Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zgubiony telefon.

(Temat utworzony: 12-01-2022 02:03 AM)
857 Wyświetlenia
tomekcs2
Explorer
Opcje

Witam.. zgubiłem telefon. Mam kilka pytań . 

1. Na koncie google gdy próbuje go namierzyć jest napisane "nie można znaleźć urządzenia" - czy ktoś mógł usunąć moje konto z telefonu? 

2. Przez szukanie na findmysamsung. Nie mogę telefonu namierzyć, karta która była w telefonie jest już zablokowana, czy jeśli ktoś włoży swoją kartę do telefonu ta funkcja nadal będzie działała dla mnie? 

3. Konto Samsung. Czy jeśli ktoś się dostanie do telefonu może moje konto z niego usunąć? Czy tylko ja mogę to zrobic? 

4. Zgłosiłem telefon na policję, tylko żeby oni mogli telefon sprawdzić muszą wpisać *#06# a na ekranie jest blokada? 

5. Czy ktoś może zabezpieczony telefon hasłami i biometrią zresetować telefon do ustawień fabrycznych nie odblokowując go? Jest tam A11 z nakładką one ui 3.1 

6. Jeśli poproszę operatora o blokadę nr imei, to jeśli nawet telefon by się znalazł to będzie on już śmietnikiem? 

Dzięki za odpowiedzi! 

Pozdro, Tomek

8 Odpowiedzi
WolfeMortis
Explorer
Opcje
Żeby namierzyć telefon musi on chyba mieć włączone transmisje danych lub dostęp do sieci z tego co wiem. Jeśli zablokowałeś już kartę sim to trochę lipa. Mogę się mylić ale powodzenia w szukaniu.
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@tomekcs2  Dzień dobry 

Odpowiadając na pytania:

1. Jeżeli osoba będąca obecnie w posiadaniu urządzenia nie zna danych/hasła to nie będzie mogła usunąć konta. 

Komunikat ten może świadczyć o tym że wyłączony jest internet lub lokalizacja.

2.  Funkcja Find My Mobile będzie w pełni działała Jeżeli urządzenie będzie miało dostęp do internetu i lokalizacji. 

3. Konto można usunąć/ wylogować się z urządzenia tylko znając hasło do konta.

4. Aby podać policji dane telefonu czyli numer imei nie potrzeba do niego dostępu.  Takie dane można spisać z pudełka telefonu lub faktury zakupu.

5.jak ktoś jest dobrym specjalistą to będzie potrafił zainstalować system na nowo.

Najważniejsze aby była włączona opcją w telefonie blokada ponownej aktywacji,  wówczas nawet gdyby udało się zresetować telefonu to będzie wymagał zalogowania na konto Samsung. 

6.  Nie blokadę można zdjąć 

W przypadku takiej kradzieży Najważniejsze jest prawidłowe wcześniejsze skonfigurowanie usługi Find My Mobile tak aby jak najszybciej po utracie urządzenia zalogować się  na konto i użyć opcji "Blokuj" , która nie pozwoli wyłączyć telefonu i będziemy wiedzieć gdzie się znajduje. 

Kolejną opcją będziemy śledź lokalizacje oraz wydluż czas pracy. 

Screenshot_20220112-053202_Chrome.jpg

tomekcs2
Explorer
Opcje

Co do punktu 4 to byłem na policji z pudełkiem telefonu. chodzi mi o to czy np. przy spisywaniu osoby która będzie w potencjalnym posiadaniu urządzenia policja będzie mogła spisać nr imei pomimo blokady na ekranie? 

Opcję blokuj zaznaczyłem, ale chyba trochę za późno. 

Screenshot_20220112_111123_com.android.chrome.jpg

Chociaż miałem w telefonie włączone żeby móc go wyłączyć trzeba narysować wzór blokady. 

Dodatkowo nawet na ekranie blokady jest podany nr w razie zgubienia. Nie wiem albo się nie znalazł albo ktoś kombinuje bez internetu z nim ..?

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@tomekcs2  Z tego co tutaj widzimy wygląda na to że telefon jest wyłączony. Nie zdążył Pan włączyć opcji blokady przycisków aby uniemożliwić dostęp a tym samym mieć kontrolę nad urządzeniem.

W tym momencie jak mówi komunikat telefon zostanie zablokowany jak tylko połączy się z siecią.

W kwestii numeru imei: Numer IMEI znajduje się na odwrocie telefonu.

tomekcs2
Explorer
Opcje

Czyli rozumiem, że nawet jesli ktoś włoży swoją kartę, ale telefon dostanie sieć. To i tak go zablokuje tak? 

A jak wygląda sprawa z "factory reset" z poziomu klawiszy przy włączeniu telefonu? Telefon nie pozwoli potencjalnemu nabywcy tak się zresetować jeśli ma biometrie i hasło? 

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@tomekcs2  Tak, kiedy telefon uzyska dostęp do sieci internet, blokada zostanie aktywowana.

Reset z poziomu trybu recovery jest możliwy pomimo założonych zabezpieczeń.

tomekcs2
Explorer
Opcje

Czyli jak ktoś go sobie zresetuje z poziomu recovery to ma czysty telefon tak? Czy telefon będzie wolał i tak hasło po uruchomieniu, żeby się upewnić czy to ja go resetowalem? 

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@tomekcs2  Powinna pojawić się blokada  w wyniku braku usunięcia konta Google przed resetem.