06-09-2020 08:46 AM
dzień dobry,
Mam problem z rozłączaniem smartwatcha active 2 i samsunga s20. urządzenia sparowane a zasięg kiepski.
zegarek co trochę sygnalizuje rozłączenie z telefonem, gdzieś wyczytalam ze zaasieg powinien byc do nawet 240 m w przestrzeni a moj nawet nie dosięga do 40. ustawienia tel przeszukane ale za bardzo nie wiem gdziee szukac przyczyny. oze ktos mial podobny problem?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
06-09-2020 08:52 AM — edytowano 06-09-2020 08:58 AM
@miklasik201 napisał(a):
dzień dobry,
Mam problem z rozłączaniem smartwatcha active 2 i samsunga s20. urządzenia sparowane a zasięg kiepski.
zegarek co trochę sygnalizuje rozłączenie z telefonem, gdzieś wyczytalam ze zaasieg powinien byc do nawet 240 m w przestrzeni a moj nawet nie dosięga do 40. ustawienia tel przeszukane ale za bardzo nie wiem gdziee szukac przyczyny. oze ktos mial podobny problem?
@miklasik201 Zasięg BT do 10 m, a nie 240 m
06-09-2020 08:52 AM — edytowano 06-09-2020 08:58 AM
@miklasik201 napisał(a):
dzień dobry,
@miklasik201 Zasięg BT do 10 m, a nie 240 m
06-09-2020 01:17 PM
A co to takiego ta klasa??? bo pierwsze słysze? myslalam ze samsung s20 bedzie juz z tych nowoczesniejszych...
to wpuscilam sie w maliny myslac ze kupujac zegarek za 1000zl odciazy on troche potrzebe korzystania z tel....
teroretycznie moj zegarek traci zasieg bluetooth gdy zostawie go na I pietrze i zejde na parter do kuchni.
A sa moze jakies magiczne sposoby na zwiekszenie zasiegu bluetooth?????
06-09-2020 01:40 PM — edytowano 06-09-2020 01:48 PM
@miklasik201 Takie informacje znajdziesz na stronie wikipedia czy na oficjalnej stronie bluetooth.com.
Chyba wiesz, że zasięg może być mniejszy gdy są przeszkody jak ściany czy sufit.
06-09-2020 04:38 PM
Zasięg Bluetooth 5.0 podawany w specyfikacji technicznej wynosi nawet kilkaset metrów, ale dotyczy to wyłącznie środowiska testowego, który nie jest zakłócany żadnymi innymi sygnałami czy przeszkodami. Sygnał Bluetooth jest bardzo podatny na zakłócenia i jego zasięg drastycznie spada w momencie kiedy napotka na inne sygnały takie jak fale radiowe, inny sygnał Bluetooth, sieć Wi-Fi jak również w przypadku napotkania przeszkód w postaci stropów czy ścian. W efekcie mamy taki rezultat, że efektywnie zasięg Bluetooth jest sporo mniejszy niż ten, który znajduje się w specyfikacji.
Jeżeli zależy Ci na otrzymywaniu powiadomień i innych informacji, które pojawiają się na telefonie to warto włączyć w zegarku sieć Wi-Fi. W ten sposób będziesz otrzymywać powiadomienia na zegarku.