Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Od kiedy obsługa sieci 5G w telefonach Galaxy S20?

(Temat utworzony: 10-06-2020 08:57 PM)
11976 Wyświetlenia
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Galaxy-S20-Ultra-5G.jpg

Operatorzy komórkowi robią wszystko żeby udostępnić sieć 5G jak największej grupie osób. Obecnie sieć piątej generacji jest uruchamiana na częstotliwościach przeznaczonych dla sieci LTE (2100 MHz) lub na częstotliwości 2600 MHz w zależności od operatora. Docelowo 5G będzie pracować na innych częstotliwościach, ale na ten moment nie wiadomo kiedy ruszą prace nad innymi częstotliwościami.

Posiadacze urządzeń Samsung z modemem 5G otrzymają możliwość skorzystania z nowej sieci, ale w niektórych przypadkach konieczne będzie udostępnienie przez operatora nowej wersji oprogramowania. Na rynku obecnie znajduje się kilku operatorów, którzy już wystartowali lub planują to zrobić w niedługim czasie.

Użytkownik musi spełnić dwa warunki niezależnie od operatora żeby otrzymać dostęp do sieci 5G. Pierwszy to kompatybilne urządzenie z odpowiednim oprogramowaniem a drugi to posiadanie włączonego odpowiedniego pakietu lub opcji w ramach świadczonej usługi.

Poniżej przedstawiam informacje odnośnie tego, kiedy będziemy mogli skorzystać z 5G w telefonach S20+ 5G oraz S20 Ultra 5G.

T-Mobile

Od 9 czerwca 2020 roku operator uruchomił sieć 5G. Oficjalną informację znajdziecie w komunikacie prasowym. Możliwość wyboru sieci 5G w telefonach S20+ oraz S20 Ultra jest możliwy po wgraniu aktualizacji oprogramowania o numerze G98*BXXU4BTH5.

Screenshot_20200703-092616_Call settings.jpg

W skrócie:

• start 5G: 09.06.2020
  • obsługa modeli S20: począwszy od aktualizacji o numerze G98*BXXU4BTH5
  • parametry sieci: częstotliwość 2100 MHz

Orange

Operator w informacji prasowej poinformował, że usługa zostanie udostępniona dla użytkowników 1 lipca. Osoby korzystające z telefonów Galaxy S20+ oraz S20 Ultra mogą skorzystać z sieci 5G począwszy od oprogramowania o numerze G98*BXXU3ATFG w sieci Orange (wariant OPV) lub oprogramowania G98*BXXU4BTH5 dla wariantu XEO.

W skrócie:

• start 5G: 01.07.2020
  • obsługa modeli S20: począwszy od oprogramowania G98*BXXU3ATFG w Orange (wariant OPV), G98*BXXU4BTH5 dla XEO
  • parametry sieci: częstotliwość 2100 MHz

Plus

Plus wystartował z usługą 5G jako pierwszy w Polsce. W udostępnionej informacji prasowej czytamy, że użytkownicy od 11 maja na terenie kilku miast w Polsce mogą korzystać z nowej sieci. Operator wspiera wyłącznie dwa telefony do obsługi 5G - model Galaxy A51 5G oraz Galaxy S20 Fan Edition 5G.

W skrócie:

• start 5G: 11.05.2020
  • obsługa modeli S20: wyłącznie Galaxy S20 Fan Edition 5G
  • parametry sieci: częstotliwość 2600 MHz TDD

Play

Operator informował już w styczniu o budowie sieci 5G, ale jej komercyjne uruchomienie, według informacji prasowej, nastąpiło dopiero na początku czerwca. Obsługa 5G w sieci Play pojawiła się na telefonach Galaxy S20 wraz z aktualizacją o numerze G98*BXXU4BTH5.

W skrócie:

• start 5G: koniec czerwca
  • obsługa modeli S20: począwszy od aktualizacji o numerze G98*BXXU4BTH5
  • parametry sieci: częstotliwość 2100 MHz (prawdopodobnie również 1800 MHz oraz 2600 MHz)

Jeżeli posiadacie bardziej aktualne informacje to koniecznie dajcie znać. Wątek będzie aktualizowany na bieżąco.

Data ostatniej aktualizacji: 2020-10-01

69 Odpowiedzi
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Dobre informacje dla osób korzystających z sieci Play. Operator złożył aż 8 wniosków o tzw. refarming posiadanych częstotliwości w UKE. Wszystkie wnioski zostały złożone z myślą o sieci 5G. Jednak najciekawsze jest to, że nie wszystkie wnioski dotyczą częstotliwości 2100 MHz, ale również częstotliwości 2600 MHz oraz 1800 MHz. Więcej częstotliwości świadczonych w ramach 5G to teoretycznie większy zasięg dla klientów oraz więcej obsługiwanych urządzeń. Według najnowszych informacji planowany start sieci nowej generacji w Play będzie miał miejsce pod koniec czerwca.

