24-04-2020 10:55 PM — edytowano 27-03-2024 10:37 AM
Google począwszy od systemu Android 10 wprowadził nową technologię zabezpieczenia użytkowników systemu. Funkcja o nazwie Project Mainline (nie mylić z Project Treble) pozwala na aktualizowanie określonych komponentów wewnętrznych urządzenia bez konieczności pobierania oprogramowania układowego i przechodzenia przez proces aktualizacji. Dzięki temu Google może w każdym momencie za pomocą sklepu Google Play udostępnić ważne poprawki bezpieczeństwa, które trafią do naszych urządzeń bez konieczności angażowania producenta telefonu czy operatora sieci komórkowej. Po wydaniu takiej aktualizacji trafia ona bezpośrednio do naszego telefonu lub tabletu. W urządzeniach funkcja nosi nazwę Aktualizacja systemu w Google Play (Google Play system updates). Na koncie Google jest widoczna pod nazwą Aktualizacje usług systemowych.
Ustawienia telefonu
Ustawienia konta Google
Aktualizacje są wykonywane automatycznie. Użytkownik może sprawdzić wersję aktualizacji oraz ręcznie sprawdzić dostępność nowszej wersji aktualizacji systemowych. Aby to zrobić należy w urządzeniu kolejno przejść do:
Android 12
Ustawienia > Biometria i zabezpieczenia > Aktualizacja systemowa Google Play
Android 13+
Ustawienia > Bezpieczeństwo i prywatność > Aktualizacje > Aktualizacja systemu w Google Play.
Poprawki bezpieczeństwa udostępniane w ramach aktualizacji systemowych Google Play są uwzględniane w biuletynach bezpieczeństwa systemu Android. Aktualizacje udostępniane są w różnych odstępach czasowych w zależności od urządzenia. W większości przypadków nowe wersje pojawiają się raz w miesiącu.
Źródło: opracowanie własne na podstawie Android Developers Blog, Android, Android Security Bulletin, Google System Release Notes
22-01-2025 09:00 AM
Podejrzewam, że takie same jak w przypadku nowszych telefonów czyli listopad 2024.
22-01-2025 03:02 PM
Aktualizacje systemowe Google Play dla Androida 10 zakończyły się w 2023 roku, u mnie to jest dokładnie 1 maj. Dla Androida 11 miały być zakończone jakoś rok później więc też już niby nie dostaje. Też byłem zaskoczony tym faktem bo długo nic nie przychodziło, sam jestem nadal na 10 i pytałem na czacie w sklepie play i po długich dyskusjach w końcu baba zajarzyła o co pytam i potwierdziła. Jest o tym wikipedi po angielsku.
22-01-2025 08:45 PM
27-01-2025 09:08 PM
No to ciekawe czy to już koniec będzie dla 11 czy jednak nie.
Mój brat ma Mi 9t z androidem 11 i ma je sprzed kilku lat jak skończyły się główne aktualizacje i też gdy sprawdzam te to wyświetla się, że ma najnowsze... ciekawe czy format by coś naprawił tutaj, bo tak jakby się przycięło coś, cholera wie o co chodzi... no, ale skoro u Ciebie nawet poszło taki os to przybrało to bardzo dziwne... coś jest grubo nie tak z tym systemem
Natomiast u mnie na OnePlusie 5 i u ciotki na Redmi Note 7 jest android 10 i ostatnia data to 1 maj 2023.
Jestem ciekawy czy te aktualizacje same się aktualizacją? bo z mojego doświadczenia to wygląda to tak, że póki ręcznie nie sprawdzę czy coś jest nie nie dam uruchom ponownie to one się nie zrobią.
27-01-2025 09:52 PM — edytowano 27-01-2025 09:52 PM
@adam1709 napisał(a):Jestem ciekawy czy te aktualizacje same się aktualizacją? bo z mojego doświadczenia to wygląda to tak, że póki ręcznie nie sprawdzę czy coś jest nie nie dam uruchom ponownie to one się nie zrobią.
Z reguły tak to właśnie wygląda. Pamiętam, że kiedyś poziom poprawek Google Play podskoczył wraz z aktualizacją oprogramowania od producenta.
28-01-2025 11:43 PM
Pojawiła się aktualizacja na styczeń Galaxy A53 5G.
28-01-2025 11:47 PM
Czy co, każdy producent robi sobie jak chce czy o co tu chodzi?
29-01-2025 08:34 AM
Nie wiem jak to wygląda u innych producentów, ale w przypadku firmy Samsung zdarza się, że występują różne wersje poprawek na różnych telefonach. Im nowszy telefon tym większa szansa na najnowsze poprawki.
29-01-2025 02:10 PM
Pojawiły się styczniowe poprawki Google Play na telefonie Galaxy S20 FE. Na modelu Galaxy S24 Ultra z One UI 7 beta aktualizacja nie jest jeszcze dostępna.
14-02-2025 12:12 AM