Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Galaxy s9 - zniekształcony zapis zdjęcia z przedniego aparatu w proporcjach 1:1

(Temat utworzony: 22-04-2019 09:51 AM)
1677 Wyświetlenia
Fraglessina
Apprentice
Opcje
Hej!
Od 2 tygodni posiadam Samsunga Galaxy S9. Do wczoraj wszystko działało dobrze, aż tu nagle przedni aparat zaczął zapisywać zdjęcia w proporcjach 1:1 w bardzo dziwnym zniekształceniu (rozciągnięte do granic nieczytelności pocięte fragmenty oddzielone jaskrawozieloną linią - przykład dołączę w załączniku). Na podglądzie na żywo w trakcie robienia zdjęcia wszystko jednak wygląda normalnie. W pozostałych proporcjach (3:4, 16:9, 18:9) przedni aparat zapisuje zdjęcia bez zarzutu. W tylnym aparacie zarówno proporcje 1:1 jak i pozostałe są również zapisywane poprawnie. Podejrzewam, że problem tkwi w systemowej aplikacji Aparat, a nie w samym aparacie gdyż gdy korzystam z innych aplikacji do robienia zdjęć, które mają wbudowane dla przedniego aparatu proporcje 1:1 i tam wszystko zapisuje się poprawnie i bez zniekształcenia kiedy korzystam z proporcji 1:1. Systemowa aplikacja wydaje mi się jednak najbardziej przejrzysta i mimo testowania od wczoraj zamienników chciałabym ją naprawić, a nie rezygnować. Wiem, można robić zdjęcia w 3:4 i przycinać, ale cenię sobie wygodę i chciałabym by proporcje 1:1 przy robieniu zdjęcia zaczęły działać z powrotem.

Okoliczności, w jakich zauważono problem:
1. 3 dni temu instalowałam aktualizację systemu, jednak jakąś dobę po aktualizacji przedni aparat w proporcjach 1:1 działał jeszcze bez zarzutu, bo zrobiłam nim wiele zdjęć w tych proporcjach.
2. Między tym jak działo się dobrze, a tym jak to przestało działać podpinałam do gniazdka słuchawkowego kij do selfie (ale nie wiem czy to po tym, bo nie robiłam wtedy selfie tylko zdjęcia gałązek tylnym aparatem) oraz zainstalowałam aplikacje do edycji zdję ze sklepu google play z pakietu adobe na smartfony (jak np. smartfonowy Lightroom czy Photoshop). Czy któraś z tych rzeczy była powodem? Nie wiem.
3. Telefon ani razu nie spadł ani nie został uderzony
4. Mimo że jest nowy i dobry w ostatnich 3-4 dniach zaczął strasznie powoli działać - np. Messenger otwierał się 6 sekund. Na szczęście przyśpieszył gdy wczoraj zaktualizowałam mu wiszące w sklepie play ponad 40 aktualizacji aplikacji (chociaż też były dziwne historie, bo na 1 z sieci wifi pobieranie strasznie się zacinało mimo iż jest to szybka i bezproblemowa światłowodowa sieć wifi 100 megabitów, która w tym samym czasie mogła ciagnąć otwieranie video. No ale wszystko poszło ok gdy udostępniłam mu wolniejsze wifi jako internert z innego telefonu).

Rzeczy które już robiłam i nie pomogły:
1. Zamykałam aplikację aparat
2. Zatrzymywałam w ustawieniach aplikację aparat
3. Przywracałam ustawienia fabryczne aplikacji aparat
4. Przeskanowałam telefon fabrycznym antywirusem - nic nie znalazł
5. Zainstalowałam program analizujący i naprawiający telefon pod kątem błędów ("System Repair 2019") jednak jego działania nic nie dały.
6. Optymalizowałam urządzenie w menu "pielęgnacja urządzenia"
7. W akcie desperacji dokonałam kopii zapasowej do chmury samsunga, a następnie zrobiłam factory reset całego telefonu wymazujący z niego wszystko po czym w zresetowanym telefonie przywrociłam kopię zapasową i problem dalej nie ustąpił.

W załącznikach wrzucam screena z tym jaką mam wersję oprogramowania po aktualizacji oraz przykładowe błednie zapisane zdjęcie z przedniego aparatu.

oprogramowanie wersja aktualizacji s9.jpgzniekształcone selfie s9.jpg

Z góry dziękuję za pomoc i sugestię 🙂
0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Fraglessina, Poczytaj ten wątek:

https://eu.community.samsung.com/t5/Galaxy-S9-S9/Android-Pie-oficjalnie-na-S9-S9/m-p/1070652/highlig...

Problem ten został już tam opisany. Jest, to błąd oprogramowania i żadne resetowanie nic nie pomoże. Zapisywanie zdjęć w formacie 1:1 powinno zostać naprawione wraz z kolejnymi aktualizacjami. Póki co zachęcam do zgłoszenia tego błędu przez aplikację Samsung Members.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

7 Odpowiedzi
Rozwiązanie
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Fraglessina, Poczytaj ten wątek:

https://eu.community.samsung.com/t5/Galaxy-S9-S9/Android-Pie-oficjalnie-na-S9-S9/m-p/1070652/highlig...

Problem ten został już tam opisany. Jest, to błąd oprogramowania i żadne resetowanie nic nie pomoże. Zapisywanie zdjęć w formacie 1:1 powinno zostać naprawione wraz z kolejnymi aktualizacjami. Póki co zachęcam do zgłoszenia tego błędu przez aplikację Samsung Members.

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Trzeba czekać na aktualizacje, która naprawi ten problem.

Fraglessina
Apprentice
Opcje
Tak też myślałam... nie wiem czy mam to jeszcze gdzieś zgłosić czy starczy temat na forum?
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Fraglessina, Samsung z pewnością wie już o problemie, ale mimo wszystko zachęcam do zgłoszenia błędu za pomocą aplikacji Samsung Members.

Fraglessina
Apprentice
Opcje

Dzięki wielkie za info!

0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Otrzymałem odpowiedź z Samsung Members na temat tego problemu.

odpo.jpg

Teraz wystarczy tylko zaczekać na nową aktualizajcę :smiling-face-with-sunglasses:

kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Fraglessina, Pojawiła się nowa aktualizacja o oznaczeniu CSE3, która rozwiązuje problem ze zdjęciami z przedniego aparatu w formacie 1:1 + HDR.