Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Porady

Znajdź przydatne porady dla swoich produktów Samsung

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Rozmyte zbliżenia na urządzeniu S23

Discover
Samsung Content Creator
Opcje

SENA-ES-IT-PL-Community-Newsroom_Header_1500x110.png

Discover_0-1685351595879.png

W Społeczności mamy obsesję na punkcie aparatów w Samsung Galaxy S23. Główny aparat 50 MP i przedni aparat 12 MP (oba wzbogacone o Super HDR) pomogą Ci uzyskać najbardziej epickie ujęcia. Ulepszona sztuczna inteligencja funkcji Nightography wydobywa szczegóły na zdjęciach przy słabym oświetleniu.

Podczas testowania możliwości aparatu w urządzeniu S23 lub S23+, Twoją uwagę mógł przykuć fakt, że podczas robienia zdjęcia z bliska obszar wokół obiektu wygląda na nieco rozmyty. Dzieje się tak, ponieważ tylny aparat szerokokątny w urządzeniu S23 i S23+ ma jasną przysłonę, co pomaga podczas robienia zdjęć w ciemności. Oznacza to jednak również, że bardziej zauważalna selektywna ostrość może sprawić, że tło twoich zdjęć będzie wyglądać na nieco rozmyte.

Samsung planuje poprawić to w przyszłej aktualizacji oprogramowania. W międzyczasie, jeśli doświadczasz tego na swoim Samsung Galaxy S23 lub S23+, możesz spróbować kilku rozwiązań:

• Spróbuj zrobić zdjęcie z nieco większej odległości; jeśli obiekt, któremu robisz zdjęcie, znajduje się w odległości około 30 cm, cofnij się o rozpiętość dłoni
  • Spróbuj zrobić zdjęcie trzymając telefon pionowo; jeśli trzymasz telefon poziomo lub ukośnie, tło może wyglądać na bardziej rozmyte.

Jeśli używasz Samsung Galaxy S23 Ultra do zrobienia zdjęcia z bliska, aparat automatycznie przełączy się na aparat szerokokątny i aktywuje wzmacniacz ostrości, aby zapobiec rozmyciu. Jeśli jednak korzystasz z trybu wysokiej rozdzielczości, wzmacniacz ostrości nie jest obsługiwany, co może sprawić, że tło zbliżenia będzie rozmyte.

Czy próby z aparatem w urządzeniach serii Samsung Galaxy S23 masz już za sobą? Podziel się tym, co sądzisz, w komentarzach!

Zespół Społeczności  Discover_0-1685519424409.png

Odkryj więcej:

Aplikacja Camera Assistant w Samsung Galaxy S23 Ultra

Porównanie urządzeń z serii Samsung Galaxy S23 i S22

Śledzenie cyklu menstruacyjnego w aplikacji Samsung Health

Community-Newsroom_Footer_1500x30.png

79 Komentarze
Aras1313
Helping Hand
Opcje
Posiadam s23ultra I żadnych problemów natomiast dziewczyna ma s23 I fakt z bliska przy fotografowaniu tekstu jest ten defekt widoczny
sslag
Voyager
Opcje
Z niecierpliwością czekam, aż funkcja skanowanie, nie będzie bezużyteczna a dokumenty ostre na całej powierzchni.
Aras1313
Helping Hand
Opcje
Wiadomo na kiedy przewidziana jest aktualizacja?
MembersNew
Navigator
Opcje

Jeszcze tylko 8 miesięcy zwodzenia, że "już za chwilkę" , "już w nastepnej aktualizacji ", "szukamy rozwiązania", a za 8 miesięcy wyjdzie S24 i ci z S23 zostaną na lodzie."

Aktualizacja nie naprawi skutecznie usterki sprzętowej układu optycznego. Sam widziałem w eklektromarkecie sprawny zdjęciowo S23, z oprogramowaniem z marca.

