Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Problem z aparatem - prześwietlone zdjęcia przy sztucznym oświetleniu

(Temat utworzony: 15-02-2019 07:37 AM)
6040 Wyświetlenia
stawik
Pathfinder
Opcje

Wczoraj po raz pierwszy od momentu zakupu galaxy S9 mialem okazję do zrobienia kilku zdjęć podczas wieczornego spaceru.

Niestety okazało się, że WSZYSTKIE zdjęcia, które zrobiłem, a na których były jakieś źródła światła (lampy uliczne, światła samochodów itp. - czyli praktycznie wszystkie zdjęcia jakie robi sie po zachodzie słońca) były "prześwietlone", tzn. zdjęcia wyglądały tak jakbym zrobił je przez jakąś szybę i wszystkie źródła światla, poza tym że zostały sfotografowane w miejscu w którym były rzeczywiście,  były dodatkowo odbite na tym zdjeciu drugi raz w jakimś innym miejscu. Generalnie wszystkie zdjęcia wyglądaja jak zdjęcia wykonane analogowym aparatem z filmem fotograficznym, w ktorym ktoś dwa razy naświtlił to samo zdjęcie.

Dziś mam w planach wizytę w salonie samsunga (obawiam się, że rozprują mój NOWY telefon, żeby wymienić aparat), ale chciałbym sie zapytać, czy ktoś też ma/miał taki problem. Może to wina androida 9 i po pojawieniu się nowego patcha z poprawkami problem zostanie naprawiony - cytałe, że nowy patch ma naprawić jakieś problemy z aparatami. Równie dobrze może okazać się, że mój aparat jest fabrycznie zepsuty.

Sprecyzowałem tytuł wątku /RadekK

0 Like

2 Rozwiązania

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@stawik z tego co widzę, to zdjęcia według standartów zdjęć nocnych w fotografii mobilnej, nie są prześwietlone. Ale wygląda, że moduł aparatu ma jakąś wadę konstrukcyjną, typu przesunięcie, co skutkuje zbyt dużą ilością refleksów/odbić. 

Jest rzęczą normalną, że pojawiają się one na fotografiach i nie uniknie się ich robiąc forkę "pod światło", ale u ciebie są zbyt intensywne.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

Rozwiązanie
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@stawik, również uważam, że aparat posiada jakąś wadę fabryczną. Niestety na forum nic więcej nie poradzimy. Konieczna będzie wizyta w punkcie serwisowym. Daj znać po wizycie czy poprawiła się jakość zdjęć w Twoim telefonie.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

48 Odpowiedzi
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@stawikciężko nam cokolwiek doradzić lub się wypowiedzieć na temat, o którym piszesz nie widząc tych problematycznych fotek.

Jeżeli byś mógł jakieś tu wstawić i napisać coś o trybie lub ustawieniach z jakimi je wykonywałeś, byłoby nam dużo łatwiej.

Jak dodać zdjęcie na forum?fotki.PNG

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
stawik
Pathfinder
Opcje

2.jpg3.jpg4.jpg1.jpg

0 Like
stawik
Pathfinder
Opcje

Powyżej kilka zdjęć. Generalnie wszystkie tak wyglądają.

Dodam, że po tym jak podczas robienia zdjęć zauważyłem problem, przetarłem aparat mokrą ściereczką do czyszczenia okularów, ale w niczym to nie pomogło.

0 Like
stawik
Pathfinder
Opcje

Przetestowałem kilka trybów robienia zdjęć i powyższy efekt wystepuje na w każdym z nich

0 Like
Rozwiązanie
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@stawik z tego co widzę, to zdjęcia według standartów zdjęć nocnych w fotografii mobilnej, nie są prześwietlone. Ale wygląda, że moduł aparatu ma jakąś wadę konstrukcyjną, typu przesunięcie, co skutkuje zbyt dużą ilością refleksów/odbić. 

Jest rzęczą normalną, że pojawiają się one na fotografiach i nie uniknie się ich robiąc forkę "pod światło", ale u ciebie są zbyt intensywne.

stawik
Pathfinder
Opcje

Dziękuje za inforację i potwierdzenie tego, że proble wystepuje tylko u mnie. Czyli aparat w moim telefonie jest do wymiany i nie obejdzie się bez wizyty w serwisie. Ehhhh.......

0 Like
Rozwiązanie
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@stawik, również uważam, że aparat posiada jakąś wadę fabryczną. Niestety na forum nic więcej nie poradzimy. Konieczna będzie wizyta w punkcie serwisowym. Daj znać po wizycie czy poprawiła się jakość zdjęć w Twoim telefonie.

stawik
Pathfinder
Opcje

Wizyta w serwisie samsunga zaowocowała wymianą aparatu. Niestety problem nie ustąpił. Masakra...

Może wina leży po stronie szybki ochraniającej aparat i to ona powoduje takie refleksy świtlne - już sam nie wiem co o tym myśleć ... 

Jestem załamany, bo kupiłem ten telefon w głównej mierze z myślą o fotografii, a póki co ten telefon w ogóle nie nadaje się do fotografi nocnej. Do tej pory nie udało mi się zrobić ani jednego zdjęcia bez refleksów świetlnych, a dodatkowo podczas robienie zdjęć muszę się sporo nagimnastykować, żeby zminimalizować ten paskudny efekt. 

Dodam, że poczytałem trochę w internecie i zauważyłem, że mój problem jest dosyć powszechny:

https://eu.community.samsung.com/t5/Galaxy-S9-S9/S9-camera-problem-on-night/td-p/571002

Ten film w 100% przedstawia mój problem

https://www.youtube.com/watch?v=EaG5nYfZggw&feature=youtu.be

Niestety nie obejdzie sie bez kolejnej wizyty w serwisie, ale obawiam się, że serwis mi juz raczej nie pomoże i zostanę z wadliwym telefonem kupionym za "milion" monet.

Biorąc pod uwage powyższe, a także zakładając, że serwis nie naprawi mojego problemu, chciałbym się zapytać, czy jest jakaś szansa lub możliwość na to, żeby zwrócić ten telefon lub chociaż wymienić go na nowy?

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@stawik, przykro mi, że pomimo wizyty serwisie usterka nie została usunięta. Na Twoim miejscu ponownie zgłosiłbym wadę aparatu.

Jeżeli chodzi o wymianę na nowy lub zwrot to masz dwie możliwości. Możesz skorzystać z gwarancji producenta lub z rękojmi sprzedawcy. W pierwszym przypadku przysługuje prawo do wymiany produktu na nowy w momencie kiedy trzykrotona naprawa wymagająca wymiany podzespołów nie przyniosła oczekiwanych skutków lub serwis stwierdził na piśmie, że wada jest niemożliwa do usunięcia. W drugim przypadku reklamujesz telefon u sprzedawcy z tytułu rękojmi i domagasz się usunięcia wady. Jeżeli po naprawie w dalszym ciągu będzie występować wada to składasz ponowną reklamację, ale tym razem domagasz się zwrotu pieniędzy. Pamiętaj, że nigdy przy pierwszej reklamacji z tytułu rękojmi nie zostaną zwrócone pieniądze.

Największą różnicą pomiędzy gwarancją a rękojmią jest to, że odzyskanie pieniędzy jest możliwe wyłącznie w drugim przypadku. W pierwszym przypadku możesz wyłącznie otrzymać nowy telefon. Zachęcam do zapoznania się z Vademecum Konsumenta, gdzie znajdziesz odpowiedzi na większość pytań związanych z gwarancją oraz rękojmią.

0 Like