Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Linijka w S10 - za mało centymetrów w centymetrach? ;-)

(Temat utworzony: 13-07-2020 12:27 PM)
4405 Wyświetlenia
Stanley88
Voyager
Opcje

Witam

Sezon na ogórki chyba się już zaczął, więc zgłaszam poważny problem.
Otóż linijka z bocznego paska narzędzi, na odcinku 12cm w rzeczywistości ma około 11,4cm. Daje to błąd ok. 0,5mm na każdy cm. Niby niedużo, ale już np. 10cm będzie miało w rzeczywistości 9,5cm. Wiem, że to w sumie gadżet, od którego nie wymagamy wielkiej dokładności, oraz który użyjemy być może 2 razy (pierwszy i ostatni - żeby tę linijkę zobaczyć), ale błąd jest moim zdaniem zbyt duży. 
Prosiłem o sprawdzenie kolegę, który ma S9. Cytuję - "u mnie jest idealnie". Czy mógłby ktoś zweryfikować ten jakże ważki problem, ewentualnie podpowiedzieć rozwiązanie? 
Aha, zmieniałem rozdzielczości ekranu - bez rezultatu.

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
JanekM71
Pioneer
Opcje

W S10 po ostatniej aktualizacja nakładki One UI do wersji 2.5 linijka już ma prawidłową długość.

Wersja aplikacji Ekran Krawędziowy: 6.0.47.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

39 Odpowiedzi
Portalnet
Pathfinder
Opcje

a nie masz tam na dole "kalibruj" ?

0 Like
Stanley88
Voyager
Opcje
Kalibruj? Nie widzę nic takiego. Owszem, o kalibrację pyta kompas.
Zresztą do czego miałbym kalibrować linijkę? Załóżmy nie posiadam żadnego wzorca - innej bardziej "wiarygodnej" linijki, suwmiarki, itp.?
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Stanley88, sprawdziłem przed chwilą na Note10+ i linijka prawidłowo odmierza odległość. Może spróbuj wyczyścić dane aplikacji Ekran krawędziowy.

0 Like
Portalnet
Pathfinder
Opcje

w s10 lite tez dobrze odmierza albo fizyczna linijka dziecka tez jest samsunga :smiling-face:

Co do opcji kalibruj to ona u mnie jest w linijce.linijka.jpg

0 Like
Stanley88
Voyager
Opcje

@Portalnet  napisał(a):

w s10 lite tez dobrze odmierza albo fizyczna linijka dziecka tez jest samsunga :smiling-face:

Co do opcji kalibruj to ona u mnie jest w linijce.

Hm, w moim S10 coś nie widać kalibruj. Za to linijka ma aż 12cm 😉

Screenshot_20200713-161438_One UI Home.jpg

Ale... spojrzałem do nowiutkiego żoninego A71 i tam opcja kalibracji rzeczywiście jest.  (ale linijka 11cm 😉 
Centymetry w centymetrach też fabrycznie się zgadzają, no może z 1 mm różnicy na całej linice. 

Linijka w A71_1.jpg

@mirudo24 : spróbuję coś poczyścić, choć telefon parutygodniowy, nówka nieśmigana wyjęta z pudełka, nic tam za bardzo przy tym bocznym pasku nie grzebałem. Przestawienie ma szybkiego na lewą stronę nie pomogło (nawet nie wiedziałem, że można). Ale więcej już raczej wieczorem, trza korzystać z pogody, bo już jesień-zima za pasem 😉

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Stanley88  napisał(a):

@Portalnet  napisał(a):

Co do opcji kalibruj to ona u mnie jest w linijce.

Hm, w moim S10 coś nie widać kalibruj. Za to linijka ma aż 12cm 😉

Dokładnie tak samo to wygląda w modelu Note10+. Linijka ma 12 cm i brakuje opcji kalibracji.

@mirudo24 : spróbuję coś poczyścić, choć telefon parutygodniowy, nówka nieśmigana wyjęta z pudełka, nic tam za bardzo przy tym bocznym pasku nie grzebałem.

Koniecznie daj znać czy czyszczenie pomogło. Ciekawe jak to wygląda u innych posiadaczy modeli S10. Możliwe, że jest jakiś błąd i konieczne jest wydanie poprawki.

0 Like
Stanley88
Voyager
Opcje

Witam

Wyczyściłem i pamięć, i dane Ekranu krawędziowego. Bez rezultatu. Dalej 10cm na ekranie = w rzeczywistości około 9,5, linijka ma 12cm, brak przycisku Kalibruj. 
Co ciekawe po czyszczeniu praktycznie cała konfiguracja bocznych pasków pozostała bez zmian, tzn. wybrane przeze mnie paski,  skonfigurowane przeze mnie ikony na pasku do uruchamiania aplikacji, itp. Tylko bodaj na pasku narzedzi znów stał się domyślny Kompas.

Wersja apki Ekran krawędziowy: 5.1.27.1. Widzę w jej opcjach odinstaluj aktualizacje, bo całej apki chyba odistalować/zainstalować nie można? Spróbować? Można potem bez kłopotu te aktualizacje zaistalować z powrotem?

P.S. Jakoś nie odzywa się żaden posiadacz S10... Nikt na oficjalnym forum Samsunga nie ma tego modelu?  😉

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Stanley88  napisał(a):

Wersja apki Ekran krawędziowy: 5.1.27.1. Widzę w jej opcjach odinstaluj aktualizacje, bo całej apki chyba odistalować/zainstalować nie można? Spróbować? Można potem bez kłopotu te aktualizacje zaistalować z powrotem?

Mam dokładnie taką samą wersję aplikacji. Można jedynie odinstalować aktualizację. Nie ma możliwości usunięcia i ponownej instalacji aplikacji. Po odinstalowaniu powinna pojawić się możliwość aktualizacji do nowszej wersji.

0 Like
Stanley88
Voyager
Opcje

Hm, poszedłem na całość, odinstalowałem. Cofnęło do 5.1.27, zatem po numerze widać, że  w nowszej wersji zmiany/poprawki były raczej niewielkie, kosmetyczne.   Poza tym żadnych zmian widocznych na pierwszy rzut oka.  Linijka 12cm, brak Kalibruj. Własne ustawienia pasków, konfiguracja też zostały nienaruszone. Ale to wszystko pal 6, bo  centymetry na ekranie są wciąż za krótkie... 😞
Po restarcie telefonu Ekran krawędziowy znów się zaktualizował do 5.1.27.1. Wszystko bez zmian. Można powiedzieć, że wykonałem zwrot  o całe 360stopni 😉

0 Like