01-02-2021 11:59 AM — edytowano 01-02-2021 12:13 PM
Przyznam się, że Samsung S21 Ultra to mój pierwszy Samsung, wcześniej korzystałem z telefonów Huawei i LG. Nakładka jest świetna, ale ma kilka wad, w stosunku do innych producentów:
1. Aplikacja Kalendarza nie posiada widoku "harmonogramu" z wszystkimi wydarzeniami ułożonymi w pionie. Zamiast opcji widoku listy pionowej mamy średnio potrzebny Reminder kierujący do zakładki z Przypomnieniami (dodatkowo brak tłumaczenia na język polski tej opcji)
2. Widżet Pogody kieruje do danych pogodowych niezależnie gdzie klikniemy. W EMUI i innych nakładkach klikając na godzinę przenoszeni jesteśmy do zegara i alarmów, klikając na datę - do kalendarza, a jedynie na temperaturę - do pogody. Jak chcę wyłączyć alarm to muszę klikać na ikonę zegara zamiast prosto z widżetu.
3. Panel głośności nie zawiera opcji dla alarmów. Musimy wklikiwać się w każdy z alarmów i zmieniać ustawienia jak chcemy np. wszystkie wyciszyć. Brak opcji globalnej. Jest to nieintuicyjne.
4. Spora część aplikacji Samsunga (Galeria, Pliki, Kalendarz) połączone są z aplikacjami Microsoft (OneDrive, ToDo, OneNote). Przy konfiguracji telefonu musiałem chyba z dziesięć razy logować się na konto Microsoft, tak jakby nie można było wprowadzić jednego, globalnego logowania do wszystkich usług MS, tak jak mamy jedno logowanie do usług Google. Wyobraźcie sobie, że musicie się logować z osobna do każdej aplikacji Google. Skoro Samsung tak mocno integruje system z usługami MS to powinien pomyśleć nad wprowadzeniem takiej funkcji.
5. Aplikacja Telefon (Samsunga) nie posiada avatarów rozmówców. SMS posiadają... Wersja Google posiada... Fajnie by było jak by było opcja w ustawieniach smsow i telefonu - pokaż / ukryj awatary.
6. Aplikacja Samsung Members praktycznie od początku nie działa sprawnie. Każde powiadomienie z forum, które otwiera generuje komunikat "post został usunięty" i muszę wchodzić z poczty.
7. Na ekranie blokady można ukryć powiadomienia wrażliwe, ale powinny się one odblokowywać do wglądu po zalogowaniu twarzą. Tak się nie dzieje.
8. Ile się naszukałem żeby znaleźć opcje baterii i gestów przy pierwszym uruchomieniu telefonu... Co to jest w ogóle "Pielęgn. baterii"? Nie do końca trafne tłumaczenie angielskiego "Device care". Może po prostu "Stan urządzenia / baterii"?
9. Aplikacja zdrowie Samsunga - brak możliwości pobierania danych z wag inteligentnych, waga tylko orientacyjnie.
Piszę to z poziomu użytkownika innych nakładek. A jakie są Wasze uwagi?
01-02-2021 12:07 PM
Punkt 4. dotyczy oczywiście wszystkich producentów, ale Samsung jako jedyny integruje się z MS więc o tym wspominam.
01-02-2021 12:10 PM
10. Minimalna głośność powiadomień jest zbyt głośna. Wrażenie subiektywne.
01-02-2021 03:58 PM — edytowano 01-02-2021 04:00 PM
Wszystkie punkty warto zgłosić jako sugestie za pomocą aplikacji Samsung Members.
W przypadku punktu piątego to zdjęcia kontaktów były widoczne do wersji One UI 2.5. Począwszy od wersji One UI 3.0 zostały usunięte i nie są również dostępne w One UI 3.1.
Odnośnie punktu szóstego to na forum występuje tymczasowy problem z działem S21 i dlatego pojawia się taki błąd. Do czasu naprawienia błędu najlepiej korzystać z forum za pomocą przeglądarki internetowej.
01-02-2021 03:59 PM
@Voltar Przedstawione przez Ciebie sugestie, najlepiej przekazać bezpośrednio do firmy Samsung. Możesz to wykonać poprzez opcje zadaj pytanie lub chat Samsung, które dostępne są pod niebieskim + na ekranie głównym aplikacji Samsung Members.
02-02-2021 10:46 AM — edytowano 02-02-2021 10:46 AM
@Voltar, dział S21 został poprawiony. W związku z tym powiadomienia z aplikacji Samsung Members odnoszące się do tego działu powinny już działać prawidłowo. Dotyczy punktu nr 6.
02-02-2021 10:56 AM