Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

S10 / Android 10 - nienaturalne kolory home screen

(Temat utworzony: 06-12-2019 10:30 AM)
5379 Wyświetlenia
bart_lio
Student
Opcje

Mam taką samą tapetę na ekran lokady i ekran startowy - przy blokadzie wygląda prawidłowo, zaś na ekranie startowym kolory są nienaturane i zamiast odcieni szarości (tapeta w szarościach) widać delikatne zabarwienie jakimś kolorem. Przed aktualizacją do Androida 10 było ok, widać że to aktualizacja zmieniła. Filtr światła niebieskiego czy też ustawienia wyśweietlacza (kolory naturalne itd. czy zaawansowane ustawienia temp barwowej czy składowych RGB) nie dają efektu, tzn. nie da się ustawić tak aby tapeta wyświetlała się prawidłowo (i tak jak się wyświetla na ekranie blokady)

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
bart_lio
Student
Opcje

To nie pomogło, ale niechcący znalazłem przyczynę - ciemny motyw w Androidzie 10 miał zaznaczoną opcję "użyj ciemnego motywu do tapety" i to była przyczyna -> jednak wpływało tylko na tapetę na home screen, na lock screen już nie.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

9 Odpowiedzi
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@bart_lio, spróbuj ustawić fabryczny motyw i zobacz czy problem będzie występował w dalszym ciągu. Możliwe, że motyw, z którego aktualnie korzystasz nie jest wspierany przez system Android 10.

0 Like
Rozwiązanie
bart_lio
Student
Opcje

To nie pomogło, ale niechcący znalazłem przyczynę - ciemny motyw w Androidzie 10 miał zaznaczoną opcję "użyj ciemnego motywu do tapety" i to była przyczyna -> jednak wpływało tylko na tapetę na home screen, na lock screen już nie.

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@bart_lio, to nowa funkcja w systemie Android 10, która w przypadku ustawionego ciemnego motywu przyciemnia również tapetę ekranu startowego. Cieszę się, że udało się znaleźć przyczynę problemu.

0 Like
mekPrze
First Poster
Opcje

Mam podobny problem po aktualizacji telefonu a70, tapeta wygląda jak nałożony efekt sepii, na blokadzie ekranu mam taką samą tapetę i wygląda normalnie. Faktycznie w opcjach ciemnego motywu odznaczenie funkcji dot tapety poprawia sytuacje ale zmniejsza efekt tylko o połowe. Wyłączenie ciemnego motywu nie poprawia kokorów. Bardzo mnie to irytuje że kolory na ekranie są wyprane bardzo proszę o pomoc.

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@mekPrze, na początek wykonaj wipe cache partition. Spróbuj również zmienić tapetę na inną.

0 Like
mekPrze
First Poster
Opcje

Postąpiłem jak radziłeś, wipe cache zrobiony dwa inne zdjecia jako tapeta i ekran blokady i problemu nie ma. Ustawiam zdjęcje które miałem zawsze na tym telefonie i jest to samo, kolory wyprane. Problem pojawił się wczoraj po aktualizacji.

Coś jeszcze moge zrobić?

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@mekPrze, dziwne jest to, że w przypadku innych tapet wszystko jest w porządku. Spróbuj ponownie wgrać obraz do telefonu. Możliwe, że wystąpił jakiś błąd. Sprawdź również jak wygląda tapeta w trybie bezpiecznym.

0 Like
mekPrze
First Poster
Opcje

W trybie bezpiecznym jest tak samo.

Ustawiając problematyczne zdjęcie jako ekran blokady kolory są takie jak mają być dlatego wykluczylbym samo zdjęcie jako źródło problemu. Ewiddentnie to kwestia systemu/nakładki. Po ustawieniu tego samego pliku jako ekran startowy kolory są wyprane. Świetnie widać różnicę poprostu odblokowując telefon gdzie ten sam obraz nagle staje się wyblakły. Dla mnie osobista tragedia bo bardzo lubię to zdjęcie i prędzej zmienię telefon niż tapetę xE

Wracając do tematu myślę czy może pomogłoby formatowanie? W sensie wykasowanie wszystkiego do ustawień początkowych. Postawiony na nowo system będzie tym aktualnie najnowszym dobrze myślę?

Ogólnie po aktualizacji pojawiło się wiele problemów, animacja minimalizacji okien się przycina, wygląda jakby miała 5FPS, problemy sprawiają aplikacje jakie używam na codzień czyli mapy google lub np messenger. Szczerze mówiąc - DRAMAT. Nie wiem co robić.

Ps. Dodam jeszcze, ze pojawił się problem z ładowarką w samochodzie, ładowanie przerywa się i ponawia co kilka sekund. Myślałem, że to wina kabla ale na dwoch jest to samo. Oba oryginalne. Wszystko zaczęło się od razu po odpaleniu telefonu po aktualizacji.

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@mekPrze  napisał(a):

Wracając do tematu myślę czy może pomogłoby formatowanie? W sensie wykasowanie wszystkiego do ustawień początkowych. Postawiony na nowo system będzie tym aktualnie najnowszym dobrze myślę?

Przywracanie ustawień fabrycznych to ostateczność, ale na ten moment nie widzę innego rozwiązania. Czy korzystasz z nakładki One UI czy masz zainstalowany jakiś inny launcher? Jeżeli posiadasz nakładkę fabryczną to wykonaj hard reset. Wersja systemu pozostanie taka sama po wykonaniu tego zabiegu. Pamiętaj żeby nie przywracać kopii zapasowej ponieważ wraz z nią mogą zostać przywrócone błędy.

0 Like