Pitson23
Voyager
Opcje
Jak zwykle marketingowy bełkot ! Jak wam powiem co potrafi ten aparat... efekt holo na zdjęciach w s23 oraz w s22U. Nieostre zdjęcia ! Czyli nic dobrego nie potrafi ! XD
Pitson23
Voyager
Opcje
Widzę, że usuwane są moje niektóre komentarze.
Co?...są zbyt niewygodne Samsungu ? XD
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Pitson23, usunięte zostały komentarze, które nazwałeś żartem, a które jednak miały wydźwięk obrażający/urażający inną narodowość. Zwrócę uwagę, że to nie są pierwsze tego typu komentarze z Twojej strony. Dlatego proszę więcej nie pisać tego typu postów. 

tsilva30
Journeyman
Opcje

If it is a software issue why only some of the phones have the problem?

More and more lies.

https://www.gsmarena.com/piccmp.php3?idType=4&idPhone1=12082&idPhone2=12083&idPhone3=11860

gsm arena is a good proof that the hardware problem exists.

Check the zone of the bus routes map and also sponge bob, their s23+ is very blurry compared to base s23 and iphone.

it's just a matter of luck with your unit.

HubertP
Pathfinder
Opcje
Odziwo Galaxy S7 miał przysłonę f/1.7 i żadnych problemów z tym aparatem nie było. Także zrzucanie winy na jasność obiektywu jest żałosne
wienio987987
Navigator
Opcje
Nie uwierzę dopóki tego nie zobaczę samsung usuwa "artystyczny efekt bokeh" i brudy na zdjęciach. Po 3 miesiącach wciskania w dziada ciemnoty okazało się że jest to jednak wada no nieźle.
Mikhail_Traf
First Poster
Opcje

Mam ten sam problem w moim 23 ultra. Ostro traci ostrość po prawej stronie na wszystkich zdjęciach z 50 megapikseli. Krawędzie są również bardzo rozmyte. Ta sytuacja jest bardzo frustrująca. Na oficjalnym serwerze odpowiedzieli mi, że wszystko jest w porządku i takie są cechy aparatu. Porównywałem jednak zdjęcia zrobione innymi telefonami tego modelu i nie zauważyłem tego. Jestem ogromnie rozczarowany przede wszystkim postawą samej firmy wobec tego problemu. Jakie to banalne, po prostu ją ignorować i robić z siebie głupka.

Pitson23
Voyager
Opcje
@Mikhail_Traf. Bo Samsung to producent bez honoru...
k3lt
Explorer
Opcje

Na S22 ten sam problem.

wienio987987
Navigator
Opcje
Wg użytkownika z Malezji problem rozmyć na zdjęciach (bananagate) istnieje nadal po zainstalowaniu najnowszej aktualizacji 2.2GB! Tak że czekaj tatka latka ... to co robi samsung w tej sprawie jest bardzo złe
https://www.reddit.com/r/GalaxyS23/comments/14c0nbi/june_update_asians_folks_does_june_22gb_update/
wienio987987
Navigator
Opcje

S23_bananagate.jpgWszystkich zainteresowanych informuję że czerwcowa aktualizacja również nic nie zmieniła. Banan ja był tak jest. Samsungu to co robisz w tej materii jest złe a nawet bardzo złe.

LucasPL
Apprentice
Opcje
Potwierdzam. Aktualizacja nic nie naprawiła. Rozważam reklamację z tego tytułu.
Aras1313
Helping Hand
Opcje
Nawet ani slowa o aparacie w aktualizacji ...
Pivil
Pathfinder
Opcje

Aktualizacja z czerwca nie daje żadnej poprawy z rozmazanymi zdjęciami jak były tak są. Trochę lipa że tak testują klienta s23 nadal jest wada aparatu liczę na tą kolejna aktualizacja obiecana przez samsunga. Może uda się to naprawić przez poprawę oprogramowania i wreszcie będzie można korzystać z kamery i robić wyraźne zdjęcia. Chociaż już tracę nadzieję ☹️ zaufanie 😥 do marki Samsung.

