Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zrywające i zawieszające się wifi 2,4GHz w S20+

(Temat utworzony: 04-08-2020 08:54 AM)
4065 Wyświetlenia
Voyteck
Journeyman
Opcje
Dzień dobry!
Od wczoraj posiadam Samsunga Galaxy S20+ 5G. Niestety od samego początku pokazuje spore problemy z wifi. Na czym to polega:
Połączenie z sieciami 2,4GHz w losowych momentach po prostu zawiesza się. Sieć przechodzi w stan "połączono bez internetu". Co więcej, nie mogę się wtedy połączyć z zadna inną siecią,  tak jakby cały moduł wifi się zawiesił. Pomaga dopiero całkowite wyłączenie i wlaczenie wifi w telefonie. Co ciekawe, w tym momencie router nie pokazuje już, że telefon jest do niego podłączony (sprawdzam w statystykach), pomimo że telefon twierdzi, że jest "podlaczony bez internetu".
Co ważne:
1)Na 5GHz nie zauważyłem tego samego problemu
2)Inne telefony (w tym S8+ i S9) łączą się bezproblemowo z ta siecią
3)Sprawdziłem S20+ z inną siecią 2.4GHz - ten sam objaw.
4)Najłatwiejszy sposób,  żeby to wywołać, to spowodować większe obciążenie telefonu uploadem (np. odpalić aktualizacje lub włączyć SpeedTest). 
5)Testowałem telefon na wyłączonym BT, więc wykluczam interferencje.

Próbowałem resetu routera,  resetu ustawień sieciowych w telefonie, wifi safe mode i wyłączenia wifi stan throttling. Żadna z tych opcji nie pomogła.

Wyczerpałem się z pomysłów, a problem jednak jest dość upierdliwy:) Pomocy!

Model: SM-G986B/DS
Najnowsze oprogramowanie (po aktualizacjach lipcowych)
Dostawca internetu to UPC (modem connectbox)
32 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Voyteck  Czy telefon był przywracany z kopii zapasowej z innego telefonu ? Sprawdź jeszcze, czy nie masz włączonego IPv6 w UPC.

https://test-ipv6.com/index.html.pl_PL

0 Like
Voyteck
Journeyman
Opcje
@vdsl2
1) Telefon miał przenoszone dane za pomocą Smart Switcha z S8+.
2) Mam wyłączone IPv6 w UPC (juz kiedyś powodowało problemy z innym urządzeniem). Ale oczywiście sprawdzilem jeszcze raz na wszelki wypadek:)
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Voyteck  Już wielokrotnie pisaliśmy, że przenoszenie dany za pomocą SS powodują problemy.

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Wykonaj hard reset, ale tym razem nie przywracaj kopii zapasowej z poprzedniego telefonu. Zdarza się, że wraz z kopią przywracane są błędy zgodnie z tym co napisał @vdsl2.

Members_oZgLc6S
First Poster
Opcje
mam dokładnie to samo wieczny problem
0 Like
Voyteck
Journeyman
Opcje
Przyznam, że nie natknąłem się na temat o problemach z SS, ale też jestem nowy tutaj na Members, a gdzie indziej w internecie nie było pisane o problematycznym SS. No cóż, dzięki, sprawdzę w takim razie opcję z hard resetem:)
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Voyteck  Bardziej chodzi o opcję w SS Ustawienia urządzenia.

0 Like
Voyteck
Journeyman
Opcje
Dzięki, zreset fabryczny, bez SS (tylko logowanie do konta googla) i pomogło... ale w 70%:)
Łączy się z wifi, odpalam speedtest i podczas testu uploadu znowu zrywa połączenie. Co prawda przerywa to test, ALE wifi nie zawiesza się całkowicie i telefon za chwilę przywraca sobie sam połączenie bez konieczności ręcznego resetu wifi. Na innych appkach na razie nie zauważyłem zerwań. Wiec poziom upierdliwości problemu się wyraźnie obniżył, choć mam wrażenie, że jeszcze coś jest na rzeczy:)
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Voyteck ,Jaka to aplikacja speedtest ?

0 Like