04-08-2019 04:04 PM
Witam!!!
Zakupiłam s10+ przede wszystkim z uwagi na reklamowaną rewelacyjną jakość zdjęć. Niestety użytkuję go kilka dni i z przykrością stwierdzam że jakość zdjęć w szczególności tych wykonywanych aparatem przednim jest fatalna. Wyostrzony jest tylko pierwszy plan, natomiast wszystko to, co znajduje się za moją osobą jest przymglone. Można kliknąć na punkt ostrości ale wtedy 2 plan się wyostrzy a 1 jest zamglony. Poprzednio użytkowany przeze mnie s7edge robił o niebo lepsze zdjęcia. Co jest nie tak? Dla porównania zdjęcie 1 - s10+, zdjęcie 2 s7edge...proszę spojrzeć na belki i ogólny ogląd zdjęcia
04-08-2019 04:14 PM
Mamy tu już na forum kilka tematów Galaxy-S10e-S10-S10/PORADNIK-Jak zrobić zdjęcie idealne Oto podstawowe zasady
I jeszcze tu Zdjęcia wykonane naszymi S10tkami
04-08-2019 04:37 PM
@gosiak, przyznaję, że zdjęcie z telefonu S7 Edge posiada bardziej wyostrzony drugi plan, ale ogólna jakość zdjęcia jest bardzo przeciętna. Zarówno pierwszy jak i drugi plan jest nie do końca wyostrzony. W przypadku modelu S10+ pierwszy plan czyli twarz wygląda zdecydowanie lepiej. Zerknij np. na włosy i ich szczegółowość. Według mnie zdjęcie z S10+ jest dużo lepsze od tego z telefonu S7 Edge.
04-08-2019 05:26 PM
04-08-2019 05:48 PM — edytowano 04-08-2019 05:56 PM
Raczej nie jest to problem po stronie telefonu a fotografa zobacz jak robi się zdjęcia takim samym telefonem S10+ Klik
04-08-2019 07:08 PM
@gosiak powiem Ci, że S10 robi prawidło zdjęcia. Efekt jest taki jak widzi to ludzkie oko. Gdy patrzymy na przedmiot na pierwszym i na nim skupiamy wzrok, drugi plan się nam rozmywa. Gdy skupimy się na drugim planie, to rozmyje się pierwszy, czyli wszystko jest ok.
04-08-2019 07:58 PM
@gosiak Aparat jak najbardziej robi prawidłowe zdjęcia.
04-08-2019 10:17 PM
vdsl2 - myślę że te zdjęcia zrobione są kamerą tylną, a do niej nie mam zastrzeżeń. Moje niezadowolenie dotyczy kamerki przedniej i jej zdjęć. Z galaxy s7edge byłam bardziej zadowolona. Zdjęcia bardziej cieszyły oko. Każdy ma inne preferencje ... ja wolałabym aby ostrość była na całości zdjęcia. A skoro telefon ma taką cenę to powinien oferować wybór centrowania ostrości
04-08-2019 10:57 PM
@gosiak, dodam jeszcze, że portal DxOMark, który specjalizuje się w testach aparatów w telefonach komórkowych ocenił jakość zdjęć selfie z modelu Galaxy S10+ na 96 punktów i tym samym smartfon uplasował się na trzecim miejscu wyprzedzając takie telefony jak Google Pixel 3, Huawei P30 Pro, Apple iPhone XS Max czy OnePlus 7 Pro. Więcej punktów zdobyły modele Galaxy S10 5G oraz Asus Zenfone 6. W powyższym odnośniku znajdziesz dokładny opis przedniego aparatu selfie wraz ze zdjęciami.
04-11-2019 03:43 PM — edytowano 04-11-2019 03:44 PM
Temat stary, ale odgrzeję i dodam coś od siebie jako fotograf.
Aparat przedni służy głównie do robienia selfie, gdzie mamy zrobić zdjęcie sobie.
Całe zdjęcie względnie równo ostre i na pierwszym i na dalszym planie to cecha zdjęc pochodzących z aparatów amatorskich.
Im lepszy apart, tym będzie wieksza różnica w rozmyciu planów.
Jak osiągnąć większe zrównoważenie wyostrzenia planów?
Zasad i sposób jest kilka.
Pierwszy to przymknięcie przysłony obiektywu, ale co za tym idzie, będziemy potrzebować więcej światła zastanego, aby zdjęcie było jasne (ewentualnie dłuższej ekspzycji/czasu wykonania zdjęcia, a to grozi akurat poruszeniem zdjęcia).
Druga zasada to odległość obiektywu od fotografowanego obiektu - im dalej znajduje się fotografowany obiekt od aparatu, tym mniejsza jest ta róznica w wyostrzeniu i rozmyciu tła. Zdjęcia telefonem jednak robimy z ręki, więc ciężko tu o oddalenie aparatu od twarzy.
To tak po krótce wytłumaczone zasady robienia zdjęć i wyostrzania pewnych planów na rzecz rozmycia innych.
Dodatkowo w w aparatach telefonów efekt rozmycia jest nieco wzmacniony, aby zdjęcie wyglądało na jeszcze bardziej profesionalne.
W S10/S10+ mamy stosunkowo jasne obiektywy, które zawsze charakteryzuja się mniejszą głębią ostrości, przez co rozmycie tła względem wyostrzonego innego planu jest większe niz to jest w obiektywach ciemnych, gorszej jakości.
Tak że nalezy się tylko cieszyć, że aparat w Galaxy rodzin S10 mają jednak dobre aparaty, a efekt, który Pani przeszkadza jest efektem jednak przez znacząca większość użytkowników poszukiwanym, chcianym i lubianym.
Obawiam się więc, że pozostaje Pani sie z tym po prostu pogodzić, że tak jest, jak Pani opisuje, a ja próbowałem wytłmaczyć, dlaczego tak się dzieje.