Otekg
Explorer
Opcje
Potwierdzam. Po aktualizacji nic się nie polepszyło. Tragedia! Tryb skanera nadal jest nieużyteczny...20230622_150040_1000009760_1687438841.jpg20230622_150312_1000009762_1687438992.jpg20230622_153100_1000009764_1687440661.jpg
mydy
Pioneer
Opcje

Niestety to jest marketingowy bełkot... Każdy, kto zna się odrobinę na fotografii i wie co znaczą podstawowe pojęcia jak przysłona, ogniskowa, głębia ostrości, bokeh itd nie da sobie wcisnąć takiego kitu za przeproszeniem. Ale nie trzeba się na fotografii znać czy być profesjonalistą, żeby móc stwierdzić że te zdjęcia są po prostu rozmyte i mimo, że cały fotografowany obiekt znajduje się w praktycznie jednakowej odległości od obiektywu, to ostry jest jedynie mały wybrany fragment. W takich przypadkach nie ma mowy o żadnym bokeh (a takie odpowiedzi uzyskiwałem zgłaszając problem przez aplikację Samsung Members - były to po prostu odpowiedzi typu kopiuj&wklej, ściany tekstu z mnóstwem pojęć fotograficznych...).

Żaden z posiadanych przeze mnie wcześniej telefonów nie robił tak rozmytych i niewyraźnych zdjęć z bliska jak S23.

• Fotografując przedmioty z bliska do aukcji internetowych nie mogę zrobić zdjęć w ten sposób, aby wszystkie czcionki i napisy na opakowaniach były wyraźne. Wyraźny jest tylko fragment, a poza tym fragmentem brakuje ostrości. Nie miałem tego problemu z wcześniejszym telefonem S20FE (który był przeszło dwukrotnie tańszy swoją drogą).
  • Kolejny przykład to zdjęcia pism, tekstu itd, gdzie środek kartki jest ostry a dookoła litery są rozmazane (zupełnie jak na przykładach). O ile na telefonie da się jeszcze odczytać, to drukowanie takich zdjęć niestety kończy się marnymi, nieakceptowalnymi efektami, bo wszystkie mniej wyraźne czcionki są jeszcze bardziej niewyraźne na wydruku.

Załączam przykładowe zdjęcie z S23, gdzie zaznaczyłem (niektóre) przykładowe fragmenty (proszę nie zwracać uwagi na różnicę w kolorach itd, nie skupiałem się na dobranym balansie bieli bo to nie ma znaczenia w tej sytuacji); 

• na zielono jeśli ostrość jest OK,
  • na czerwono jeśli jest brak ostrości.

Widać, że tuż obok fragmentu kadru po lewej stronie, w samym rogu znowu ostrość "wraca". Generalnie nie ma żadnej symetrii w ostrości, po lewej stronie tekst "4:3" jest ledwo czytelny. Po prawej stronie jest już wyraźny. Drugie zdjęcie zostało wykonane S20FE - cechuje się ono znacznie lepszą regularnością ostrości (i nie ma tak rozmytych fragmentów jak zdjęcie z S23).

Dodam jeszcze słowo na temat ewentualnej "naprawy" tego problemu poprzez aktualizacje. Krótko mówiąc - moim zdaniem jest to niemożliwe.
Dlaczego? Wada aparatu, z którą mamy do czynienia powoduje zaburzenie obrazu w postaci rozmycia, co jest trudnym przypadkiem, ponieważ trudno skutecznie odbudować rozmyty fragment obrazu. To nie jest tak, jak na filmach, gdzie kadr ze starej kamery monitoringu rejestruje jakieś auto gdzieś w oddali, a super spec, "haker" w czarnej bluzie z kapturem wpisując kolejne komendy na klawiaturze powoduje, że kadr staje się nagle 100 razy bardziej szczegółowy i bez wysiłku możemy odczytać numery rejestracyjne, a może i nawet numery seryjne z szyb. To taka filmowa bzdura. Jeśli matryca, lub bardziej ogólnie, sprzęt zarejestruje zdjęcie gdzie jego fragment jest rozmyty, załóżmy że z powodu wadliwej optyki, to teoretycznie możemy próbować nałożyć filtry (nazywając w uproszczeniu) wyostrzające, jednak byłoby to nie tyle kosztowne (pod kilkoma względami), co po prostu nieskuteczne...

