Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

S10+ Siła sygnału wifi

(Temat utworzony: 08-07-2019 04:54 PM)
4436 Wyświetlenia
JKBK
Apprentice
Opcje

Witam! Jako iż mój nowy (tygodniowy) sgs10+ ma problem z siłą sygnału wifi postanowiłem zgłębić ten temat. Okazuje się że urządzenie wykrywa dużo więcej sieci niż wyświetlane jest to w ustawieniach. Można to sprawdzić wieloma monitorami WiFi, siły sygnału są porównywalne/ nieznacznie słabsze od tych z innych urządzeń. Problemem jest prawdopodobnie software'owa blokada samsunga by uniemożliwić połączenie z sieciami o sile sygnału słabszej niż -75 dBm (a przynajmniej tak wynika z moich obserwacji). Czy jest możliwe obejście tej blokady, bo jedynie utrudnia życie?

21 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@JKBK  Czy masz taką wersje G975FXXU2ASF3 ? Możesz pokazać jaki masz problem z łączeniem się sieciami WIFI ?

Sprawdziłem na inny modele telefonu bez używania aplikacji do WIFI raz mam więcej raz mniej sieci WIFI.

JKBK
Apprentice
Opcje

Telefon wyświetla w ustawieniach drastycznie mniej sieci wifi niż starsze urządzenia, oraz dużo wcześniej przerywa połączenie ze względu na siłę sygnału, mimo akceptowalnych wartości mocy pokazywanych przez aplikacje zewnętrzne. Telefon jest aktualny. Pozdrawiam

JKBK
Apprentice
Opcje

Jako przykład mogę podać to że sieć o mocy sygnału -80 dBm nie jest już wyświetlana w ustawieniach w skutek czego nie mogę się z nią połączyć co jest możliwe na innych urządzeniach, które pokazują podobną moc sygnału. Pozdrawiam 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@JKBK  Mnie to nie przeszkadza że jest mniej wyświetlanych sieci w telefonie. Jak daleko znajduje się telefon od routera ? Czy są to sieci 2.4GHz czy 5GHz ?

0 Like
JKBK
Apprentice
Opcje

O tyle jest to irytujące, że nie mam dostępu do internetu w niektórych częściach mieszkania, podczas gdy dostęp jest bezproblemowy w innych urządzeniach. Problem dotyczy zarówno 2,4 i 5 GHz.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@JKBK  Jak masz słaby router to pozostaje jakiś wzmacniacz sygnału( repeater) albo ustawienie inne miesjce routera poczytaj tutaj Klik 

0 Like
JKBK
Apprentice
Opcje

Jak tłumaczę nie jest to wina routera, nie jest to problem hardware'owy w s10+. To wina softu który sztucznie ogranicza ilość sieci wifi obcinając wszystkie o mocy sygnału poniżej -75dBm. Czy ktoś zna sposób na obejście tego sztucznego ograniczenia?

vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@JKBK  Jesli tak myślisz to zobacz tutaj Jak zgłosić błąd do Zespołu Rozwoju Oprogramowania

Moj telefon widzi tylko tyle sieci a faktycznie jest ich dużo więcej 20 m od routera.

Netgear R7800

Screenshot_20190708-192944_Gallery.jpg

vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@JKBK  Czy zgłosiłeś ten problem ?

0 Like