Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Pytanie do fotografów

(Temat utworzony: 14-11-2024 06:11 PM)
221 Wyświetlenia
DuszekOkruszek
First Poster
Opcje
Cześć! Jestem totalnie zielony w fotografii, ale mam S24 ultra i chciałbym go dobrze wykorzystać.Ma on całkiem niezłe parametry, więc liczę, że uda mi się zrobić nim kilka fajnych zdjęć. Zastanawiam się tylko, jakich ustawień aparatu najlepiej używać? Macie jakieś swoje sprawdzone ustawienia i porady dla początkującego fotografa? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki!

0 Like
5 Odpowiedzi
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Myślę że na początek proszę robić sobie w trybie automatycznym, w formacie 3:4 Potem można się już posiłkować trybem pro.
Wiatrak24
Samsung Members Star ★
Opcje
Cześć jeżeli chodzi o ustawienia aparatu to musiałbyś najpierw je zrozumieć bo dla każdych warunków poprawne będą inne ja Ci opisze w skrócie te które wpływają na naświetlenie zdjęcia:
- ISO - czułość matrycy im większa czułość tym jaśniejsze zdjęcie ale gorsza jakość
- Speed (czas naświetlania) - czas w którym zdjęcie zostanie naświetlone, długi czas wpuści więcej światła do matrycy ale rozmaże ruchome obiekty.
Dopóki nie zrozumiesz tych ustawień fotografuj w automacie.

Jeżeli chodzi o roździelczość obrazu to im więcej megapixeli tym większa szczegółowość obrazu ale gorsza jakość, gorsze zdjęcia w nocy i większa waga. Dlatego według mnie najlepiej używać trubu 12 megapixeli.

Samo naświetlanie zdjęcia to oczywiście nie wszystko musi być jeszcze dobry kadr w tym może Ci pomóc siatka trójpodziału (w ustawieniach aparatu nazywa się to "linie siatki) pokazuje ona w jakich miejscach najlepiej umieszczać główne elementy swojego zdjęcia (oczywiście nie zawsze to się sprawdzi). Dopowiem jeszcze że w przypadku portretu w którym osoba patrzy się w jakąś strone np. w Twoje lewo dobrym pomysłem jest umieścić tą osobe w prawej części trójpodziału tak aby zostało trochę przestrzeni przed nią. Jeżeli masz jakieś pytania to śmiało pisz.
MClubbers
Pathfinder
Opcje
Obowiązkowo do ściągnięcia aplikacja Camera Assistant .
Ustawienia :
Optymalizacja: maksymalna
Optymalizacja scenerii :wyłączyć
W camera assistant : wygładzanie zdjęcia :średnie
0 Like
MakQugoN
Navigator
Opcje
Co jeszcze warto ustawić w aplikacji aparat lub camera asystent żeby zdjęcia wychodziły możliwie najlepsze? I czy da radę poprawić ostrość zdjęć bo niestety ale oprogramowanie strasznie wygładza/ rozmazuje w porównaniu z vivo x100 ultra
0 Like
MClubbers
Pathfinder
Opcje
Raczej nic więcej nie nie da się zrobić, taka specyfika aparatu. Możliwe ,że wynika to z użytych matryc , Vivo posiada matrycę od Sony a Samsung z serii Ultra ma swoją .
W wielu sytuacjach można wykorzystać tryb Portretowy , który jest całkiem dobry . Przedydaje się nie tylko do fotografii osób ale sprawdzi się również w innych sytuacjach .
0 Like