• Kosztowne i w zaimplementowaniu, ponieważ programiści Samsunga musieli by teraz głowić się nad jednym uniwersalnym sposobem na ogarnięcie wady na setkach tysiącach egzemplarzy S23, gdzie ów wada może wyglądać nieco inaczej, musieli by też umieć wykrywać co jest na zdjęciu rozmyciem a co nim nie jest (np chmury niekoniecznie muszą mieć ostre krawędzie, często są delikatnych, zaokrąglonych kształtów).
  • jeśli już jakiś algorytm byłby gotowy, to telefon musiałby go uruchomić podczas robienia każdego zdjęcia, zatem kosztowałoby to moc obliczeniową,
  • ...a jeśli moc obliczeniową to też żywotność baterii.
  • kosztowałoby to też dodatkowy czas (może niezauważalnie krótki moment, a może dłuższy np. ułamek sekundy).
  • krótko mówiąc to jest ekstremalnie duży wysiłek, by próbować taką wadę "naprawiać" programowo i uważam, że dużo rozsądniejszym posunięciem była by po prostu naprawa lub wymiana egzemplarzy dotkniętych tych problemem.
  • owszem, mamy już dostępne AI które potrafi nam wstawić smoka czy zamek do dowolnego zdjęcia, ale myślę, że na ten poziom zaawansowania w telefonach musimy jeszcze poczekać, szczególnie jeśli chodzi o te "natywne" aplikacje, a nie zewnętrzne apki firm jak Adobe (którzy są gigantem w obszarze grafiki i oprogramowania graficznego). Nawet jeśli Samsung chciałby wdrożyć AI do ratowania zdjęć, to nadal jest to ogrom pracy i planowania jak to zrobić. Swoją drogą może lepiej aby nie kombinowali z oprogramowaniem, bo to co aktualnie robią z kolorami i HDR na zdjęciach to momentami dramat.

Także podsumowując - ja również chciałbym mieć nadzieję, że problem magicznie zniknie po którejś aktualizacji, jednak podchodzę zdroworozsądkowo i wiem, że tak się nie stanie.

S23S23S20FE 5GS20FE 5G

combot7
Navigator
Opcje
Czyli rozumiem, że nie każdy S23 posiada problem z rozmyciami tylko jest to kwestia trafienia odpowiedniej sztuki która np. tą wadę aparatu posiada? Czy model Ultra również boryka się z tymi problemami?
mydy
Pioneer
Opcje

@combot7 Z tego co czytałem na Reddicie (reddit.com), to tak właśnie jest - tzn część egzemplarzy ma wadę, część nie. Niektórzy próbowali to wiązać z miejscem produkcji, natomiast to chyba nie zostało potwierdzone. Wszystkie S23 które oglądałem w sklepie Samsung, w marketach, łącznie z moim - mają tę wadę. S23 Ultra jej nie ma, robi ładne, ostre zdjęcia z bliska i nie trzeba wykonywać magicznych sztuczek, przełączać na teleobiektyw itd. Po prostu zdjęcia są takie jak powinny. Natomiast to jest inny system aparatów, znacznie lepszy niż w bazowym S23 czy S23+.

Moim zdaniem jest to defekt optyki ze względu na nieregularny kształt rozmycia i ogólnie problem na poziomie kontroli jakości. Nie nazywałbym tego nawet "niedoskonałością" obiektywu, ponieważ nawet drogie profesjonalne obiektywy nie są doskonałe (miewają winietowanie i inne przypadłości). W przypadku S23 jest to po prostu DEFEKT, którym producent powinien się zająć i ogłosić akcję serwisową dla chętnych. Póki co jednak nie zanosi się, aby tak się stało. Kiedy tylko zorganizuję sobie telefon zastępczy udam się do sklepu Samsunga celem zgłoszenia reklamacji.  Najchętniej załatwiłbym to po prostu zdalnie, dostarczając dokumentację zdjęciową i czekał na przysłanie nowej sztuki. Oczywiście wątpię, że tak uda się to załatwić.

