Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

"Sugestie" kontaktów przy udostępnianiu są bez sensu.

(Temat utworzony: 06-02-2021 07:06 PM)
4216 Wyświetlenia
Wigash
Explorer
Opcje
Hej wszystkim,
Zaczęło mnie to irytować dlatego piszę.
Podczas udostępniania np. zdjęcia z galerii w pierwszej linii pojawiają się sugestie kontaktów do udostępniania. U mnie np dwa kontakty z Whatsapp i dwa z FB Messenger. Kontakty te są zupełnie, przepraszam, z du** 🤬
Mam oczywiście te osoby w kontaktach ale albo piszę z nimi rzadko albo wręcz nigdy nie pisałem. 
Z kolei nigdy nie pojawiają się tam osoby z którymi najczęściej piszę. O co tu chodzi? Po co jest ten pasek sugestii? Czy można tym jakoś zarządzać?
Pozdrawiam
14 Odpowiedzi
YOX
Samsung Members Star ★
Opcje

Jak długo posiadasz już telefon ?

0 Like
Wigash
Explorer
Opcje
Od kwietnia 2020. W grudniu update do 11tki i OneUi 3. Jak odkryłem to forum to zaczynam się pytać o takie pierdoły.
Był robiony Wipe Cache Partition po aktualizacji, ale takie zachowanie sugestii było od zawsze.
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Wigash, pamiętam, że na forum był już kiedyś podobny problem i udało się go rozwiązać. Niestety nie jestem w stanie znaleźć tego wątku. Jeżeli dobrze pamiętam to trzeba było wyczyścić dane jednej z aplikacji. Spróbuj wyczyścić dane dla aplikacji Kontakty, Telefon oraz Galeria i daj znać czy to pomogło.

https://eu.community.samsung.com/t5/Aplikacje-mobilne-i-us%C5%82ugi/Rozwi%C4%85zywanie-najcz%C4%99st...

0 Like
Wigash
Explorer
Opcje
Dzięki za info. Spróbuję poszukać tego wątku i wyczyścić dane aplikacji.
Dodatkowe pytanie czy udostępnianie zrzutów ekranu z tego małego menu które pokazuje się po zrobieniu zrzutu używa danych galerii czy to jakaś oddzielna aplikacja?
0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@mirudo24, Czy o ten wątek Ci chodziło ?

Sansung internet - udostępnianie - podpowiedz
https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-mobilne-i-us%C5%82ugi/sansung-internet-udost%C4%99pnia...

@Wigash, Menu udostępniania można w pewnym stopniu skonfigurować za pomocą aplikacji Home Up. Znajduje się w niej także opcja pozwalająca wybrać, które kontakty mają się pojawiać w sugestiach, ale przyznam, że pomimo zdefiniowania wybranych kontaktów to nie zawsze pojawiały się te, które chciałem. Na trzecim zrzucie ekranu widać nawet stosowną informację co do kolejności wyświetlania kontaktów. Mimo wszystko myślę, że warto pokombinować z tą aplikacją.

1.jpg2.jpg3.jpg

Good Lock 2021 - Dostosuj swoje urządzenie - Kompletny przewodnik
https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-mobilne-i-us%C5%82ugi/good-lock-2021-dostosuj-swoje-ur...

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Tak @kamil40013. To jest ten wątek. Dziękuję za wklejenie odnośnika. Z tego wynika, że czyszczenie danych wybranych aplikacji powinno pomóc.

@Wigash, daj znać czy czyszczenie rozwiązało problem.

0 Like
Wigash
Explorer
Opcje
hej, no próbowałem czyścić dane i spowodowało to tylko zmianę osób w sugestiach na inne równie randomowe osoby. to jest zadziwiające bo komunikatory mają swoje listy często używanych kontaktów i jakby z automatu te kontakty są w sugestiach ukryte.
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Wigash, może po czyszczeniu musisz odczekać jakiś czas żeby telefon nauczył się, z których kontaktów używasz najczęściej. Niestety nie mam innych pomysłów.

0 Like
Wigash
Explorer
Opcje
była teraz jakaś większa aktualizacja, więc za Twoją radą zrobiłem wipe cache i znowu wyczyściłem dane aplikacji. Wcześniejsze czyszczenie robiłem 6go lutego więc 20 dni się "kalibrowało". Nie wiem, może jakieś inne ustawienia mam wyłączone. Teraz przyszło mi do głowy, że może ja mam jakieś pozwolenia na zbieranie danych osobowych wyłączone. Coś jak personalizowane reklamy. Było chyba takie pytanie przy pierwszej konfiguracji, ja zazwyczaj nie zgadzam się na takie rzeczy a może to ma właśnie jakieś znaczenie.
0 Like