Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

S20fe nie czyta dysku zewnętrznego

(Temat utworzony: 15-02-2023 06:51 PM)
2295 Wyświetlenia
misterkotwica
Explorer
Opcje
Witam. Zakupiłem dysk zewnętrzny Samsung Portable ssd t7. Dysk sformatowany do exfat, po podłączeniu do s20fe telefon w ogóle nie czyta dysku, dioda na dysku się nie zaświeca, nic nie reaguje. Próbowałem przez różne wtyczki i programy i nic. Na lapotpie działa bez problemu, na a33 5g tak samo, u brata na realme 7 po podłączeniu też nic nie było ale po włączeniu w ustawieniach opcji otg od razu go znalazło, u mnie w ustawieniach nie ma nic takiego. Ktoś wie jak to ogarnąć? Dzięki
havy71
First Poster
Opcje
Podpowiedzi z tego wątku były nieskuteczne a sytuacja jest ta sama.W t7 nie zapala się lamka po podłączeniu z s20fe.Podpinam do s24 i jest wszystko ok.
Wyczytałem też gdzieś,że przy używaniu dysku zewnętrznego t7 z innymi samsungami formatowanie jest niepotrzebne a formatować trzeba do połączenia z komputerem
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@havy71, a masz możliwość sprawdzenia jakiegoś innego dysku z S20FE?

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like
Knayder
First Poster
Opcje
U mnie to samo. T7 500gb, S20FE. Czy istnieje jakies sensowe rozwiazanie?
0 Like
Knayder
First Poster
Opcje
Podlaczenie dysku T7 500gb do telefonu S20FE przez kabel usbc-usbc nie powoduje zadej reakcji. Dioda na dysku sie nie swieci, telefon nie widzi dysku.

Podlaczenie dysku do innego urządzenia, np innego telefonu albo do komputera, sprawia ze dysk sie wlacza, a urzadzenie widzi dysk.

Odlaczenie tego dysku od tego urzadzenia i szybkie podlaczenie do mojego telefonu S20Fe sprawia ze dysk sie wlacza, a telefon juz widzi dysk.

Dlaczego bez tego podlaczenia na chwile do innego urzadzenia nie dziala?
0 Like
PatrykF
Expert
Opcje

@Knayder Najwidoczniej telefon nie daje odpowiednio dużo napięcia, aby wykryć i obsłużyć dysk od razu. Najpewniej musiałbyś zainswestować w jakiś adapter z zewnętrznym zasilaniem, aby sprzęt był łatwo wykrywalny.

0 Like
Sevage
Apprentice
Opcje
Ja mam też to samo z s20fe I s24ultra. Co ciekawe a52 5g czyta dysk bez problemu. Próbowałem wszystkiego jest w tym wątku , a na dodatek dowiedziałem się o kodzie *#0808# po przez który można zmienić ustawienia USB i też nic. Nie wydaje mi się że telefon daje za mało prądu skoro inne np s24U nie mają takich problemów. A najbardziej komiczne jest to że niższej klasy telefon jak a52 daje rade bez problemu a z serii S nie. To jest śmieszne i moim zdaniem poniża firmę samsung że nie ogarnia tematy. Jestem przekonany że to kwestia ustawień.
0 Like
Sevage
Apprentice
Opcje
Nie potrafię zrozumieć sensu Pana wypowiedzi w owym temacie. Bardzo bym prosił o wytłumaczenie na jakiej podstawie Pan stwierdził że telefon nie daje odpowiednio dużo napięcie, aby wykryć i obsłużyć dysku? Jak to możliwe że jeden S24U czyta dysk, a drugi ten sam model nie czyta tego dysku? A co jest jeszcze bardziej ciekawe że A52 5g czyta ten dysk bez najmniejszego problemu, a flagowy S24U nie może sobie z nim poradzić? Pamiętając że jeden S24U radzi sobie bez problemu, a drugi nie. Nie muszę być ekspertem żeby stwierdzić że chodzi o jakieś ustawienia. Porty w obydwu S24U są sprawne, ponieważ testowałem na dwóch telefonach , które były nowe.
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Sevage, podpowiedz jeszcze, jaki to dokładnie dysk?

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like
Sevage
Apprentice
Opcje
Tak jak myślałem żaden z Ciebie ekspert. Zdejmij z siebie to miano bo nie znasz się a wprowadzasz ludzi w błąd.
0 Like
Sevage
Apprentice
Opcje
Już wszystko wiem. Na s20fe I s24u dysk działa jak powinien.

Trzeba włączyć opcje programistyczne i w nich znaleźć,, domyślna konfiguracja USB'' wejść w to i zaznaczyć ,, przesyłanie danych '' ja miałem tak ustawione, ale pisze o tym żeby każdy mógł sobie sprawdzić czy też tak ma bo bez tego nie zadziała. Z mojego dysku wychodzi kabel USB więc muszę używać przejściówki z USB na usb-c. Do tej pory dysk podłączałem razem z przejściówka i przez to dysk nie dostawał zasilania. Wystarczy że najpierw podłączymy samą przejściówka i po chwili dysk do przejściówki i wszystko cyka jak powinno. Sprawdzone na s24u I s20fe gdzie wcześniej nie chodziło. Pozdro