Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Szybkie Ładowanie a zużycie baterii

(Temat utworzony: 17-06-2022 07:36 AM)
2231 Wyświetlenia
MaciekGiee
Explorer
Opcje

Cześć wszystkim. Mam pytanie odnośnie szybkiego ładowania. Czy ono bardzo niszczy baterie ? Ładuje szybkim gdy tylko muszę a poza tym normalnym wolnym. Miałem kiedyś Galaxy Note 4, był cały czas ładowany szybkim ładowaniem minęło trochę ponad rok i gdy bateria miała 30% telefon po prostu się wyłączał i trzeba było go ładować. Co myślicie o szybkim ładowaniu ?

0 Like
15 Odpowiedzi
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Bartut, Osobiście ładuję w trybie szybkim tylko wtedy kiedy jest mi potrzebne. Na co dzień używam zwykłego ładowania. Pamiętaj, że bateria i tak po pewnej ilości cykli utraci część swojej sprawności.

mcbseb
Troubleshooter
Opcje
Witam! 

Chciałbym się podzielić dość wydaje mi ciekawym spostrzeżeniem i jednocześnie zapytać czy ktoś zauważył coś podobnego. 
Mianowicie jak wiadomo od kilku generacji Galaxy S, Samsung nie daje ładowarek do zestawu. Toteż ja swój S21 Ultra od prawie 2 lat ładuję starą ładowarką od S8 czyli 15W. Czasami jednak mam potrzebę naładować telefon szybciej, wówczas używam ładowarki 25W z telefonu mojej Żony (którą ona dostała do A70 w czasach gdy Samsung nie odkrył jeszcze "ekologii"). 
Tak było na przykład dzisiaj i co zauważam już kolejny raz (i raczej nie jest to przewidzenie) to, że bateria naładowana z mocą 25W trzyma moim zdaniem trochę lepiej niż naładowana starą, wolniejszą ładowarką.
Czy jest może ktoś kto zauważył coś podobnego? A może nawet jest ktoś w stanie wyjaśnić ten fenomen? 😃 

Pozdrawiam!
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Według mnie korzystanie z różnych ładowarek nie powinno mieć wpływu na szybkość rozładowywania baterii. Może to wyłącznie chwilowy efekt po skorzystaniu z innej ładowarki. Spróbuj przez jakiś czas korzystać z szybszej ładowarki i zobacz czy po jakimś czasie w dalszym ciągu jest tak jak napisałeś.

mcbseb
Troubleshooter
Opcje
Myślę dokładnie tak samo - nie powinno mieć znaczenia. Sęk w tym, że to nie jest tak, że ja do tego doszedłem wczoraj, bo to były prawie 2 lata obserwacji. Bywało tak, że ładowałem mocniejszą ładowarką przez kilka dni i było ok. Później wróciłem do swojej i zdziwiłem się krótszym czasem pracy na ładowaniu. Nie są to kolosalne różnice (normalnie przy dzisiejszym trybie korzystania miałbym 71 - 72% baterii w tej chwili, a mam 79%) , ale jednak są. Ciekawe co by na to inżyniery Samsunga powiedziały.
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@_Technik_, masz jakąś wiedzę na ten temat?

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Proszę pamiętać że prąd ładowania jest nie bezpośrednio na baterie a przez płytę główną i swego rodzaju moduły. Może mieć Pan takie wrażenie, dlatego że przy mocniejszej ładowarce troche dłużej trzymają kondensatory. Oczywiście ładowarka 25W to bezpieczna granica tym bardziej do takiego telefonu jak S21Ultra, ale jako serwisanci zawsze zalecamy lądować ją wolniejszym prądem niż taką ładowarką która ma 90W jak stworzył Xiaomi.