Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Laguje górny panel powiadomień przy FHD+ & 120hz

(Temat utworzony: 15-01-2022 02:34 PM)
534 Wyświetlenia
MirpoopriM
Pioneer
Opcje

Po aktualizacji do A12 zrobiłem wipe cache. Generalnie wszystko chodzi płynnie na 120hz, z wyjątkiem górnego panelu powiadomień. Wygląda to tak:

- ściągam z góry "mały" panel i wszystko jest OK pod kątem płynności
- gdy ściągam drugi raz, tak żeby pojawiły się wszystkie przyciski panelu, to wtedy jest lagowanie/szarpanie. Jeśli przesuwam lewo/prawo to również laguje
- chowanie panelu do góry też laguje 

Pogrzebałem trochę w necie i okazuje się, że problem jest powszechny. Wygląda na to, że występuje tylko przy ustawieniu wyświetlacza na rozdzielczość FHD+ oraz płynności na 120hz. Rozwiązanie problemu (tymczasowe): 
- zmiana rozdzielczości na HD+ 
- zmiana trybu ekranu z "Naturalny" na "Żywy" 

Jeśli z tych zmienionych ustawień wrócicie spowrotem na FHD+ i "Naturalny" to lagowanie wraca, ale w ciut mniejszym stopniu. Zgłaszajcie problem w raportach i trzeba mieć nadzieję, że Samsung to poprawi. 

image

14 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@MirpoopriM  Witam

Sprawdziłem przed chwilą u siebie i ten problem nie występuje, natomiast może to być jakiś błąd który jest szansa wyeliminować poprzez Reset Do Ustawień Fabrycznych.

Stachur
Explorer
Opcje
Witam, mam podobny problem, jest szansa że przy następnej aktualizacji sytuacja się poprawi? Czy pozostaje tylko reset?
MirpoopriM
Pioneer
Opcje
Szansa na poprawę będzie tylko wtedy, jeśli Samsung się o tym dowie.
@PrzemekM czy jest szansa na zaraportowanie tego błędu do Samsunga?
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@MirpoopriM @Stachur  Najlepiej wykonać reset do ustawień fabrycznych. 

Oczywiście że można wysłać raport z tym błędem przez aplikacje Samsung Members.

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Stachur  Gdyby to był problem po stronie oprogramowania to inne te same modele miałyby również ten sam problem.

U mnie również na s20 nie występuje

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Stachur  Poza tym aktualizacje najlepiej jest robić przez smart switch

MirpoopriM
Pioneer
Opcje
edytowałem pierwszy post, bo znalazłem rozwiązanie (tymczasowe) do problemu. Okazuje się, że w innych krajach również ten problem jest raportowany. 
Pogrzebałem trochę w necie i okazuje się, że problem jest powszechny. Wygląda na to, że występuje tylko przy ustawieniu wyświetlacza na rozdzielczość FHD+ oraz płynności na 120hz. Rozwiązanie problemu (tymczasowe): 
- zmiana rozdzielczości na HD+ (lagowanie na panelu powiadomień nie występuje)
- zmiana trybu ekranu z "Naturalny" na "Żywy" (lagowanie na panelu powiadomień nie występuje)

Jeśli z tych zmienionych ustawień wrócicie spowrotem na FHD+ i "Naturalny" to lagowanie wraca, ale w ciut mniejszym stopniu. Zgłaszajcie problem w raportach i trzeba mieć nadzieję, że Samsung to poprawi. 
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@MirpoopriM  Super, dzięki za informacji :smiling-face:

kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@MirpoopriM, Podobny problem występował w trakcie beta testów One UI 4 na S21. Miejmy nadzieję, że kolejna aktualizacja oprogramowania rozwiąże ten problem.

Przycinanie animacji na ekranie startowym
https://eu.community.samsung.com/t5/dyskusje/przycinanie-animacji-na-ekranie-startowym/td-p/4105658