Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Aktualizacja do One UI 4.1 zmieniła zachowanie autoobracania

(Temat utworzony: 30-03-2022 10:40 AM)
621 Wyświetlenia
kropo
Apprentice
Opcje
Witam

Po ostatniej aktualizacji (zawierającej One UI 4.1) zmieniło się zupełnie zachowanie telefonu w trybie autoobracania. 

Poprzednio po obróceniu telefonu na bok włączał się tryb poziomy, a następnie przewrócenie go do góry nogami sprawiało że pozostawał w tym trybie - mega przydatne do oglądania czegokolwiek leżąc. 

Teraz działa to w ten sposób że po obróceniu go do góry nogami telefon wraca do pionu, co skutecznie uniemożliwia oglądanie treści na leżąco!

Czy problem jest ograniczony tylko do mojego modelu? 
9 Odpowiedzi
Marszal1983
Helping Hand
Opcje
U mnie zarówno na 4.0 jak teraz na 4.1 działa to tak jak aktualnie u Ciebie a co opisujesz jako błąd do naprawy. Na logikę to chyba działa to prawidłowo.
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@kropo  Witam

Może chodzi o tryb "Obracaj do trybu poziomego" w Ustawienia > Ekran Startowy

Można jeszcze rozwinąć belkę powiadomień i znaleźć w skrótach "Obrót automatyczny" > przytrzymać go i sprawdzić jakie są tam opcje włączone

Screenshot_20220330-111347_One UI Home.jpg

kropo
Apprentice
Opcje
Właśnie nie do końca.

Są aplikacje które po obróceniu telefonu do góry nogami wyświetlają się w trybie portretu, tj. dół znajduje się tam gdzie aparat. Aplikacja Discord tak robi.

Aplikacje które nie obsługują obrotu o 180 stopni wracają do wyświetlania pionowego, ale skierowanego "normalnie". Po otwarciu YouTube i obróceniu telefonu o 180 stopni wszystko widzę do góry nogami.

Problem tym że ja w taki sposób od kiedy pamiętam oglądałem filmiki leżąc np. w łóżku albo na kanapie, trzymając telefon w ręce obrócony o 180 stopni. Aplikacja pozostawała w orientacji poziomej. Telefon znajdował się "do góry nogami" względem podłogi czy innej płaszczyzny odniesienia.

Znalazłem kilka innych postów na internecie które opisują mój problem więc nie jestem w tym sam.
xNosal
First Poster
Opcje
Witam. Posiadam telefon Samsung A50. Od dłuższego czasu mam problem z autoobracaniem. 
Normalnie używam telefonu z wyłączonym autoobracaniem, ale podczas filmu jeśli chce poziomo obrócić to wiadomo że muszę tą funkcje włączyć i tu dzieje się coś dziwnego, mianowicie jak trzymam telefon pionowo to obraca się poziomo, a jak trzymam telefon poziomo to obraca się pionowo, jest to strasznie denerwujące, ponieważ nie da się swobodnie obejrzeć filmu na telefonie.
Wie ktoś może co jest przyczyną problemu i jak ją naprawić?
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@kropo, w takim razie spróbuj zrobić Wipe Cache Partition: https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/poradnik-soft-hard-reset-tryb-bezpieczn...

Jeśli nie pomoże, zgłoś błąd w ten sposób: https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-i-us%C5%82ugi/poradnik-jak-zg%C5%82osi%C4%87-b%C5%82%C... 

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

kropo
Apprentice
Opcje
Michał_S23Ultra
Helping Hand
Opcje
Ogółem w Androidzie od kąd pamiętam to auto obracanie ekranu było lekko mówiąc"pośledzone"
qu8ex
Explorer
Opcje
Również zauważałem ten problem. Niestety chyba nie można nic z tym zrobić na ten moment, może naprawią w przyszłych patchach.
LukaszW8
Explorer
Opcje
U mnie też na odwrót ale tylko w pionie.
Mam inny problem telefon szybciej się rozładowuje musze go ladowac 2 razy dziennie wcześniej raz wystarczyło na ui4.0. mocno się grzeje. Dłużej ładuje.