LucasPL
Apprentice
Opcje
Oto odpowiedź na moje zgłoszenie reklamacyjne z tytułu wadliwego aparatu, oczywiście składając reklamacje dołączyłem zdjęcia obrazujące problem. Poniżej odpowiedź:

W odpowiedzi na zgłoszenie uprzejmie informujemy, że jest to naturalny objaw systemu optycznego. W aparacie serii S23 zastosowano matrycę większą niż w poprzednim modelu, więc ze względu na naturę soczewki optycznej głębia jest cienka, a co za tym idzie przy fotografowaniu bliskiego pola, zwłaszcza przy fotografowaniu przechylonego obiektu, głębia i peryferia może być nieostra. Jeśli obiekt i aparat nie są ustawione pionowo (w przypadku fotografowania po przekątnej), otoczenie obiektu może wyglądać na rozmyte.
Aby wyeliminować ten problem, zalecamy:
1) Zachować odpowiednią odległość od obiektu - cofnięcie się o jedną rozpiętość dłoni w przypadku obiektu oddalonego o około 30 cm i jeden krok w przypadku górnej części ciała
2) Obiekt powinien być ustawiony równolegle do aparatu
3) Wykorzystanie zbliżenia: „2X” lub „wzmacniacz ostrości”, zachowując większą odległość.
mydy
Pioneer
Opcje

@LucasPL zatem oczywiście trzeba się odwołać, albo możemy zrobić jakiś zbiorową reklamację czy coś takiego :winking-face:

Cytat: W odpowiedzi na zgłoszenie uprzejmie informujemy, że jest to naturalny objaw systemu optycznego.

NIE! Nie ma w tym nic naturalnego, jak wyglądają zdjęcia robione z bliska! Co to znaczy dokładnie, "naturalny objaw"? Proszę o wyjaśnienie szanowną firmę Samsung, dlaczego w danej konkretnej sytuacji jest to "naturalny objaw". Moje zdjęcie testowe np. ewidentnie pokazywało, że: problem jest z jedną częścią kadru (brak jakiejkolwiek symetrii), podczas gdy na drugiej nie ma się do czego doczepić oraz nie było charakterystycznego dla głębi ostrości płynnego przejścia z "ostrości" w "rozmycie", było za to rozmycie, które w pewnym momencie nagle "kończy się" i kadr jest znowu ostry - tak nie zachowuje się głębia ostrości!!!

Cytat: więc ze względu na naturę soczewki optycznej głębia jest cienka

Przede wszystkim głębia ostrości nie ma nic do rzeczy, jeśli fotografujemy np. kartkę  z tekstem (aparat trzymamy oczywiście równolegle do kartki/przedmiotu). O głębi ostrości możemy mówić tylko w przypadku kadrów, gdzie ewidentnie można wyróżnić pierwszy plan i tło, mogą to być np portrety, czy zdjęcia przyrody. Po szerszy odpis (szczególnie pracowników Samsunga!) możemy odesłać tu; https://www.adobe.com/creativecloud/photography/discover/shallow-depth-of-field.html
Są tam też przykłady, jak wyglądają zdjęcia z małą głębią ostrości i jakiego typu kadry to są.

Cytat: zwłaszcza przy fotografowaniu przechylonego obiektu, głębia i peryferia może być nieostra

@LucasPL podejrzewam, że dostarczyłeś zdjęcia nie przechylając aparatu, a ten fragment odpowiedzi to tylko część wymówek Samsunga

Cytat: Jeśli obiekt i aparat nie są ustawione pionowo (w przypadku fotografowania po przekątnej), otoczenie obiektu może wyglądać na rozmyte.

