Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

QR Code – skaner kodów w aplikacji aparatu

(Temat utworzony: 23-06-2019 10:32 PM)
36115 Wyświetlenia
Szewcu72
MegaStar
Opcje

Zapewne zauważyliście, że w wątku - Aktualizacje oprogramowania Galaxy S10e | S10 | S10+ – napisałem o ruszającej aktualizacji 2ASF3 dla całej serii modeli Galaxy S10. Według pojawiających się w sieci informacji, poza poprawkami bezpieczeństwa w tej aktualizacji nie pojawia się zbyt wiele nowość. W głównej mierze jest to informacja o nowej animacji ładowania. Jeżeli chodzi o funkcjonalność, to powiedzmy sobie szczerze, animacja ładowania to żadna nowość. 😉

Ale jak dobrze wiecie, rzadko zdarzają się aktualizacje, które faktycznie nic nowego nie wnoszą. Podobnie jest i w tym przypadku.

Po cichu, bez większego rozgłosu, Samsung wprowadził nową funkcjonalność.

Jaką?

Czytnik kodów QR w aplikacji aparatu.

Z tego co zauważyłem, to funkcja czytnika aktywuje się automatycznie. Gdyby jednak funkcja nie aktywowała się Wam z automatu, możecie ją uruchomić w ustawieniach aplikacji aparat.

Uruchamiamy aparat klikamy w zębatkę i już na pierwszym pulpicie powinna pojawić się zakładka „Skanuj kody QR”.

Ustawienie QR Code w aplikacji aparatUstawienie QR Code w aplikacji aparat

Jeżeli funkcja nie jest aktywna, wystarczy ją uruchomić.

Poza skanowaniem QR kodów w aplikacji aparatu możemy przejść do tej funkcji z paska szybkich przełączników. Po pełnym rozwinięciu górnej belki, klikając w nową ikonę możemy przejść bezpośrednio do tej funkcji w aplikacji aparat.

Okno szybkich przełącznikówOkno szybkich przełączników

A jak to działa, możecie zobaczyć na poniższym filmie nagranym z pozycji mojej S10-ątki w wersji z plusem.

I to już wszystko jeżeli chodzi o nowości w tej aktualizacji. Nic więcej raczej nie znajdziecie. Ważnym jest jednak fakt, że nie ma już potrzeby instalacji aplikacji zewnętrznych. 😉

Dajcie znać jeżeli wasz telefon wykryje tę aktualizację i napiszcie czy opisywana funkcja jest/będzie dla was przydatna.

EDYCJA

Dzięki koledze @kamil40013 pragnę rozszerzyć informacje o QR Kodach, które możemy teraz skanować używając stockowej aplikacji aparatu, o dodatkową funkcjonalność.

Dzięki wprowadzeniu tej opcji do systemu, mamy teraz dodatkową możliwość udostępniania kontaktu. Właśnie za pośrednictwem kodu QR.

Wystarczy teraz wejść w zakładkę kontaktu, który chcemy udostępnić na inne urządzenie a na dolnym pasku pojawi się nam ikona umożliwiająca wygenerowanie kodu QR z pełnymi danymi udostępnianego kontaktu.

okno kontaktu - przycisk generatora kodu QRokno kontaktu - przycisk generatora kodu QR

Po kliknięciu w ikonę nasz telefon wygeneruje kod, który możemy udostępnić innemu urządzeniu.

QR kod z danymi udostępnianego kontaktuQR kod z danymi udostępnianego kontaktu

Łatwe, proste i przyjemne. :winking-face::thumbs-up-sign-emoji-modifier-fitzpatrick-type:

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
10 Odpowiedzi
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Wbudowana funkcja w aparat odczytuje wyłącznie kody QR oraz DataMatrix.