Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Firmowy Samsung Galaxy - jak sprawdzić, czy mam włączone proxy lub VPN?

(Temat utworzony: 24-07-2024 03:47 PM)
570 Wyświetlenia
WR5797
First Poster
Opcje

Dzień dobry,

Mam telefon służbowy - Samsung Galaxy s8. Prawdopodobnie mam na telefonie oprogramowanie MDM - widzę, że mam wersję Knox 3.3, TIMA 3.3.0 i aplikacje, takie jak: "Knox Analytics Uploader", "Knox Enrollment Service", "KnoxVpnPacProcessor", "Enterprise Sim Pin Service", WlanTest, "MDMapp".
Prawdopodobnie administratorzy korzystają również ze środowiska Intune. Z tego co czytałem, MDM nie ma dostępu do takich rzeczy, jak pobrane pliki czy historia przeglądania internetu na telefonie, chyba że połączy użytkownika przez VPN lub proxy, czy to prawda?

W przypadku tego telefonu, gdy wchodzę w ustawienia, w sekcji VPN znajduje się informacja "Brak VPN". W szczegółach wifi, z którym się łączę również sprawdziłem ustawienia - w sekcji "Proxy" jest napisane "Brak".

Chciałem zapytać, czy to oznacza, że ten telefon na pewno nie łączy się z siecią poprzez firmowy (lub inny) VPN bądź proxy? Informacje, które znajdują się w ustawieniach wskazują, że takich połączeń nie ma, ale nie wiem, czy jakiś system MDM lub inne oprogramowanie może jednak łączyć mnie w taki sposób, że tego nie widać w ustawieniach?

Byłbym bardzo wdzięczny za informacje od osób, które się na tym znają.

Dzięki!

0 Like
3 Odpowiedzi
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Tak bardzo często się zdarza że firmy instalują na swoich mobilnych urządzeniach oprogramowanie MDM by kontrolować urządzeniami które posiadają pracownicy. W tym przypadku mamy zablokowane pobieranie, lub korzystanie z innych źródeł niż pozwala na to program. Pracodawca ma pełną kontrolę nad naszym urządzeniem, wiedząc jakie strony odwiedzamy i jakie aplikacje pobieramy i co się dzieje z danym urządzeniem.
WR5797
First Poster
Opcje

@_Technik_  napisał(a):
Witam. Tak bardzo często się zdarza że firmy instalują na swoich mobilnych urządzeniach oprogramowanie MDM by kontrolować urządzeniami które posiadają pracownicy. W tym przypadku mamy zablokowane pobieranie, lub korzystanie z innych źródeł niż pozwala na to program. Pracodawca ma pełną kontrolę nad naszym urządzeniem, wiedząc jakie strony odwiedzamy i jakie aplikacje pobieramy i co się dzieje z danym urządzeniem.

To się zupełnie nie odnosi do mojego pytania, niemniej jednak dziękuję za próbę pomocy. 

Pozdrawiam 

0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@WR5797, moim zdaniem, jeśli łączysz się z Wi-Fi w biurze, to nieważne, czy masz VPN, proxy i zainstalowane dodatkowe oprogramowanie, czy też nie, to admini będą w stanie odczytywać ruch sieciowy.

Moi znajomi robili tak z domowymi ruterami i śledzili, co tam robią domownicy.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.