Tak, tyle że we wszystkich przykładach które widzimy w tym wątku, jak i prawdopodobnie w dokumentacji którą @LucasPL dołączył do zgłoszenia reklamacyjnego, to obiekt i aparat nie były względem siebie pochylone! Drogi Samsungu, rozmawiamy o konkretnej sytuacji, konkretnym problemie a nie ucinamy luźną pogawędkę o fotografii. Ale okej, dla mnie brzmi to jak potwierdzanie, że jeśli będę trzymać aparat równolegle do fotografowanego przedmiotu (a nie "po przekątnej"), to moje zdjęcia powinny być ostre. A nie są.

mydy
Pioneer
Opcje

https://www.youtube.com/watch?v=kO5GT0B3VOE

https://www.reddit.com/r/GalaxyS23/comments/12aecto/comment/jerng69/?utm_source=share&utm_medium=web...

"Samsung Korea support has acknowledged that banana-issue is a hardware-fault and they gonna change the camera-module of the affected users phone based on the german forum reply."

LucasPL
Apprentice
Opcje
Zgadzm się z Tobą mydy. Dostarczyłem zdjęcia tekstu w różnych ustawieniach aparatu i w każdym przypadku są dziwne smugi związane z ostrością. 20230623_153038_1000003584_1687527039.jpg20230623_153030_1000003583_1687527031.jpg20230623_153021_1000003582_1687527022.jpg
LucasPL
Apprentice
Opcje
Napisałem też odpowiedź do Samsung na to co zamieściłem poniżej. Ze nie wszystkie egzemplarze mają ten problem, obawiam że ze większość modeli z przedsprzedaży.
mydy
Pioneer
Opcje

@LucasPL spójrz na mój poprzedni post, dodałem link do YouTube'a i Reddita - przed chwilą znalazłem.

smutny_michalek
Journeyman
Opcje
Czy coś się rusza w tym temacie? Update oczywiście nic nie zmienił.
Planują zmieniać soczewkę?
mydy
Pioneer
Opcje

Dostałem odpowiedź na zgłoszenie w Samsung Members, gdzie dokładnie opisałem problem, załączyłem zdjęcia itd, komunikacja trwała kilka dni. Ostatnia odpowiedź od Samsunga brzmi:

"Po dogłębnej analizie raportu o błędach uprzejmie informujemy, że zgłaszany błąd nie jest widoczny w przesłanych logach systemowych. Nie ma obrazów związanych z problemem, więc trudno jest przeanalizować tylko treść problemu. Jeśli problem nadal występuje, proszę o ponowne przesłanie zgłoszenia, z załączeniem nowych logów, zrzutów ekranu lub nagrania video."

"Dogłębnej"???

"Zgłaszany błąd nie jest widoczny w przesłanych logach systemowych"???

To jest jakaś kpina, wyobrażam sobie, że support odpisując w ten sposób na zgłoszenie po prostu ma dobry ubaw.

Pitson23
Voyager
Opcje
Nieszczęśliwi użytkownicy nie dajcie się mamić.. Samsung nic w tym temacie nie zrobi. Jeśli zależy wam na sprawnym aparacie sprzedajcie i kupcie coś innego.
wysoczanin
First Poster
Opcje

Jest szansa dostać S23 bez tego rozmycia?
Ewentualnie kupować do skutku i odsyłać w razie czego w ciagu 1 4 dni xd
Szukam kompaktu bo moj SGS6 z andkiem 7 już wsparcie traci wielu apek i trzeba zmienić niestety, a w zupelnosci mi wystarcza:D 
Kiepsko to PR wygląda...Podobnie kiepsko wypada serwis TV Samsunga... Totalna olewka klientów, tak jak i w tym przypadku;/

mydy
Pioneer
Opcje

@wysoczanin podobno tak. Możesz próbować. Daj znać czy trafisz na dobry i skąd. PS. W razie gdy będziesz robił zwroty, to wysyłaj sprzedawcy wiadomość o wadzie, być może i sprzedawcy uderzą do producenta w tej sprawie, bo na pewno woleli by normalny zakup a nie zwrot, więc sprzedawać telefony z defektem wcale im nie na rękę (w teorii). 

