15-02-2019 07:37 AM – ostatnio edytowany 16-02-2019 02:07 PM przez RadekK
Wczoraj po raz pierwszy od momentu zakupu galaxy S9 mialem okazję do zrobienia kilku zdjęć podczas wieczornego spaceru.
Niestety okazało się, że WSZYSTKIE zdjęcia, które zrobiłem, a na których były jakieś źródła światła (lampy uliczne, światła samochodów itp. - czyli praktycznie wszystkie zdjęcia jakie robi sie po zachodzie słońca) były "prześwietlone", tzn. zdjęcia wyglądały tak jakbym zrobił je przez jakąś szybę i wszystkie źródła światla, poza tym że zostały sfotografowane w miejscu w którym były rzeczywiście, były dodatkowo odbite na tym zdjeciu drugi raz w jakimś innym miejscu. Generalnie wszystkie zdjęcia wyglądaja jak zdjęcia wykonane analogowym aparatem z filmem fotograficznym, w ktorym ktoś dwa razy naświtlił to samo zdjęcie.
Dziś mam w planach wizytę w salonie samsunga (obawiam się, że rozprują mój NOWY telefon, żeby wymienić aparat), ale chciałbym sie zapytać, czy ktoś też ma/miał taki problem. Może to wina androida 9 i po pojawieniu się nowego patcha z poprawkami problem zostanie naprawiony - cytałe, że nowy patch ma naprawić jakieś problemy z aparatami. Równie dobrze może okazać się, że mój aparat jest fabrycznie zepsuty.
Sprecyzowałem tytuł wątku /RadekK
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
15-02-2019 09:12 AM
@stawik z tego co widzę, to zdjęcia według standartów zdjęć nocnych w fotografii mobilnej, nie są prześwietlone. Ale wygląda, że moduł aparatu ma jakąś wadę konstrukcyjną, typu przesunięcie, co skutkuje zbyt dużą ilością refleksów/odbić.
Jest rzęczą normalną, że pojawiają się one na fotografiach i nie uniknie się ich robiąc forkę "pod światło", ale u ciebie są zbyt intensywne.
15-02-2019 09:20 AM
@stawik, również uważam, że aparat posiada jakąś wadę fabryczną. Niestety na forum nic więcej nie poradzimy. Konieczna będzie wizyta w punkcie serwisowym. Daj znać po wizycie czy poprawiła się jakość zdjęć w Twoim telefonie.
15-02-2019 08:01 AM — edytowano 15-02-2019 08:02 AM
@stawikciężko nam cokolwiek doradzić lub się wypowiedzieć na temat, o którym piszesz nie widząc tych problematycznych fotek.
Jeżeli byś mógł jakieś tu wstawić i napisać coś o trybie lub ustawieniach z jakimi je wykonywałeś, byłoby nam dużo łatwiej.
Jak dodać zdjęcie na forum?
15-02-2019 08:09 AM
15-02-2019 08:12 AM
Powyżej kilka zdjęć. Generalnie wszystkie tak wyglądają.
Dodam, że po tym jak podczas robienia zdjęć zauważyłem problem, przetarłem aparat mokrą ściereczką do czyszczenia okularów, ale w niczym to nie pomogło.
15-02-2019 08:15 AM
Przetestowałem kilka trybów robienia zdjęć i powyższy efekt wystepuje na w każdym z nich
15-02-2019 09:12 AM
@stawik z tego co widzę, to zdjęcia według standartów zdjęć nocnych w fotografii mobilnej, nie są prześwietlone. Ale wygląda, że moduł aparatu ma jakąś wadę konstrukcyjną, typu przesunięcie, co skutkuje zbyt dużą ilością refleksów/odbić.
Jest rzęczą normalną, że pojawiają się one na fotografiach i nie uniknie się ich robiąc forkę "pod światło", ale u ciebie są zbyt intensywne.
Dziękuje za inforację i potwierdzenie tego, że proble wystepuje tylko u mnie. Czyli aparat w moim telefonie jest do wymiany i nie obejdzie się bez wizyty w serwisie. Ehhhh.......
@stawik, również uważam, że aparat posiada jakąś wadę fabryczną. Niestety na forum nic więcej nie poradzimy. Konieczna będzie wizyta w punkcie serwisowym. Daj znać po wizycie czy poprawiła się jakość zdjęć w Twoim telefonie.
16-02-2019 06:38 PM
Wizyta w serwisie samsunga zaowocowała wymianą aparatu. Niestety problem nie ustąpił. Masakra...
Może wina leży po stronie szybki ochraniającej aparat i to ona powoduje takie refleksy świtlne - już sam nie wiem co o tym myśleć ...
Jestem załamany, bo kupiłem ten telefon w głównej mierze z myślą o fotografii, a póki co ten telefon w ogóle nie nadaje się do fotografi nocnej. Do tej pory nie udało mi się zrobić ani jednego zdjęcia bez refleksów świetlnych, a dodatkowo podczas robienie zdjęć muszę się sporo nagimnastykować, żeby zminimalizować ten paskudny efekt.
Dodam, że poczytałem trochę w internecie i zauważyłem, że mój problem jest dosyć powszechny:
https://eu.community.samsung.com/t5/Galaxy-S9-S9/S9-camera-problem-on-night/td-p/571002
Ten film w 100% przedstawia mój problem
https://www.youtube.com/watch?v=EaG5nYfZggw&feature=youtu.be
Niestety nie obejdzie sie bez kolejnej wizyty w serwisie, ale obawiam się, że serwis mi juz raczej nie pomoże i zostanę z wadliwym telefonem kupionym za "milion" monet.
Biorąc pod uwage powyższe, a także zakładając, że serwis nie naprawi mojego problemu, chciałbym się zapytać, czy jest jakaś szansa lub możliwość na to, żeby zwrócić ten telefon lub chociaż wymienić go na nowy?
16-02-2019 07:18 PM
@stawik, przykro mi, że pomimo wizyty serwisie usterka nie została usunięta. Na Twoim miejscu ponownie zgłosiłbym wadę aparatu.
Jeżeli chodzi o wymianę na nowy lub zwrot to masz dwie możliwości. Możesz skorzystać z gwarancji producenta lub z rękojmi sprzedawcy. W pierwszym przypadku przysługuje prawo do wymiany produktu na nowy w momencie kiedy trzykrotona naprawa wymagająca wymiany podzespołów nie przyniosła oczekiwanych skutków lub serwis stwierdził na piśmie, że wada jest niemożliwa do usunięcia. W drugim przypadku reklamujesz telefon u sprzedawcy z tytułu rękojmi i domagasz się usunięcia wady. Jeżeli po naprawie w dalszym ciągu będzie występować wada to składasz ponowną reklamację, ale tym razem domagasz się zwrotu pieniędzy. Pamiętaj, że nigdy przy pierwszej reklamacji z tytułu rękojmi nie zostaną zwrócone pieniądze.
Największą różnicą pomiędzy gwarancją a rękojmią jest to, że odzyskanie pieniędzy jest możliwe wyłącznie w drugim przypadku. W pierwszym przypadku możesz wyłącznie otrzymać nowy telefon. Zachęcam do zapoznania się z Vademecum Konsumenta, gdzie znajdziesz odpowiedzi na większość pytań związanych z gwarancją oraz rękojmią.