Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

RAM telefonu, pliki systemowe na kartę SD

(Temat utworzony: 15-01-2021 05:56 PM)
2515 Wyświetlenia
nowan2020
Troubleshooter
Opcje
Generalnie wiem że da się przekopiować pliki multimedia na kartę SD , to jest 
Na forum

Ale chodzi o RAM , który mam zjedzony w 1/3; dlaczego się pytam ? Mam wrażenie że system się zamula , boję się że jak zainstaluje więcej aplikacji i gier w RAM NIE BEDZIE MIEJSCA na płynna pracę telefonu 

Jak zmniejszyć RAM i przerzucić więcej danych systemowych na SD ?

image

Dla mnie czyszczenie aplikacji rzadko używanych nie wchodzi w grę, dlaczego ,
prosta odpowiedź, potrzebuję je sporadycznie, np Uber czy Janosik , parkowanie. To nie są aplikacje używane codziennie ale używane. 

Jak zmniejszyć RAM i wrzucić większość z tej pamięci na pojemna SD ? dla mnie RAM powinien być zarezerwowany jedynie na wykonastwo programów w tle a nie na aplikacje które nie są systemowe.

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
YOX
Samsung Members Star ★
Opcje

Na kartę SD możesz przenieść zarówno wybrane aplikacje oraz same zdjęcia i filmy.

W celu przeniesienia aplikacji należy wejść w ustawienia -> aplikacje -> wybrana aplikacja -> Domyślna pamięć ->  Zmień ( karta pamięci). Uwaga: Przy aktualizacji wybranej aplikacji, może ona wrócić z powrotem do pamięci telefonu.

W  przypadku zdjęć i filmów, należy wejść w aplikacje aparat. W niej samej zmienić "Pamięć wewnętrzną" na "Karta pamięci" w  zakładce "Położenie pamięci", dostępnej w ustawieniach". Jeżeli posiadasz już jakiekolwiek filmy lub zdjęcia w pamięci telefonu, to aby zmienić ich położenie należy je zaznaczyć i przenieść do karty pamięci np. za pomocą aplikacji "Moje pliki"

Wykorzystanie pamięci RAM może być zmniejszone, poprzez wykonanie przywrócenia telefonu do ustawień fabrycznych. Jest to szczególnie zalecany zabieg, jeżeli aktualizacje do Androida 11 robiłeś przez OTA. Z innych wątków na forum wynika, że spadek wynosi około 1GB przy posiadaniu 8GB RAM'u. 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

11 Odpowiedzi
nowan2020
Troubleshooter
Opcje
RAM dla systemu czy aplikacji ?

Screenshot_20210115-172918_My Files.jpg

Screenshot_20210115-172929_My Files.jpg

0 Like
nowan2020
Troubleshooter
Opcje
w komputerze dysk C: jest podobny do tego RAM w telefonie , ale aplikacje można instalować też na innych dyskach
0 Like
Maryjusz
Explorer
Opcje
RAM to pamięć "tymczasowa" u Cb 12GB
ROM To pamięć "stała" u Cb 128GB
Na pamięci ROM Instalujesz aplikacje i możesz je przenośić na Kartę SD i odwrotnie.
Wpamięci RAM masz tylko aktualnie uruchomione aplikacje i usługi i w razie jej zapełniania system sam będzie wyrzucał aplikacje używane najrzadziej bądź dawno.

Tak na logikę Pamięć ROM to nasze wspomnienia a RAM to nasze myśli :smiling-face:
0 Like
nowan2020
Troubleshooter
Opcje
jak wyrzucić część wspomnień na SD , które może być bardzo duże i tam zrobić te archiwa, wkrótce nowe telefony będą miały po 1- 2 TB
0 Like
Rozwiązanie
YOX
Samsung Members Star ★
Opcje

Na kartę SD możesz przenieść zarówno wybrane aplikacje oraz same zdjęcia i filmy.

W celu przeniesienia aplikacji należy wejść w ustawienia -> aplikacje -> wybrana aplikacja -> Domyślna pamięć ->  Zmień ( karta pamięci). Uwaga: Przy aktualizacji wybranej aplikacji, może ona wrócić z powrotem do pamięci telefonu.

W  przypadku zdjęć i filmów, należy wejść w aplikacje aparat. W niej samej zmienić "Pamięć wewnętrzną" na "Karta pamięci" w  zakładce "Położenie pamięci", dostępnej w ustawieniach". Jeżeli posiadasz już jakiekolwiek filmy lub zdjęcia w pamięci telefonu, to aby zmienić ich położenie należy je zaznaczyć i przenieść do karty pamięci np. za pomocą aplikacji "Moje pliki"

Wykorzystanie pamięci RAM może być zmniejszone, poprzez wykonanie przywrócenia telefonu do ustawień fabrycznych. Jest to szczególnie zalecany zabieg, jeżeli aktualizacje do Androida 11 robiłeś przez OTA. Z innych wątków na forum wynika, że spadek wynosi około 1GB przy posiadaniu 8GB RAM'u. 

nowan2020
Troubleshooter
Opcje
zdjęcia na SD , aplikacje pojedynczo można na SD , mam aplikacji ze 150 i wejść w każdą masakra , jest jakiś prostszy sposób?
0 Like
nowan2020
Troubleshooter
Opcje
1

Screenshot_20210116-115516_Settings.jpg

0 Like
nowan2020
Troubleshooter
Opcje
2

Screenshot_20210116-115503_Settings.jpg