Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Na Androidzie 12 nie działa SIM operatora wirtualnego

(Temat utworzony: 29-04-2022 04:16 PM)
1406 Wyświetlenia
TomaszH_
Pioneer
Opcje
Posiadam Galaxy S10. Na Androidzie 11 wszystko działa poprawnie. W grudniu 2021 roku wyszła aktualizacja do Androida 12. Po dokonaniu aktualizacji przestała mi działać karta SIM wirtualnego operatora wRodzinie (Plus). Zamiast zasięgu była ikonka przekreślonego "O". Robienie wipe cahe, resetowanie ustawień sieciowych czy resetowanie telefonu do ustawień fabrycznych nie przyniosły rezultatu. W akcie desperacji zrobiłem downgrade do Androida 11 i wszystko zaczęło ponownie działać. Teraz dowiedziałem się, że Galaxy S10 otrzymał One UI 4.1. Zrobiłem więc aktualizacje telefonu do najnowszej wersji Androida 12. Na końcu zrobiłem wipe cahe. Oprócz tego wyrobiłem duplikat karty SIM. I co się okazało? Karta nadal nie działa. Nadal jest symbol przekreślonego "O". Nie wiem co się dzieje. Najnowsze aktualizacje są, wipe cahe zrobiony, reset do ustawień fabrycznych zrobiony, duplikat karty sim wyrobiony, a SIM nadal nie działa. Karta SIM jest sprawna, bo działa na Androidzie 11 i działa na innych telefonach. Sprawdzałem inne karty SIM Orange i Plus na abonament i obie działają. Wygląda jakby telefon przestał obsługiwać niektóre karty SIM operatorów wirtualnych po aktualizacji do Androida 12. Na końcu zaznaczę ze w grudniu 2021 opisałem sprawę i wysłałem zgłoszenie w Samsung Members. Zgłoszenie zostało przyjęte i do kwietnia 2022 nie ma żadnej poprawy. Telefon już nie ma gwarancji, a aktualizacja Android 12 sprawiła, że nie mogę korzystać z drugiej karty SIM. Co mam zrobić? 

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
TomaszH_
Pioneer
Opcje
Ustawiłem kartę wRodzinie na tylko 3G i zadziałało! Męczyłem się z tym od wielu dni i nie wpadłem na to. Nie pomyślałem o tym, bo na Androidzie 11 wszystko działało od ręki. Skąd klient ma wiedzieć, że w Androidzie 12 coś się zmieniło? Skąd ja, jako klient końcowy miałem wiedzieć, że trzeba to zmienić? Dzięki Samsung...

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

3 Odpowiedzi
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
@TomaszH_ Witam. Najczęstszą przyczyną braku możliwości odczytu niektórych kart SIM stanowią błędy oprogramowania. Problemy techniczne smartfona są dość powszechne, a zaawansowane systemy operacyjne, takie jak Android czy iOS, nie są pozbawione błędów, które mogą przyczynić się do problemów z widocznością karty SIM. To, dlaczego telefon nie czyta karty SIM, może wiązać się właśnie z błędem systemu operacyjnego. Często w tej sytuacji pomaga aktualizacja urządzenia lub po prostu jego restart. Jeśli to nie pomoże pozostaje oczekiwać na poprawkę systemu, albo poprostu zmienić kartę na taką która działa. Można spróbować ustawić jeszcze telefon na 3G/2G I sprawdzić czy wtedy zaloguje się karta sim.
Rozwiązanie
TomaszH_
Pioneer
Opcje
Ustawiłem kartę wRodzinie na tylko 3G i zadziałało! Męczyłem się z tym od wielu dni i nie wpadłem na to. Nie pomyślałem o tym, bo na Androidzie 11 wszystko działało od ręki. Skąd klient ma wiedzieć, że w Androidzie 12 coś się zmieniło? Skąd ja, jako klient końcowy miałem wiedzieć, że trzeba to zmienić? Dzięki Samsung...
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Cieszę się że ci zadziałało. Moim zdanie przyczyn może być dwie, albo jest to zwyczajny błąd systemu, albo operator wirtualny ma podpisany roaming krajowy tylko na nadajniki 3G/2G
0 Like