Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Po aktualizacji do Android 12 i One UI 4 w Galaxy S10+ problem z szybszym zużyciem baterii

(Temat utworzony: 01-02-2022 08:03 PM)
1589 Wyświetlenia
Emla
Apprentice
Opcje

Witam, 

Po aktualizacji do Android 12 i One UI 4 w Galaxy S10+ zauważyłam, że bateria znacznie szybciej się zużywa. 

Ktoś ma podobnie? 

18 Odpowiedzi
aruic86b
Explorer
Opcje
Witam,
Mam wrażenie że aktualizacje w tym modelu mają na celu pogorszenie stanu baterii. Co aktualizacja to jest coraz gorzej. Kiedyś już pisałem że nowo zakupiony telefon a już widać że bateria jest tragiczna. 
Mam telefon od roku, więc zna mnie lepiej niż żona. Wszystko co pożera energię wyłączone, nie robię na nim nic szczególnego a telefon po ostatniej aktualizacji nie wytrzymuje do 12 godziny.
Jak flagowy telefon może mieć tak slaba baterie albo tak dużo energii zużywać?
0 Like
aruic86b
Explorer
Opcje
To zrzut z 11Screenshot_20220817-110104_Device care.jpg
0 Like
aruic86b
Explorer
Opcje
To z 13Screenshot_20220817-130517_Device care.jpg
0 Like
YOX
Samsung Members Star ★
Opcje
@aruic86b Witam 🙂

Czy po aktualizacji, wykonałeś zabieg wipe cache partition, aby pozbyć się niepotrzebnych danych ?
aruic86b
Explorer
Opcje
Z 30 minut temu to zrobiłem.
0 Like
YOX
Samsung Members Star ★
Opcje
Super 🙂, teraz proszę obserwować, czy poprawi się czas działania na baterii. Jeżeli dalej będą występować problemy, to należy przywrócić telefon do ustawień fabrycznych bez przywracania danych z kopi zapasowej. Zabieg ten jest zalecany po każdej dużej aktualizacji urządzenia. Oczywiście wykonaj kopię zapasową swoich dany. Początkowo przez kilka i kilkanaście dni bateria będzie uczyła się Twoich wzorców wykorzystywania urządzenia. Po tym czasie dopiero bateria powinna zacząć optymalnie działać. Jeżeli dalej nie będziesz zadowolony z wyniku działania na baterii, to pozostaje udać się do autoryzowanego serwisu, w celu dokładnej diagnostyki.
aruic86b
Explorer
Opcje

Jest to dla mnie dziwne ze wymagacie tak naprawdę od zwykłego konsumenta zabawy jakieś wipe cache, czy przywracanie danych, żeby być w pełni zadowolonym z telefonu. Czemu aktualizacje wymagają dodatkowych działań? Ja to ogarnę, ale ile jest takich osób które tego nie ogarną i się denerwują na telefon i markę. Aktualizacją powinna być bezobsługowa i bezproblematyczna.

0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@aruic86b, powinna być i w 99/100 przypadków jest. Jednak podczas aktualizowania zdarzają się różne błędy i dotyczy to nie tylko produktów firmy Samsung. Wtedy potrzebne są dodatkowe kroki.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

YOX
Samsung Members Star ★
Opcje
W pełni Cię rozumiem, ale też wynika, to trochę z samej specyfiki systemu Android. Co do osób, to większość z nich, trafia odrazu do autoryzowanego serwisu (tam są również podejmowane kroki) lub tutaj na forum. Gdybyś napisał, że nie wiesz co to są za wspomniane wcześniej czynności oraz jak jak je wykonać, to na forum dysponujem bardzo dobrymi poradnikami.

https://eu.community.samsung.com/t5/pozostałe-smartfony/poradnik-soft-hard-reset-tryb-bezpieczny-i-w...