08-09-2019 02:57 PM
Dzień dobry.
Od tygodnia mam dość uciążliwy problem ze swoim smartfonem. Telefon sam zmienia czas wygaszania ekranu - dziennie nawet 10-12 razy jestem zmuszony ustawiać czas wygaszania na 30 sekud (taki czas jest przeze mnie preferowany). Odkładam telefon lub coś na nim robię i nagle chwila nieuwagi - telefon po kilku sekundach zaczyna się wygaszać. Wracam do ustawień ekranu i wygaszenie jest ustawione na 6 sekund (zawsze ustawia się na taką wartość). Próbowałem znaleźć jakiś czynnik, który mógłby to powodować, ale wartość ta zmienia się w losowych sytuacjach, bez znaczenia czy telefonu używam, czy też odstawię go na dłuższy czas. Nie ma też zależności między baterią lub jej zużyciem, bo zmiana wartości następuje na różnych poziomach, a nawet gdy telefon jest podłączony do zasilania.
Dotychczas próbowałem szukać ustawień adaptacyjnych, które mogłyby zmieniać tą wartość, próbowałem także wyłączać i włączać telefon.
Czy spotkał się ktoś z podobną sytuacją lub zna rozwiązanie tego problemu?
08-09-2019 03:10 PM
@NJSik Czy masz już taki soft w telefonie G975FXXU3ASH6 ? Czy telefon jest od jakiegoś operatora, czy z wolnego rynku ?
Czy ostatnio instalowałeś jakieś aplikacje ?
08-09-2019 03:23 PM — edytowano 08-09-2019 03:33 PM
Telefon jest z wolnego rynku, aktualnie mam wersję G975FXXU3ASH6.
Instalowałem 2 aplikacje, które usunąłem od razu po wykryciu błędu, bo myślałem, że mogą być jego przyczyną.
08-09-2019 03:38 PM
@NJSik Spróbuj, użyć Trybu bezpiecznego zobaczymy czy dalej występuje, problem.
08-09-2019 03:47 PM
@NJSik, Sprawdź czy nie masz włączonej funkcji "Optymalizuj ustawienia". Znajdziesz ją w Ustawienia --> Pielęgnacja urządzenia --> Bateria --> 3 kropki --> Ustawienia --> Optymalizuj ustawienia --> wyłącz
08-09-2019 04:30 PM
09-09-2019 12:13 PM
@NJSik, czy po włączeniu trybu bezpiecznego problem występuje w dalszym ciągu?
11-09-2019 02:28 PM
Miałem dokładnie tak samo. Przechodziłem w tryb bezpieczny oraz odinstolwałem ostatnio dodane aplikacje i nic. W końcu się udało i znalazłem źródło problemu. Otóż niedawna aktualizacja apki "Always On Edge - Edge Lighting" wymusza zakup wersji premium, aby była możliwość zmiany niektórych ustawień i właśnie tam są te które powodują problem szybkiego (u mnie to bylo 8sek.) wygaszania się ekranu. Jeśli jej używasz to poszperaj w ustawieniach, usuń ją, albo zakup wersję premium. Ja odinsatowałem i od 3 dni nie mam problemu z wygaszaniem ekranu.
Pozdrawiam.