31-03-2019 02:59 PM – ostatnio edytowany 29-05-2019 11:48 AM przez MonikaGS
Już kilka razy na forum poruszany był temat braku diody LED dla powiadomień w najnowszych modelach Galaxy S10/+/e.
W oczekiwaniu na pojawienie się (o ile w ogóle pojawi się) aktualizacji przywracającej tę funkcjonalność chociażby przy użyciu LEDów w module pulsu można spróbować skorzystać z aplikacji ją zastępujących.
Pierwsza z nich to: Energy Ring - Battery indicator - do pobrania ze sklepu Google Play a wyświetlająca informację o stanie ładowania i naładowania naszej baterii.
Indykator wyświetla się jako obwódka wokół modułu/modułów przednich aparatów.Sposób wyświetlania jest modyfikowalny. Chociaż w celu skorzystania ze wszystkich dobrodziejstw aplikacji trzeba wpłacić dotację na konto jej twórcy.
Kolejna aplikacja to: Always On Edge - Edge Lighting
Jej funkcjonalność pozwala całkowicie zastąpić diodę powiadomień, nie tylko jeżeli chodzi o funkcje ładowania, ale również o wyświetlanie powiadomień z aplikacji.
Aplikacja również jest w pełni konfigurowalna i to w bardzo dużym zakresie, co możecie zobaczyć na poniższym filmie.
Mam nadzieję, że moje propozycje przypadną Wam do gustu.
Teraz jeszcze chcę Wam powiedzieć dlaczego wspomniałem o LED-ach w module pulsometru. Otóż okazuje się użyte tam diody można wykorzystać do innych funkcjonalności w naszych telefonach, o czym wspomniałem w tym temacie: Wireless PowerShare - indukcja zwrotna w S10.
08-04-2019 06:54 PM
@cezzary22 chyba sam nie wiesz co piszesz.
Powiadomienia jako ikony wyświetlają się na ekranie AoD, podobnie jak i na ekranie blokady. Nawet gdy ekran wygaśnie, przy takowym ustawieniu AoD, ikony z powiadomieniami pozostają.
A co do opisanych przeze mnie aplikacji, to mają one opcje przypomnień, czyli powtarzają wyświetlanie powiadomień w ustawionym przez użytkownika interwale czasowym.
A gdybyś nie zrozumiał, to aplikacje te można wykorzystać jako ekwiwalent diody powiadomień ze starszych modeli.
Powiadomienia na ekranie blokady i AoD działają tak jak poprzednio.
Czegoś jeszcze nie rozumiesz? Pytaj.
11-05-2019 05:30 PM
12-05-2019 12:01 AM
@Tomek17 dobrze, że te apki się pojawiły, i cała reszta mogła na nich bazować i z nich "ściągać".
Nie ma to jak móc tworzyć, gdy ktoś podsunął pomysł.
12-05-2019 10:24 AM
@Tomek17, dziękuję za podzielenie się odnośnikiem. Przestałem konfigurować aplikację w momencie jak zobaczyłem poniższą informację. Aplikacja może zużywać do 5.5% baterii na godzinę
12-05-2019 04:46 PM
@mirudo24
Tak,ale to jest wynik chyba jak kółeczko kręci się cały czas.
Możesz ustawić na 3.5% dla blink i 5.5% dla swirl
Tak to wygląda,gdy kółeczku uruchamia się może z 3-4razy na krótko-wynik z dzisiaj.Mi to chyba jeszcze 5% nie zabrało przez cały dzień a powiadomień trochę mam.
12-05-2019 04:54 PM
@Tomek17, jeżeli aplikacja zużywa tak mało baterii to warto sprawdzić. Dziękuję za informację. W najbliższym czasie postaram się przetestować Holey Light
12-05-2019 05:03 PM
Właczę kółeczko na godzinę i sprawdzę czy faktycznie zeszło te 3.5%
Myślę,że dzienny ogólny czas powiadomień w moim przypadku nie przekracza 1 godziny.
Także odezwę się za godzinę
12-05-2019 05:05 PM
@Tomek17, z pewnością stałe podświetlenie może mieć znacznie większy wpływ na baterię. Jestem ciekawy jaki będzie wynik.
12-05-2019 05:09 PM
U mnie nie świeci na stałe tylko miga jak dioda.
Podświetlenie ekranu dałem prawie na maksa.Zobaczymy za godzinę.