Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z DUAL SIM po aktualizacji do UI 3.0 (android 11)

(Temat utworzony: 18-01-2021 09:53 AM)
12968 Wyświetlenia
AgaPietrus
Journeyman
Opcje

Wita, co za geniusz to wymyślił ...

Nie można już każdorazowo wybierać z którego numeru chce się dzwonić / wysyłać sms-y.

Trzeba każdorazowo wybierać to przy wpisywaniu kontaktu...

Geniuszu - większość połączeń z karty służbowej realizauje się w wielu firmach / branżach bez wpisywania numeru do kontaktów, gdybym chciała przed każdym telefonem służbowym chciała wpisywać numer do kontaktów to nic innego nie robiłabym cały dzien tylko wpisywała kontakty do telefonu..., Geniuszu...

dodam, ze przy załozeniu kazdorazowego wybierania tak jak to jest teraz po aktualizacji, nie działa dzwonienie w android auto...

Dla nie znających tematu, wyboru karty sim dla sms w ogóle nie ma..., możesz za każdym razem wejść w ustawienia i włączyć daną karte jako preferowaną (uwaga hahaha preferowana to teraz jedyna możliwa ... ) i wtedy wysyłasz TYLKO z tej którą wybrałeś jako preferowana...

Za tego Geniusza, który to wymyślił już podziękujemy.... Ja nie mogę....

77 Odpowiedzi
BobRobson
First Poster
Opcje
Często prowadzę auto i wybór karty jest kluczowy z względu na zasięg , nowe rozwiązanie z wyborem kart nie jest kompatybilne z systemem w aucie , mogę dzwonić tylko z telefonu. Bezużyteczne głupie rozwiązanie , jeśli aplikacja telefon w Samsungu się nie poprawi rezygnuję z telefonów samsunga. Jest wiele innych firm szanujących klientów i dbających o ich bezpieczeństwo podczas korzystania.
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Zachęcam do zgłoszenia sugestii za pomocą aplikacji Samsung Members. Poniżej podaję odnośnik do instrukcji.

https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-mobilne-i-us%C5%82ugi/porada-jak-zg%C5%82osi%C4%87-sug...

0 Like
DoBoT
Apprentice
Opcje

Witam,

Zgadzam się w 100% z autorką tematu.

Dual Sim który zastałem po aktualizacji do Androida 11 to jest kpina z użytkownika.

Do tej pory bardzo się cieszyłem, że mam perfekcyjnie działający dual idealnie dopasowany. Teraz nie da się tego używać. Telefon stał się dla mnie bezużyteczny jeżeli chodzi o dual a to jest warunek konieczny.

Szkoda, bardzo lubiłem mojego S10e, ale widocznie firmie Samsung nie zależy na ergonomii i lubi tracić klientów.

Już zdecydowałem, zmieniam s10e i przesiadam się na IP 12 mini.

Mam nadzieję, że tam będzie lepiej.

Pozdrawiam

twkwas
Student
Opcje
Popieram. Prawie wywaliłem Note10 prze okno jak mi Android auto nie chciał dzwonić.
Dwa przyciski w dialerze i aplikacji SMS były świetne. Nie wiem dlaczego się psuje coś co jest proste i działające.
czarek3
Journeyman
Opcje

ja też w tym temacie,wybór karty z której chce wysłać się sms to koszmar,informatyka co napisał ten program trzeba oblać smołą i wytarzać w pierzu ,niech ma

buc3k
Journeyman
Opcje

Dzień dobry,

w celu pogodzenia koncepcji uproszczenia/ minimalizacji interfejsu, która to zapewne była główną przyczyną wprowadzonych zmian, z genialną funkcjonalnością poprzedniego rozwiązania proponuję przywrócenie możliwości wyboru karty SIM z poziomu wysyłania SMSów oraz dialera po przytrzymaniu przycisku, odpowiednio wyślij/ zadzwoń. Przy jednokrotnym dotknięciu SMS/ połączenie telefoniczne byłyby wykonywane z zastosowaniem domyślnie ustawionej karty SIM, jak ma to miejsce po aktualizacji do Android 11. Podobne rozwiązanie miało miejsce w poprzednich UI, (na etapie SGS7 - nie pamiętam wersji). Najprościej byłoby przywrócenie poprzedniego stanu, z pozostawieniem jako opcji nowego rozwiązania z powyższymi zmianami, które w gruncie rzeczy dla ew. zwolenników nowego rozwiązania (którzy są na pewno w mniejszości) byłyby zupełnie neutralne i niezauważalne. Sugeruję również dodatkową funkcjonalność - możliwość rozdzielenia/ wydzielenia z messengera SMS konwersacji z danym kontaktem, dla każdej karty SIM osobno. To ostatnie byłoby zdecydowanie rozwojowe, w przeciwieństwie do przedmiotowego "uwstecznienia".

