Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

S20 - Problemy po aktualizacji do One UI 4.0

(Temat utworzony: 21-01-2022 08:39 AM)
2785 Wyświetlenia

Też mam ten problem

Bzyk95
Journeyman
Opcje

Siema,

zakładałem już jeden wątek odnośnie jednego z niżej wymienionych problemów, bo to temat dość zawiły, natomiast chciałbym też założyć wątek zbierający moje spostrzeżenia po aktualizacji do One UI 4.0, może ktoś też je odnotował i zna rozwiązania, lub chętnie ze mną na takie rozwiązania poczeka :smiling-face: 

1) Aplikacja aparat działa wolniej - po zrobieniu zdjęcia telefon zawiesza się na chwilę zapisując zdjęcie, nie pozwalając na wykonanie kolejnego. Problem ten miał miejsce jeszcze na poprzednim UI, ale został z którąś aktualizacją rozwiązany

2) Rozwijanie górnej belki i tych ikonek od transferu danych, samolotowego itd. laguje, ekran ustawiony na 120Hz, a belka rozwija się skokowo

3) Po przesunięciu palcem na ekranie startowym w górę pojawia się menu aplikacji, co powinno mieć miejsce, natomiast tło pod nimi jest czarne, może ktoś wie jak zwiększyć jego przezroczystość? 

4) Obrzydliwy, niepasujący do reszty, pasek od jasności ekranu, który po rozwinięciu opcji dla niego wygląda jak w poprzednim UI. Może pasowałoby tu zastosować jakąś spójność?

Z góry dziękuję za dyskusję, może ktoś dopisze coś od siebie i team Samsunga zwróci uwagę na niedociągnięcia, jakie zostały poczynione przy aktualizacji. Pozdro

55 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Bzyk95  Cześć

Sprawdziłem wszystkie powyższe punkty na swoim S20+ i sytuacja wygląda następująco:

1) Aplikacja aparat po zrobieniu zdjęcia nie zacina się, fotografie zapisują się od razu w galerii,

2) Podczas rozwijania górnej belki przy 120 HZ jak i 60 nie zauważyłem żadnych przycięć,

3)  U mnie jest tło przeźroczyste - spróbuję znaleźć opcje która za to odpowiada, chodź po czystej instalacji oprogramowania od razu takie było,

Screenshot_20220121-085627_One UI Home.jpg

4)  Wejdź w: Ustawienia > Tapeta i styl > Paleta Kolorów

W związku z tym że u Ciebie pewne problemy są np. z przycięciami to proponuję wykonać Wipe Cache Partition według instrukcji:

https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/poradnik-soft-hard-reset-tryb-bezpieczn... 

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Bzyk95  I jeszcze w kwestii tej przeźroczystości sprawdziłem i Przezroczystość tła jest ustawiana systemowo, automatycznie. Jeśli jest włączony tryb ciemny, jego wyłączenie może rozjaśnić tło. Jak mamy tryb ciemny nie będzie przeźroczystości natomiast jak wyłączymy to będzie.

LUKE123
Helping Hand
Opcje
U mnie większość dobrze działa na S20 z OneUi4
Ale zauważyłem przycięcia animacji podczas zamykania aplikacji pociągając od dołu gestem

Mam nadzieję że przyszłe poprawki rozwiążą problemy
Kacper2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@LUKE123 Spróbuj wykonać Wipe Cache Partition, ten zabieg nie usuwa danych z telefonu.

[Poradnik] - Wipe Cache Partition
https://eu.community.samsung.com/t5/pozostałe-smartfony/poradnik-soft-hard-reset-tryb-bezpieczny-i-w...

[Poradnik] [Android 11 One UI 3] Jak wejść w tryb recovery menu
https://eu.community.samsung.com/t5/pozostałe-smartfony/poradnik-android-11-one-ui-3-jak-wejść-w-try...

BorBor
Pathfinder
Opcje
U mnie zdecydowanie większe zużycie baterii.
MirpoopriM
Pioneer
Opcje
@Bzyk95 Cześć, odnośnie do pkt 2, to masz rację. Problem istnieje, bardzo laguje panel powiadomień. Jako tymczasowe rozwiązanie albo zmień rozdzielczość na HD+, albo zmień kolory na żywe. Najlepiej jakbyś zaraportował błąd z Samsung Members. I pozostaje czekać na poprawki.
Damianosi
Explorer
Opcje
Telefon u mnie dobrze działał a po aktualizacji do Androida 12 przegrzewa się, są przycięcia animacji, bateria szybko się zużywa, wipe cache partition nic nie wnosi
0 Like
Patryk1125
Pioneer
Opcje

U mnie tak samo, przycięcia animacji spadki płynności i wydajnościowo ogółem, bateria troszke chyba slabiej trzeba w porównaniu do 11stki.

0 Like
anonim2
Pathfinder
Opcje
Koledzy, jedna uwaga. Aktualizacja dopiero co wyszła i wątpię by telefony były wielokrotnie rozładowywane do 0% by dać jakieś miarodajne porównsnie czasu pracy na baterii do androida 11. Czy możecie przeprowadzić test porównania czasu działania włączonego ekranu od 100% naładowania do 0%, bez naładowań pomiędzy, przez kilka dni, działając z podobnymi aplikacjami jak na Andku 11? Tak dla rzetelnego porównania, by nie sugerować się krótkimi obserwacjami po aktualizacji. Łatwo ulec chwilowemu wrażeniu, z wnioskami warto się wstrzymać zanim nie przeprowadzimy kilku powtarzalnych obserwacji.
0 Like