25-03-2020 01:26 PM — edytowano 25-03-2020 01:29 PM
Ponieważ rozrasta się nam dział Galaxy S20, pojawia się co raz więcej pytań, a w przypadku wielu z nich zachodzi konieczność zobrazowania pytania lub odpowiedzi grafiką obrazująca to, co dzieje się na naszych telefonach, postanowiłem napisać ten temat. Zrzut ekranu z telefonu Samsung Galaxy S20 jest bardzo łatwy. Nie różni się niczym od wcześniejszych sposobów, poza przeniesieniem wszystkich przycisków na prawa stronę obudowy. Pozwolę sobie jednak na opisanie różnych sposobów wykonania zrzutów oraz nagrywania wideo z działań na ekranie telefonu chociażby dla osób, które wcześniej nie korzystały z tej funkcji.
Zrób zrzut
Podobnie jak inne Samsunga, Galaxy S20 ma również kilka sposobów na zrobienie zrzutu ekranu. Tą najbardziej znaną metodą jest krótkie, jednocześnie naciśnięcie przycisku zasilania/Power i przycisku zmniejszania głośności. Button - patrz wyżej obraz. Trzeba wiedzieć, ze teraz wystarczy tylko jednoczesne naciśniecie tych przycisków, nie trzeba ich przytrzymywać. Po tym zabiegu pojawi się animacja białego ekranu oznaczająca, ze zrzut został wykonany. Zrzuty ekranu zapisywane są w galerii w folderze Screenshots, w pamięci wewnętrznej telefonu.
Inny sposób zrobienia zrzutu ekranu, również znany od kilku lat, to przesuniecie ręką po ekranie. Ta metoda, w nowym telefonie, powinna być domyślnie włączona. Jeśli nie działa, można ją włączyć. Wchodzimy w Ustawienia > Zaawansowane funkcje > Ruchy i gesty. Włącz „przełącznik” w Przeciągnij dłonią, aby przechwycić.
Inteligentne przechwytywanie
Jeśli już wykonałeś zrzut ekranu na swoim S20, to na dole pojawi się pasek narzędzi Screenshot, który pozwala skorzystać z kilku dodatkowych przydatnych opcji:
Oprócz opcji robienia zrzutów jest jeszcze kilka funkcji z nimi związanych. W Ustawieniach przejdź do Zaawansowane > Zrzuty ekranu i Rejestrator ekranu. W tym menu można ustawić usunięcie zrzutu natychmiast po jego udostępnieniu. Wysłanie do kontaktu lub aplikacji bez zapisywania w galerii. Format w jakim zostanie zapisany zrzut ekranu: JPG lub PNG.
Rejestrator ekranu – nagrywanie wideo z pulpitu
A co jeżeli jesteśmy bardziej kreatywni i same zrzuty nam nie wystarczają? Co jeżeli chcemy pokazać na przykład jak aktywować dana funkcje, jaką ścieżką trzeba przejść do konkretnego ustawienia? Nic trudnego. W takiej sytuacji wystarczy nagrać wideo z naszych działań. Tu nie jest nam potrzebna żadna zewnętrzna aplikacja, wystarczy skorzystać z systemowego Rejestratora wideo. Ikonę do jego uruchomienia znajdziemy w rozwijanym, z górnej belki, menu szybkich ustawień. Po kliknięciu w ikonę pojawią się nam trzy opcje nagrywania:
Po kliknięciu w Rozpocznij nagrywanie, pojawi się trzysekundowe odliczanie przed rozpoczęciem nagrywania. W trakcie nagrywania, w prawym górnym rogu ekranu wyświetlany jest półprzezroczysty pasek rejestratora. Z jego pomocą sterujemy nagrywaniem oraz dostępnymi w trakcie nagrania funkcjami. Stop [biały kwadrat] - zatrzymanie nagrywania. Ikona osoby – aktywuje przednią kamerę. W małym okienku pojawia się obraz rejestrującego. Ikona ołówka – pozwala na wykonanie odręcznych notatek lub grafik w trakcie nagrania. Możliwa zmiana koloru pisma. Nagrane filmy zapisują się w pamięci wewnętrznej telefonu, w Galerii, w folderze „Screen recordings”.