Jestem równie niezadowolony w nowego rozwiązania jak autor tego wątku. Wg mnie zmiany są niekorzystne dla wygody użytkowania, i wypada je jedynie skomentować: "lepsze jest wrogiem dobrego". Poprzednie rozwiązanie było dla mnie idealne. Przy wyborze nowego numeru, którego nie mam zamiaru zapisywać, aktualnie jestem zmuszony do posiadania włączonej opcji "zawsze pytaj", co powoduje spowolnienie obsługi poprzez konieczność dotknięcia w dialerze przycisku "zadzwoń", a następnie wybrania odpowiedniej karty SIM. W poprzednim rozwiązaniu było zdecydowanie szybciej, bardziej przejrzyście i intuicyjnie, nie wspominając już o estetyce czy elegancji takiego rozwiązania. Obecnie, z poziomu dialera nie wiadomo nawet która karta ustawiona jest jako domyślna w danym momencie. To jest zdecydowanie krok wstecz. 

Mam nadzieję, że problem zostanie szybko i sprawnie rozwiązany, bez zbędnego zaklinania rzeczywistości ze strony Samsunga i skazanego z góry na porażkę tłumaczenia użytkownikom wątpliwego sensu tej "dobrej zmiany". W przeciwnym razie, dla zasady, pożegnam się z marką po wieloletnim użytkowaniu kolejnych flagowców Galaxy.

To rewolucyjnie spartaczone novum, skutecznie zmobilizowało mnie do włączenia się w dyskusję, co zdarza mi się pierwszy raz.

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@czarek3, jeżeli masz sugestię, która usprawni działanie trybu Dual SIM to koniecznie wyślij zgłoszenie za pomocą aplikacji Samsung Members.

https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-mobilne-i-us%C5%82ugi/porada-jak-zg%C5%82osi%C4%87-sug...

buc3k
Journeyman
Opcje
Dzień dobry,
w celu pogodzenia koncepcji uproszczenia/ minimalizacji interfejsu, która to zapewne była główną przyczyną wprowadzonych zmian, z genialną funkcjonalnością poprzedniego rozwiązania proponuję przywrócenie możliwości wyboru karty SIM z poziomu wysyłania SMSów oraz dialera po przytrzymaniu przycisku, odpowiednio wyślij/ zadzwoń. Przy jednokrotnym dotknięciu SMS/ połączenie telefoniczne byłyby wykonywane z zastosowaniem domyślnie ustawionej karty SIM, jak ma to miejsce po aktualizacji do Android 11. Podobne rozwiązanie miało miejsce w poprzednich UI, (na etapie SGS7 - nie pamiętam wersji). Najprościej byłoby przywrócenie poprzedniego stanu, z pozostawieniem jako opcji nowego rozwiązania z powyższymi zmianami, które w gruncie rzeczy dla ew. zwolenników nowego rozwiązania (którzy są na pewno w mniejszości) byłyby zupełnie neutralne i niezauważalne. Sugeruję również dodatkową funkcjonalność - możliwość rozdzielenia/ wydzielenia z messengera SMS konwersacji z danym kontaktem, dla każdej karty SIM osobno. To ostatnie byłoby zdecydowanie rozwojowe, w przeciwieństwie do przedmiotowego "uwstecznienia".
Jestem równie niezadowolony w nowego rozwiązania jak autor tego wątku. Wg mnie zmiany są niekorzystne dla wygody użytkowania, i wypada je jedynie skomentować: "lepsze jest wrogiem dobrego". Poprzednie rozwiązanie było dla mnie idealne. Przy wyborze nowego numeru, którego nie mam zamiaru zapisywać, aktualnie jestem zmuszony do posiadania włączonej opcji "zawsze pytaj", co powoduje spowolnienie obsługi poprzez konieczność dotknięcia w dialerze przycisku "zadzwoń", a następnie wybrania odpowiedniej karty SIM. W poprzednim rozwiązaniu było zdecydowanie szybciej, bardziej przejrzyście i intuicyjnie, nie wspominając już o estetyce czy elegancji takiego rozwiązania. Obecnie, z poziomu dialera nie wiadomo nawet która karta ustawiona jest jako domyślna w danym momencie. To jest zdecydowanie krok wstecz.
Mam nadzieję, że problem zostanie szybko i sprawnie rozwiązany, bez zbędnego zaklinania rzeczywistości ze strony Samsunga i skazanego z góry na porażkę tłumaczenia użytkownikom wątpliwego sensu tej "dobrej zmiany". W przeciwnym razie, dla zasady, pożegnam się z marką po wieloletnim użytkowaniu kolejnych flagowców Galaxy.
To rewolucyjnie spartaczone novum, skutecznie zmobilizowało mnie do włączenia się w dyskusję, co zdarza mi się pierwszy raz.
czarek3
Journeyman
Opcje

Witam,po co było zmieniać co dobrze działało,miałem zmienić telefon ale samsunga już nie kupię po tym numerze .Czy jest możliwe cofnięcie tej aktualizacji ?