolejno przejść do:

Android 12

Ustawienia > Biometria i zabezpieczenia > Aktualizacja systemowa Google Play

Aktualizacja-systemowa-Google-Play.jpgScreenshot_20200424-224645_Google Play Store.jpg

Android 13+

Ustawienia > Bezpieczeństwo i prywatność > Aktualizacje > Aktualizacja systemu w Google Play.

Screenshot_20221215_144819_Settings.jpgScreenshot_20221215_144810_Google Play Store.jpg

Poprawki bezpieczeństwa udostępniane w ramach aktualizacji systemowych Google Play są uwzględniane w biuletynach bezpieczeństwa systemu Android. Aktualizacje udostępniane są w różnych odstępach czasowych w zależności od urządzenia. W większości przypadków nowe wersje pojawiają się raz w miesiącu.

Źródło: opracowanie własne na podstawie Android Developers Blog, Android, Android Security Bulletin, Google System Release Notes

634 Odpowiedzi
MarcinezK
Pathfinder
Opcje

image

Czy ktoś jeszcze ma tak jak u mnie? Mamy koniec grudnia a poprawki google play z października. Galaxy S22+ One UI 6.0. Dodam tylko, że u żony na flipie 4, który również ma One UI 6.0 poprawki są już listopadowe.

0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@MarcinezK, problem dotyczy różnych telefonów, nie tylko Samsung. Jest jakiś błąd po stronie Google i trzeba czekać na jego naprawę. Obecnie zdarza się też tak, że na tym samym modelu telefonu użytkownicy posiadają różne wersje poprawek systemowych Google Play.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

Jankoval
Voyager
Opcje

@MarcinezK ja zrobiłem factory reset na 2 telefonach i teraz poprawki mam z lipca i brak aktualizacji.

0 Like
WadowiczaQ
Explorer
Opcje
Witam.
Czy nadal macie problem z pobieraniem wyżej wymienionej aktualizacji?
U mnie nadal z września.

image

Nie ważne czy po danych czy przez WiFi próbuję.
Dodam że na S23 Ultra.
Sprawdziłem na żony też S23 Ultra i ona ma z lipca jeszcze.
0 Like
Gosia2707
Navigator
Opcje
Ja na s23 ultra miałam 2 aktualizacje w grudniu- 1.12 i 18.12
0 Like
cccccc1
Voyager
Opcje
S23+ ma z paździenika1704006683702.jpg
0 Like
kocyk222
Pioneer
Opcje
Ja mam s23 ultra u mam z lipca
0 Like
WadowiczaQ
Explorer
Opcje
Robiłem wipe cache a nie chcę resetować telefonu do ustawień fabrycznych bo go mam od pół roku mniej więcej.
Ciekawe od czego to zależy ale dziwne to jest.
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@WadowiczaQ, to jest błąd po stronie Google (też tak mam), trzeba czekać, aż oni go naprawią.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

adam1709
Explorer
Opcje

Pytanie czy Google o tym wie? gdzieś o tym pisali, że tak wiedzą?

0 Like