Szewcu72
MegaStar
Opcje

Dzisiaj wystartowała usługa 5G w sieci Orange.

Niestety na chwilę obecną nie jest ona obsługiwana przez modele S20. 

Podobnie jak w przypadku sieci T-mobile konieczna jest aktualizacja oprogramowania w telefonach. Według potwierdzonych przez rzeczniaka Orange - Wojtka Jabczyńskiego, prace już trwają.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Szewcu72, sprawdziłem na stronie Orange i modele S20 zniknęły z listy urządzeń, które obsługują sieć 5G. Pewnie pojawią się ponownie jak tylko zostanie udostępniona aktualizacja oprogramowania.

Szewcu72
MegaStar
Opcje

@mirudo24 dokładnie. Dziwne nie zgranie się w czasie, tym bardziej, że każdy operator wiedział kiedy uruchomi swoją plombę 5G. :face-with-rolling-eyes:

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
Szewcu72
MegaStar
Opcje

Ważna informacja! Aktualizacja 3ATFG OPV dla Orange aktywuje tryb 5G na częstotliwościach operatora.

Info potwierdzone przez rzecznika Orange - Wojtka Jabczyńskiego.

Szewcu72
MegaStar
Opcje

Przykra wiadomość dla posiadaczy modeli S20. Hello5G w Orange działa tylko na telefonach z ich brandem. W wersji open [XEO] nie doświadczycie pseudo dobrodziejstw 5G, nawet z aktualizacją 3ATFG. :face-with-rolling-eyes:

Możecie dać znać jak to wygląda w innych telekomach?

sokolowiak
Journeyman
Opcje

Samsungi z Playa także mają już nowe oprogramowanie, datowane na 5 lipca - sprawdzono na sammobile.com. Niestety mój Samsung nie widzi jeszcze tego oprogramowania przez OTA, więc nie mogę zaktualizować. Jak tylko pobiorę aktualizację, myślę że w ciągu kilku dni, to dam znać - jestem w zasięgu Play 5G i mam ofertę z 5G SOLO XL. Niestety, wydaje mi się że w Play ta aktualizacja nie wprowadziła jeszcze obsługi 5G w systemie DSS. Chyba tylko Orange na swoim brandzie ma tę funkcję obecnie. Z komentarzy w internecie, z róznych forów udało mi się ustalić nastepujące rzeczy: 1. Aktualizacja S20 z brandem Orange wprowadziła obsługę 5G DSS w 2100 MHz. 2. Aktualizacja S20 z brandem T-Mobile, po mimo tego co jest wyżej napisane NIE WPROWADZIŁA OBSŁUGI 5G DSS, użytkownikom pojawiła się opcja 5G/LTE/3G/2G, ale telefon NIE LOGUJE SIĘ DO SIECI 5G PO MIMO BYCIA W ZASIĘGU I POSIADANIA ODPOWIEDNIEJ TARYFY. 3. Aktualizacja w Play jest w toku, nie ma jej jeszcze przez OTA, więc nikt nic nie wie, nawet w Play. 4. S20 z Plusa nigdy nie będą obsługować Plusowego 5G, ponieważ S20+ 5G i S20 Ultra nie obsługują pasm N38 i N41. Są to psma 2600 MHz TDD. Samsungi obsługują pasmo 2600 MHz, ale w FDD, czyli pasmo N7. Samsungi S20 obsługują następujące pasma 5G: N1 - 2100 FDD, N3 - 1800 FDD, N7 - 2600 FDD, N8 - 900 FDD, N28 - 700 FDD, N40 - 2300 TDD, N77 - 3700 TDD, N78 - 3500 TDD.

Szewcu72
MegaStar
Opcje

@sokolowiak dzięki za info. Pasma znamy, już o nich napisaliśmy i wyszczególniliśmy dla wszystkich S20.

Powiem szczerze, nie takiej imitacji 5G oczekwiałem od naszych operatorów. Wyścig szczurów, tragedia.

0 Like
sokolowiak
Journeyman
Opcje
@Szewcu72 ja też myślałem, że 5G będzie wprowadzone normalnie w pasmach do tego przeznaczonych. Nie byłoby cyrków z DSS jak teraz. Nawet zastanawiałem się nad tym czy nie lepiej byłoby całkiem wyciąć 2100 FDD dla 5G bez DSS-a. Nie byłoby cyrków z oprogramowaniem. Nie dodałem jeszcze, że pisałem reklamację do Samsunga w tej kwestii. Odpowiedział mi jakiś inżynier. To co napisał napawa mnie jeszcze większym zdziwieniem. Otóż S20-tki obsługują DSS w standardzie, ale podobno (tu powołuję się nasłowa człowieka z Samsunga) ta opcja jest zablokowana i teraz aktualizacje ją odblokowują. Po co było to blokować? Nie wiem sam.
0 Like