Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Samsung S9+ dziwna sprawa z kartą sim T-Mobile

(Temat utworzony: 25-10-2019 07:47 AM)
1388 Wyświetlenia
AdamRasti
Journeyman
Opcje

Sprawa wygląda tak: Mam w telefonie Samsung S9+ kupiony w sklepie (nie u operatora) kartę na abonament w sieci T-Mobile (główny operator którego używam) i kartę Orange. Chcę aby telefon wybierał operatora ręcznie ze wzgledu na roaming bo blisko granicy. Pomijam ustawienia blokady roamingu przez konsultanta bo nie w tym rzecz).

Klikam Ustawienia - Połączenia - Sieci komórkowe - Operatorzy sieci - Wybierz ręcznie

Telefon zaczyna wyszukiwanie. Wyszukuje i znajduje: Orange, Plus, Play, Orange.

Oczywiście dodam, że T-Mobile w moim telefonie działa wyśmienicie (zasięg na full, rozmowy, SMSy, MMSy, Internet, wszystko działa jak trzeba). Tylko nie wyświetla na liście operatora. Nie widzi sieci T-mobile. Wymieniłem kartę w biurze T-Mobile na nową. To samo. 

Czy ktoś spotkał się z czymś takim.

0 Like
Przejdź do rozwiązania
17 Odpowiedzi
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@AdamRasti, Czy na karcie od innego operatora sieć T-Mobile jest wyszukiwana poprawnie ? Spróbuj zostawić w telefonie tylko kartę z Orange.

0 Like
AdamRasti
Journeyman
Opcje

Próbowałem samą kartę Orange, samą Play, samą T-mobile. Nie widzi sieci T-Mobile. A telefon w tej sieci świetnie działa.

0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@AdamRasti, Na S9+ z kartą Play wygląda to tak.

Screenshot_20191025-143232_Call settings.jpg

Czy próbowałeś może wyszukać sieci poza miejscem swojego zamieszkania ?

0 Like
AdamRasti
Journeyman
Opcje

Być może było podobnie ale głowy do końca nie dam czy tam było widać T-Mobile w nawiasie przy Play. Kartę miałem od znajomego na chwilkę dosłownie.

Ot i zagwozdka - sieć T-mobile działa a nie widać :smiling-face:1tm.jpg2tm.jpg

0 Like
Rozwiązanie
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@AdamRasti już wyjaśniam. Od kilku lat sieci Orange i T-mobile korzystały ze wspólnej sieci BTS-ów (NetWorkS) zarzadzanej przez córkę spółkę obu telekomów. Teraz ta współpraca troszkę się rozluźniła. Całkiem możliwe, ze znajdujesz się właśnie w zasięgu takiej stacji bazowej. Coś poszło nie tak w czasie konfiguracji bram operatorskich i pomimo, że telefon loguje się do anten T-mobile, BTS zwraca mu nazwę Orange.

Stąd widoczne są 2 sieci Orange w czasie wyszukiwania.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
AdamRasti
Journeyman
Opcje

Dziękuję za przesłąną informację. Bardzo łądnie zresztą wytłumaczoną w opisie. Pewnie jest tak jak piszesz i nie ma potrzeby angażowania serwisu Samsunga.

Miałem jeszcze problem z zegarem w telefonie a dokładnie z budzikiem. Zdarzyło mi się na przestrzeni kilku dni że budzik nie dzwonił mimo że był ustawiony a dodatkowo jak klikałem w aplikację to był komunikat czy zamknąć aplikację bo soć poszło nie tak. Miałem ustawienia daty i godziny automatyczne. Przeczytałem gdzieś wątek i tam zalecano datę i zegar ustawić manualnie. Tak też zrobiłem i zobaczę czy to dlatego tak się działo.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

:smiling-face:

EwaK
Hotshot
Opcje

@AdamRasti podpytam jeszcze tylko, czy nie aktualizowałeś w tym czasie systemu? Daj znać po testach jak to wygląda :smiling-face: Jak dalej będzie się tak działo, hard reset pomoże na wszystko :face-with-tears-of-joy:

0 Like
AdamRasti
Journeyman
Opcje

Telefon aktualizowalem kilka razy od zakupu w maju oprócz tej ostatniej co wczoraj zrobilem po informacji od przedmówcy. Tak więc wszystkie aktualizacje są na bieżąco. Budzik działa bez problemu po zmianie na ustawienia manualne. Hard reset nie pomógł bo już był  robiony wcześniej gdy wykrywał inne sieci niż  główną tmobile. Ale wyjaśnione w jednym z postów po prostu nazwa jest Orange zdublowana po wyszukiwaniu manualnym.