21-01-2022 08:39 AM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Siema,
zakładałem już jeden wątek odnośnie jednego z niżej wymienionych problemów, bo to temat dość zawiły, natomiast chciałbym też założyć wątek zbierający moje spostrzeżenia po aktualizacji do One UI 4.0, może ktoś też je odnotował i zna rozwiązania, lub chętnie ze mną na takie rozwiązania poczeka
1) Aplikacja aparat działa wolniej - po zrobieniu zdjęcia telefon zawiesza się na chwilę zapisując zdjęcie, nie pozwalając na wykonanie kolejnego. Problem ten miał miejsce jeszcze na poprzednim UI, ale został z którąś aktualizacją rozwiązany
2) Rozwijanie górnej belki i tych ikonek od transferu danych, samolotowego itd. laguje, ekran ustawiony na 120Hz, a belka rozwija się skokowo
3) Po przesunięciu palcem na ekranie startowym w górę pojawia się menu aplikacji, co powinno mieć miejsce, natomiast tło pod nimi jest czarne, może ktoś wie jak zwiększyć jego przezroczystość?
4) Obrzydliwy, niepasujący do reszty, pasek od jasności ekranu, który po rozwinięciu opcji dla niego wygląda jak w poprzednim UI. Może pasowałoby tu zastosować jakąś spójność?
Z góry dziękuję za dyskusję, może ktoś dopisze coś od siebie i team Samsunga zwróci uwagę na niedociągnięcia, jakie zostały poczynione przy aktualizacji. Pozdro
- « Poprzedni
- Następny »
21-01-2022 08:55 AM — edytowano 21-01-2022 09:03 AM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@Bzyk95 Cześć
Sprawdziłem wszystkie powyższe punkty na swoim S20+ i sytuacja wygląda następująco:
1) Aplikacja aparat po zrobieniu zdjęcia nie zacina się, fotografie zapisują się od razu w galerii,
2) Podczas rozwijania górnej belki przy 120 HZ jak i 60 nie zauważyłem żadnych przycięć,
3) U mnie jest tło przeźroczyste - spróbuję znaleźć opcje która za to odpowiada, chodź po czystej instalacji oprogramowania od razu takie było,
4) Wejdź w: Ustawienia > Tapeta i styl > Paleta Kolorów
W związku z tym że u Ciebie pewne problemy są np. z przycięciami to proponuję wykonać Wipe Cache Partition według instrukcji:
21-01-2022 02:04 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@Bzyk95 I jeszcze w kwestii tej przeźroczystości sprawdziłem i Przezroczystość tła jest ustawiana systemowo, automatycznie. Jeśli jest włączony tryb ciemny, jego wyłączenie może rozjaśnić tło. Jak mamy tryb ciemny nie będzie przeźroczystości natomiast jak wyłączymy to będzie.
21-01-2022 07:52 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Ale zauważyłem przycięcia animacji podczas zamykania aplikacji pociągając od dołu gestem
Mam nadzieję że przyszłe poprawki rozwiążą problemy
21-01-2022 09:15 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@LUKE123 Spróbuj wykonać Wipe Cache Partition, ten zabieg nie usuwa danych z telefonu.
[Poradnik] - Wipe Cache Partition
https://eu.community.samsung.com/t5/pozostałe-smartfony/poradnik-soft-hard-reset-tryb-bezpieczny-i-w...
[Poradnik] [Android 11 One UI 3] Jak wejść w tryb recovery menu
https://eu.community.samsung.com/t5/pozostałe-smartfony/poradnik-android-11-one-ui-3-jak-wejść-w-try...
21-01-2022 10:09 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
21-01-2022 10:30 PM — edytowano 21-01-2022 10:31 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
22-01-2022 10:54 AM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
23-01-2022 07:55 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
U mnie tak samo, przycięcia animacji spadki płynności i wydajnościowo ogółem, bateria troszke chyba slabiej trzeba w porównaniu do 11stki.
23-01-2022 10:52 PM — edytowano 23-01-2022 10:57 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj

- « Poprzedni
- Następny »