Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem ze zdjęciami w samsung galaxy s10+

(Temat utworzony: 04-08-2019 04:04 PM)
9445 Wyświetlenia
gosiak
Journeyman
Opcje

Witam!!!

Zakupiłam s10+ przede wszystkim z uwagi na reklamowaną rewelacyjną jakość zdjęć. Niestety użytkuję go kilka dni i z przykrością stwierdzam że jakość zdjęć w szczególności tych wykonywanych aparatem przednim jest fatalna. Wyostrzony jest tylko pierwszy plan, natomiast wszystko to, co znajduje się za moją osobą jest przymglone. Można kliknąć na punkt ostrości ale wtedy 2 plan się wyostrzy a 1 jest zamglony. Poprzednio użytkowany przeze mnie s7edge robił o niebo lepsze zdjęcia. Co jest nie tak? Dla porównania zdjęcie 1 - s10+, zdjęcie 2 s7edge...proszę spojrzeć na belki i ogólny ogląd zdjęcia 20190804_141613.jpg

IMG-20190804-WA0003.jpg

24 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@gosiak, przyznaję, że zdjęcie z telefonu S7 Edge posiada bardziej wyostrzony drugi plan, ale ogólna jakość zdjęcia jest bardzo przeciętna. Zarówno pierwszy jak i drugi plan jest nie do końca wyostrzony. W przypadku modelu S10+ pierwszy plan czyli twarz wygląda zdecydowanie lepiej. Zerknij np. na włosy i ich szczegółowość. Według mnie zdjęcie z S10+ jest dużo lepsze od tego z telefonu S7 Edge.

gosiak
Journeyman
Opcje
Mnie jednak chodzi o ostrość całego zdjęcia. Nie rozumiem dlaczego automatycznie jest ona ustawiona tylko na 1 plan. Robiąc sobie zdjęcia z chęcią ujęcia jakiegoś obiektu, zamazany 2 plan bardzo stresuje. Powinna być możliwość zmiany wyboru ostrości. Jeśli aparat ma uchodzić za lepszy to powinien mieć więcej możliwości a nie ukrócać je do tego co lepiej pasowało producentowi. Nie wiem czy to problem tylko w moim telefonie, czy s10 fabrycznie tak mają. Jak dla mnie ponad 4000zl wydane niepotrzebnie.
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Raczej nie jest to problem po stronie telefonu a fotografa zobacz jak robi się zdjęcia takim samym telefonem S10+ Klik

Szewcu72
MegaStar
Opcje

@gosiak powiem Ci, że S10 robi prawidło zdjęcia. Efekt jest taki jak widzi to ludzkie oko. Gdy patrzymy na przedmiot na pierwszym i na nim skupiamy wzrok, drugi plan się nam rozmywa. Gdy skupimy się na drugim planie, to rozmyje się pierwszy, czyli wszystko jest ok.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@gosiak  Aparat jak najbardziej robi prawidłowe zdjęcia.

gosiak
Journeyman
Opcje

vdsl2 - myślę że te zdjęcia zrobione są kamerą tylną,  a do niej nie mam zastrzeżeń.  Moje niezadowolenie dotyczy kamerki przedniej i jej zdjęć.  Z galaxy s7edge byłam bardziej zadowolona. Zdjęcia bardziej cieszyły oko. Każdy ma inne preferencje ... ja wolałabym aby ostrość była na całości zdjęcia. A skoro telefon ma taką cenę to powinien oferować wybór centrowania ostrości 

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@gosiak, dodam jeszcze, że portal DxOMark, który specjalizuje się w testach aparatów w telefonach komórkowych ocenił jakość zdjęć selfie z modelu Galaxy S10+ na 96 punktów i tym samym smartfon uplasował się na trzecim miejscu wyprzedzając takie telefony jak Google Pixel 3, Huawei P30 Pro, Apple iPhone XS Max czy OnePlus 7 Pro. Więcej punktów zdobyły modele Galaxy S10 5G oraz Asus Zenfone 6. W powyższym odnośniku znajdziesz dokładny opis przedniego aparatu selfie wraz ze zdjęciami.

Michal_Wu
Pathfinder
Opcje

Temat stary, ale odgrzeję i dodam coś od siebie jako fotograf.
Aparat przedni służy głównie do robienia selfie, gdzie mamy zrobić zdjęcie sobie.
Całe zdjęcie względnie równo ostre i na pierwszym i na dalszym planie to cecha zdjęc pochodzących z aparatów  amatorskich. 
Im lepszy apart, tym będzie wieksza różnica w rozmyciu planów.
Jak osiągnąć większe zrównoważenie wyostrzenia planów?
Zasad i sposób jest kilka. 
Pierwszy to przymknięcie przysłony obiektywu, ale co za tym idzie, będziemy potrzebować więcej światła zastanego, aby zdjęcie było jasne (ewentualnie dłuższej ekspzycji/czasu wykonania zdjęcia, a to grozi akurat poruszeniem zdjęcia).
Druga zasada to odległość obiektywu od fotografowanego obiektu - im dalej znajduje się fotografowany obiekt od aparatu, tym mniejsza jest ta róznica w wyostrzeniu i rozmyciu tła. Zdjęcia telefonem jednak robimy z ręki, więc ciężko tu o oddalenie aparatu od twarzy.
To tak po krótce wytłumaczone zasady robienia zdjęć i wyostrzania pewnych planów na rzecz rozmycia innych.
Dodatkowo w w aparatach telefonów efekt rozmycia jest nieco wzmacniony, aby zdjęcie wyglądało na jeszcze bardziej profesionalne.  
W S10/S10+ mamy stosunkowo jasne obiektywy, które zawsze charakteryzuja się mniejszą głębią ostrości, przez co rozmycie tła względem wyostrzonego innego planu jest większe niz to jest w obiektywach ciemnych, gorszej jakości.
Tak że nalezy się tylko cieszyć, że aparat w Galaxy rodzin S10 mają jednak dobre aparaty, a efekt, który Pani przeszkadza jest efektem jednak przez znacząca większość użytkowników poszukiwanym, chcianym i lubianym.
Obawiam się więc, że pozostaje Pani sie z tym po prostu pogodzić, że tak jest, jak Pani opisuje, a ja próbowałem wytłmaczyć, dlaczego tak się dzieje.

0 Like