Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung S20 Fe 5g wina baterii czy systemu?

(Temat utworzony: 19-11-2024 08:32 PM)
217 Wyświetlenia
Lomcio
Pioneer
Opcje
Hej. Psoaidam s20 fe 5g od ponad 3 lat. Do teraz żadnych problemów z telefonem. Ale od kilku dni zauważyłem że bateria zaczęła szybciej znikać. Dzisiaj o 11:30 skończyłem ładowanie na poziomie 85%, do godziny 18:00 zeszło mi do około 15%, przez ten czas ekran był włączony z około 3h. Mam włączone WiFi i bluetooth. Przez sam okres pisania tego posta zjadło mi 2% baterii. Czy taki spadek jest normalny czy trzeba powoli zacząć się zastanawiać nad wymianą baterii? 
8 Odpowiedzi
Wiatrak24
Samsung Members Star ★
Opcje
Cześć jeżeli telefon ma już ponad 3 lata to jak najbardziej może to już być degradacja baterii. Oczywiście możesz jeszcze wykonać zabieg Wipe Cache Partition.
Instrukcja:
https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/poradnik-soft-hard-reset-tryb-bezpieczn...
Lomcio
Pioneer
Opcje
Zrobię tak jak napisałeś i dam znać.
Lomcio
Pioneer
Opcje
Zrobiłem wipe cache partition. Naładowałem telefon do 100%. Od 21:30 do 2:30, przez 5h poziom spadł do 65%. Ekran włączony był do 30min. Włączone lte I bluetooth. Podobno 5g tak zjada baterie. Ma to znaczenie czy mam w sieci ustawione to 5g mimo iż zasięg max to lte?
0 Like
Wiatrak24
Samsung Members Star ★
Opcje
Jeżeli nie jesteś w zasięgu sieci 5G to nie ma to znaczenia. U siebie nie zauważyłem żeby po dłuższym korzystaniu z sieci 5G telefon szybciej mi się rozładowywał więc nie są to jakieś duże różnice. Jeżeli po zabiegu Wipe Cache Partition nie ma zmian to jest to degradacja baterii.
0 Like
PatrykF
Expert
Opcje

@Lomcio Tak, może mieć to wpływ, ale podejrzewam, że możesz mieć problem z niektórymi aplikacjami, które działają w tle i sieją spustoszenie w baterii. Szczególnie aplikacje od Mety mają ostre problemy na Androidzie 14. Pan Zuckerberg nie popisał się w kwestii optymalizacji Facebooka, Instagrama etc.

Żeby sprawdzić, które aplikacje robią problem, skontaktuj się ze wsparciem techniczniym i poproś o zdalną diagnostykę:

https://www.samsung.com/pl/support/remoteservice/

Lomcio
Pioneer
Opcje
Wyłączę je w tle i zobaczę czy jest lepiej
0 Like
Lomcio
Pioneer
Opcje
Wymieniłem baterię na taką o tej samej pojemności i nie ma różnicy. Spadek szybki jest ok. 10% na godzinę. Wina systemu, aplikacji?
0 Like
PiotrCh
Expert
Opcje

@Lomcio Bateria została wymieniona w Autoryzowanym Serwisie Samsunga? Jest to istotne, ponieważ tylko autoryzowany serwis resetuje licznik cykli ładowania, dzięki czemu bateria jest widoczna w systemie jako nowa. Ponadto po wymianie telefon warto przywrócić do ustawień fabrycznych i skonfigurować ręcznie bez korzystania z kopii zapasowej ustawień systemu. Wtedy bateria w systemie Android swoją pełną wydajność osiąga po około 2-3 tygodniach użytkowania.