mydy
Pioneer
Opcje

Myślę, że te kadry pokazują doskonale jak zniekształcony obraz dostaje matryca aparatu. Gdyby ktoś nie wiedział o co chodzi słowo komentarza - w trybie "PRO" (włączamy aparat, klikamy na "WIĘCEJ", wybieramy "PRO") po wybraniu opcji "FOCUS RĘCZNIE" aplikacja aparatu pomoże nam ustawić ostrość zaznaczając ostre krawędzie zieloną poświatą. Krótko mówiąc chodzi o to, aby "wstrzelić" się z ostrością jak najlepiej. Włączyłem rejestrowanie ekranu i to co widzicie poniżej to kadry z filmiku. Widać jak na dłoni, że jest pewien fragment (właśnie o kształcie banana), który ostrzy się zupełnie inaczej niż pozostała część kadru - albo mamy ostrą pozostałą część kadru, albo ostry ten właśnie "banan".

Screenshot_20230717_210225_Gallery.jpgScreenshot_20230717_210302_Gallery.jpg

MembersNew
Navigator
Opcje

Doskonale przedstawiony problem! 

LucasPL
Apprentice
Opcje
Czyli nadal samsung nic w tej kwesti nie robi. Nie uznaje wady.
mydy
Pioneer
Opcje

Przynajmniej zgłoszenie na Samsung Members, po długiej wymianie wiadomości, kiedy najwidoczniej pracownikom Samsunga argumenty się skończyły, zostało odrzucone. Jakim prawem nagle przerwali korespondencję, twierdząc, że "w logach systemowych nie widać rozmycia"? To jest absurd. Samsung manipuluje, gra na czas, zwodzi. Obsługa klienta poniżej jakiegokolwiek poziomu.

Poniżej treść ostatniej wiadomości od "supportu" na Samsung Members:

"Dzień dobry,

Dziękujemy za zgłoszenie.

Przepraszamy za niedogodności związane z długim czasem oczekiwania na odpowiedź – opóźnienie było spowodowane problemami technicznymi.

Po dogłębnej analizie raportu o błędach uprzejmie informujemy, że zgłaszany błąd nie jest widoczny w przesłanych logach systemowych. Nie ma obrazów związanych z problemem, więc trudno jest przeanalizować tylko treść problemu. Jeśli problem nadal występuje, proszę o ponowne przesłanie zgłoszenia, z załączeniem nowych logów, zrzutów ekranu lub nagrania video.

Pozdrawiamy,
Zespół Samsung Members"

"Nie ma obrazów związanych z problemem"? Nie rozumiem, załączyłem kilka zdjęć podczas całej konwersacji. Co ma zatem oznaczać stwierdzenie nie ma obrazów związanych z problemem. Tak czy inaczej szkoda czasu na kontynuacje tego tematu na Samsung Members, natomiast zgłaszając reklamację zareklamuję także sposób w jaki jestem traktowany jako użytkownik i klient na Samsung Members. Być może warto najpierw się zgłosić do rzecznika praw konsumenta.

LucasPL
Apprentice
Opcje
Daj info co uda się Tobie zdziałać. Jak załatwię zastępczy aparat, również reklamuje swoje urządzenie.
spojler
First Poster
Opcje
Obstawiam skrzywione matryce, być może w procesie klejenia lub po prostu deformacja przy produkcji. Różna odległość między soczewką a matrycą fragmentów obrazu mogłaby powodować ów defekt.
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Sierpniowe poprawki zabezpieczeń wprowadzą kolejne ulepszenia i nowości w zakresie aparatu. Poprawie ma ulec między innymi ostrość zdjęć w modelach S23 i S23+.