Dla funkcji rejestratora dostępne są dodatkowe ustawienia. Ścieżka do ustawień: Ustawienia > Zaawansowane funkcje > Zrzuty ekranu i rejestrator ekranu > Ustawienia rejestratora ekranu. Po wejściu w te ustawienia można na przykład wybrać rozdzielczość nagrywanych filmów: 1080p, 720p lub 480p oraz wielkość okna w którym prezentowany jest obraz z przedniej kamery. Wygląd menu przedstawiłem we wcześniejszej grafice.
Zrzuty ekranu w postaci GIF-ów
Na koniec zostawiłem jeszcze jeden, ciekawy sposób przechwytywania i prezentowania zrzutów ekranowych. Przydaje się to w przypadkach, gdy na ekranie wyświetla się nam jakieś wideo, ale całość obrazu/filmu jest mało przydatna. Potrzebny jest nam konkretny fragment. W takiej sytuacji warto skorzystać z GIF-ów. Najłatwiej i najszybciej można to zrobić wykorzystując funkcję Inteligentny wybór – jedną z opcji Ekranu krawędziowego.
Ścieżka dostępu: Ustawienia > Wyświetlacz > Ekran krawędziowy. Teraz klikamy w Panele przy krawędzi i sprawdzamy, czy mamy aktywną usługę Inteligentny wybór. Jeżeli nie, aktywujemy ją. Od teraz, w dowolnym momencie możemy wysunąć panel boczny i zarejestrować w postaci gifa fragment interesującego na obrazu. W tym celu wykorzystujemy zakładkę Animacja. Po tej czynności możemy dokonać konwersji nagrania do formatu GIF oraz udostępnić go kontaktom lub bezpośrednio w aplikacjach.
Mam nadzieję, ze tym wpisem pomogę chociaż części nowych posiadaczy modeli Samsunga.
03-06-2020 08:16 PM
Dzień dobry, mam takie pytanie. Dokonałem nagrania za pomocą rejestratora ekranu, ustawiłem dzwięki mulitmediów do tego dorzuciłem napisy na żywo i raz mi nagrało z dzwiękiem a raz bez. W momencie kiedy włączam napisy na żywo odcina dzwięk. Czy ma Pan jakąś podpowiedź co z tym fantem zrobić. Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedź
03-06-2020 08:45 PM
@Meek77, to mogą być ograniczenia rejestratora pulpitu. Jakiś czas temu również nagrywałem pulpit z dźwiękiem i zanikał w momencie kiedy włączałem np. aplikację Aparat. Zachęcam do zgłoszenia tego błędu za pomocą aplikacji Samsung Members.
04-06-2020 09:43 AM
Dziękuję za podpowiedź. Pozdrawiam
12-07-2020 02:33 PM
12-07-2020 04:52 PM
@combot7, sprawdziłem w modelu Note10+ i również nie mam możliwości zapisywania filmów jako animacji GIF. Możliwe, że ta funkcja została wycofana już jakiś czas temu tylko nie zauważyłem ponieważ jej nie używałem.
12-07-2020 05:46 PM
Znalazłem! gdy odtwarzamy dowolny film pojawia się ikonka gif w rogu, dodaje screeny
12-07-2020 08:04 PM
@combot7, wygląda na to, że Twoja odpowiedź trafiła do moderacji. Widzę w powiadomieniach, że znalazłeś rozwiązanie. Faktycznie w trakcie odtwarzania filmu pojawia się ikonka GIF, za pomocą której można stworzyć animację.
26-12-2020 02:22 PM
04-02-2021 06:08 PM