15-06-2020 02:01 PM — edytowano 23-06-2020 07:23 AM
Postanowiłem stworzyć kolejny wątek w tym temacie. Często na forum prosimy o wskazanie lub dopytujemy o informacje związane z CSC. Jak zapewne zauważyliście, są one bardzo ważne, zwłaszcza sama konfiguracja składowej CSC, ponieważ to od niej zależy funkcjonalność urządzenia, aktualizacje lub ich brak i to na ich podstawie znamy pochodzenie i brand urządzenia.
A dlaczego nowy wątek i dlaczego w dziale S20? Ponieważ w przypadku tych właśnie modeli producent zastosował nowe oznaczenia CSC.
No dobra, a gdzie to można znaleźć w telefonie?
Ustawienia > Telefon - informacje > Informacje o oprogramowaniu. A dalej, jak na poniższej grafice.
Na przykładzie mojego urządzenia widoczny jest zapis XEO/XEO/XEO/EUX/XEO.
Teraz rozłożę to na czynniki pierwsze, aby wskazać co oznacza dana pozycja w zapisie CSC:
Aktywny CSC/SIM 1/SIM 2/Region/Pierwotny CSC.
W moim urządzeniu znajduje się karta SIM Orange. A jak wiadomo oznaczenie kodowe pomarańczowego operatora to OPV.
Skąd więc oznaczenie XEO?
To dość proste. Telefon w fabrycznym ustawieniu jest niebrandowany [multiCSC], przeznaczony na rynek polski, czyli XEO i takie miał ustawienie pierwotne CSC, choć nie było ono widoczne, bo kod wyglądał następująco: EUX/EUX/EUX/EUX/EUX.
Włożenie do niego karty SIM polskiego operatora zmieniło aktywne CSC oraz informację o kartach. A ponieważ operator i jego karta przeznaczone są na polski rynek XEO, zostaje więc zastosowane takie, a nie inne oznaczenie.
Gdyby jednak telefon przeznaczony był konkretnie dla Orange, to po załadowaniu karty SIM i pobraniu przez telefon podczas pierwszej konfiguracji danych z serwerów, zapis ten zmieniłby się na OPV/OPV/OPV/EUX/OPV.
To chyba jasne?
Teraz może coś więcej o zapisie EUX. Co on dokładnie oznacza? To informacja, że telefon przeznaczony jest do krajów Europejskiego Obszaru Gospodarczego - EEA.
I teraz wykaz oznaczeń CSC dla poszczególnych krajów z grupy EOG, czyli z multiCSC zmieniającym się podczas pierwszej konfiguracji.
EUX = BTB BTE BTU EVR MET H3G 3IE O2U VDI VOD DBT XEF PHE PLS PRT TPH ITV PHN LUX ATO SFR MEO OMN
HUI XEC DRE MOB ATL TCL VD2 VDF AMO FTM NEE SEB HTS XEO ROM BGL XEH XEZ ORX EUR CNX VDC VDH
VGR OPV ORO ORS SIO COA COS CRO DCO DNL DTM MAX TMH TMS TMZ TNL TPL BOG MOT O2C SIM TIM VIP SMP TSI
Wytłuszczone oznaczenie to polscy operatorzy i oznaczenie wersji niebrandowanej.
Kolejne oznaczenie CSC dla rynków z poza EEA to EUY.
EUY = AUT SWC SEE MSR TOP MBM
Samsung przygotował jeszcze kilka innych oznaczeń, oto one:
EUA: sprzedawany w Wielkiej Brytanii i Grecji
EUB: sprzedawany w Austrii, Belgii, Niemczech, Francji, Hiszpanii, Holandii i Portugalii
EUC: sprzedawany w Szwajcarii
EUD: sprzedawany w Danii i w krajach skandynawskich: Finlandia, Łotwa, Szwecja, Litwa
EUE: sprzedawane we Włoszech, Polsce, na Węgrzech, Czechach Słowacji i Bułgarii
EUF: sprzedawany w Albanii, Serbii i Republice Północnej Macedonii
EUG: sprzedawane w Chorwacji i Słowenii
inne kody CSC
NZO = XNZ TNZ VNZ NZC
TSE = THL CAM MYM LAO
Mam nadzieję, że teraz już będziecie wstanie rozpoznać pochodzenie swojego urządzenia.
Teraz ważna uwaga.
Nie ma możliwości oficjalnego i darmowego usunięcia brandu lub zmiany podstawowego regionu!!!
Takiej porady nie dostaniecie też oficjalnie tu na forum!!!
Serwisy nie świadczą takiej usługi.
Teraz przykład samodzielnych działań zmiany CSC skutkujących się jego "rozjechaniem" i brakiem aktualizacji:
DBT/OPV/OPV/EUX/TIM
Co oznacza powyższy zapis w kodzie CSC?
TIM - telefon pierwotnie przeznaczony był na rynek włoski - operator Telecom Italia Mobile
EUX - to już wiemy z opisu
OPV/OPV - telefon ma zaimplementowane karty SIM polskiego operatora Orange
DBT - samodzielna próba instalacji/zmiany oprogramowania np. na XEO, przestawiła aktywny CSC na niemiecki.
W powyższej konfiguracji nie ma jakichkolwiek szans na otrzymywanie aktualizacji.
Mam nadzieję, że chociaż po części przybliżyłem Wam problematykę CSC. Jeżeli macie jakieś pytania, piszcie. Ale pamiętajcie, to oficjalne forum producenta, więc pytania niech będą "z głową", również oficjalne!
30-05-2021 01:23 AM
Odświeżę trochę. Mam XEO/XEO, DBT/EUX/DBT. Od and11 ostatnia poprawka bezpieczeństwa z 1.01.2021. One UI 3.0
Dlaczego brak aktualizacji?
30-05-2021 07:16 AM
@Aleg2 Przełóż na chwile kartę SIM do drugiego slotu aby uzyskać XEO/XEO, XEO/EUX/DBT.
30-05-2021 12:16 PM
@Aleg2, sprawdzałeś czy jest dostępna aktualizacja z poziomu aplikacji Smart Switch? Jaką obecnie posiadasz wersję oprogramowania w telefonie.
Wskazówka - sprawdzanie wariantu i wersji oprogramowania
Przejdź kolejno w telefonie do: Ustawienia > Telefon - informacje > Informacje o oprogramowaniu i napisz jakie posiadasz wartości w miejscach czerwonych ramek widocznych na poniższym zrzucie ekranowym.
30-05-2021 02:26 PM
Tak to wygląda..
30-05-2021 02:34 PM — edytowano 30-05-2021 02:36 PM
Zmieniłem slot i jest jak na zrzucie, ale i tak zero aktualizacji. Smart Switch pokazuje, iż nie ma aktualizacji 😐
30-05-2021 02:39 PM
@Aleg2 Pozostaje udać się z telefonem do serwisu.
30-05-2021 03:59 PM
Byłem w Olsztynie. Olali mnie, że tel z zagranicy i muszę czekać na aktualizacje.. a poprawki co miesiąc praktycznie wychodzą. Aparat z Amazon kupiony.
30-05-2021 04:07 PM
@Aleg2 Napisałem do ciebie wiadomość prywatną.
30-05-2021 05:58 PM
Posiadasz niemieckie oprogramowanie o numerze G985FXXS5CTL6, które nigdy nie było dostępne dla polskiego wariantu XEO i podejrzewam, że to jest problemem. Skorzystaj z pomocy zaoferowanej przez @vdsl2.
30-05-2021 10:31 PM
Czyli sama zmiana csc nic nie da? Czy trzeba cały soft zmienić, aby działało jak trzeba?