Zrzut ekranu 2023-08-16 181106.png

https://r1.community.samsung.com/t5/%EA%B0%A4%EB%9F%AD%EC%8B%9C-s/%EA%B0%A4%EB%9F%AD%EC%8B%9C-s23-%E...

mydy
Pioneer
Opcje
"W trybie tylnego zdjęcia modeli S23 i S23+ podczas fotografowania obiektu z bliskiej odległości pozycja ostrości jest dostosowywana w celu zmniejszenia rozmycia obrazu na brzegach."

1 - ciekaw jestem jak mają przesunąć punkt ostrości żeby pokryć także fragment pierścienia/banana który był rozmyty. Podejrzewam że to będzie transakcja coś za coś i ogólna ostrość może na tym ucierpieć no ale poczekamy zobaczymy.

2 - czyli jednak coś robią w temacie w którym wcześniej wypowiadali się że wszytko jest w normie??
Pitson23
Voyager
Opcje
Jako, iż zainstalowana sierpniowa aktualizacja nic nie daje w kwestii poprawy wady aparatu, pozwolę sobię zacytować jednego z autorów posta @kamil40013 (samsung member star) i jego czcze gadanie...
"Sierpniowe poprawki zabezpieczeń wprowadzą kolejne ulepszenia i nowości w zakresie aparatu. Poprawie ma ulec między innymi ostrość zdjęć w modelach S23 i S23+."
Ten cały Samsung to taki cyrk na kółkach, który ponad to robi ze swoich klientów frajerów..
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Pitson23, niestety z poziomu forum Samsung nie jest w stanie stwierdzić problemu. Pozostaje zgłaszać problem za pomocą aplikacji Samsung Members lub też odwiedzić jeden z najbliższych punktów serwisowych. Nic więcej nie poradzimy na forum.

Autoryzowane Centra Serwisowe
https://www.samsung.com/pl/support/service-center/

kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Pitson23, Dokładnie taka informacja została przekazana przez moderatora na koreańskim forum Samsung.

mydy
Pioneer
Opcje

@mirudo24 Samsung Members to kpina. Po włożeniu mnóstwa czasu w zgłoszenia, opis, przygotowanie zdjęć testowych itd odpowiedzi na Samsung Members są typu "nie widzimy problemu w logach, jeśli problem nadal występuje to prosimy o nowe zgłoszenie".

Skandal. Skoro problem występuje, to dlaczego nie możemy kontynuować wątku w istniejącym zgłoszeniu, gdzie wszystko opisane, jest jego historia itd. Dlaczego support po prostu odrzuca zgłoszenie? Moim zdaniem to celowe zagranie mające na celu zmęczenie użytkownika i skłonienie go aby odpuścił.

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@mydy, niestety nie jestem w stanie odnieść się do Twojego zgłoszenia. Musisz wyjaśnić sprawę z obsługą Samsung Members. Tylko oni mają wgląd w zgłoszenia i będą w stanie udzielić dalszych informacji.

Pitson23
Voyager
Opcje
@kamil40013 A Ty powieliłeś tą jak wychodzi nieprawdziwą informację, czyli wprowadziłeś klientów w błąd.
Za to co tutaj mówią "samsung members star" i co obiecuje sam producent powinno się ponosić odpowiedzialność.
I do takiej odpowiedzialnosci prawnej powinniście być pociągnięci !
mydy
Pioneer
Opcje

@mirudo24 bardzo bym chciał, natomiast jak mam to zrobić kiedy support podejmuje decyzje, że zgłoszenie odrzuca i problemu z rozmyciem "nie widzi w logach"? Przecież to jest absurdalna odpowiedź.

kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Pitson23, Nie mamy wpływu na zawartość aktualizacji ani ich działanie. Informacje przekazywane na koreańskim forum pochodzą od osób w jakiś sposób powiązanych z rozwojem oprogramowania. Proponuję założyć tam konto i zadać pytanie odnośnie rozmytych zdjęć. Na tym forum nic więcej nie wymyślimy niż to co zostało już wcześniej podane.

Tucz
Student
Opcje

Czy komuś udało się coś wywalczyć? Wymianę tel lub chocia wymianę aparatu?