11-06-2020 08:16 AM - upraveno 12-06-2020 08:24 AM
SSD. Tohle slovo hýbe počítačovým světem. A právem. Proč? Co je to vlastně SSD a jaký je rozdíl mezi SSD a klasickým pevným diskem? Vše se dovíte v tomto článku.
Pevný disk
Jedná se o krabičku, která obsahuje tyto základní části:
Pevný disk je mechanický. To znamená, že se věci uvnitř hýbou. Motor roztáčí plotny, nad nimi kmitací čtecí/zapisovací hlavy.
Jak to funguje
Plotna je rozdělena na soustředné kružnice (stopy) a ty jsou rozděleny na sektory. Toto rozdělení je samozřejmě pouze virtuální. Pokud chcete na pevný disk něco zapsat, software najde volné místo a řekne disku, aby na něj zapsal data. Disk musí nyní provést několik operací
pevný disk
Čas, který uplyne od okamžiku požadavku na čtení po dodání prvních dat, se nazývá přístupová doba. U dnešních disků je běžná hodnota kolem 8.5ms. Vzhledem k tomu, že každý soubor je uložený jinde, znamená to, že pevný disk je schopen dodat pouze asi 100 souborů za sekundu, a to se nebavíme o jejich obsahu. Pokud si uvědomíme, kolik souborů potřebují třeba Windows ke startu, je jasné, že pevný disk je docela slušná brzda.
Pozn. pojmy jako fragmentace přesahují obsah tohoto článku.
Dobrá, našli jsme požadovaná data, sem s nimi! Ani to není nijak jednoduché. Rychlost přenosu je také limitována, a to rychlostí otáčení ploten a rychlostí řadiče. Zatímco řadič je dnes většinou klasické SATA 3 s teoretickou přenosovou rychlostí 6 Gbit/s, což je asi 750MB/s a nijak zásadně neomezuje, rychlost otáčení ploten bývá od 5400 ot/min po 7200 ot/min (ano, dělaly se disky s 10000-15000 otáčkami, ale ty s nástupem SSD ztratily smysl). Rychlost otáčení bohužel limitující je, a proto pevné disky dosahují rychlostí kolem 100-250 MB/s.
Další omezení pevného disku vychází z již zmíněné základní vlastnosti: je mechanický a tudíž se dá rozbít. Možná už jste někdy slyšeli klepání z disku a ve stejném rytmu bušilo vaše srdce a vzpomínali jste, kdy jste naposledy zálohovali vaše data?
Abychom ale pevným diskům pouze nekřivdili, mají i výhody. Tou největší výhodou je asi cena. Cena ja uložený GB na pevném disku je výrazně menší, než za stejný prostor na SSD. 1TB SSD disk vyjde na asi 3500 Kč, zatímco 2TB pevný disk stojí zhruba polovinu. Tzn. SSD je 4x dražší.
Další výhodou je kapacita. Největší SSD mají 4TB a stojí 16000 Kč (v době psaní článku vyšla informace o chystaném QLC SSD 870 QVO s kapacitou 8TB, který má vyjít v srpnu), zatímco já mám na velká data v PC dva 8 TB pevné disky, které se dnes zají koupit za 5200 Kč a dají se koupit i 16 TB velké pevné disky za nějakých 14000 Kč. Takže jak vidíme, SSD jsou 4x dražší a 4x menší.
Shrnutí
Výhody pevných disků:
Nevýhody pevných disků:
SSD
SSD jsou oproti pevným diskům čistě elektronická zařízení. Obsahují jen řadič a paměťové obvody. Nic se nehýbe, takže se na nic nemusí čekat. Přístupová doba u SSD se pohybuje kolem 75µs! To znamená, že SSD je při přístupu asi 100x rychlejší, než pevný disk! (Zopakujme si to: 100x rychlejší! 4x dražší, ale 100x rychlejší, tomu říkám kšeft!)
Přenosová rychlost tentokrát už závisí na připojení. Na SATA 3 jsem naměřil nějakých 400MB/s, na moderním NVMe skoro 1500MB/s, a to nemám nejnovější hardware!
SSD pro SATA, přední strana
SSD pro SATA, zadní strana
SSD NVMe
Přijde vám také, že toho o SSD moc nepíšu? Není moc co. Zatímco u pevného disku je většina výzev pro inženýry daná jejich mechanickou konstrukcí, SSD vyzývá konstruktéry hardware (jak vyrobit dostatečně velké paměti, aby něco vydržely), ale i softwarové inženýry. SSD používá totiž pro zápis paměti s omezeným počtem zápisů. Nebojte se, je dost vysoký, ale není nekonečný. Proto byly vyvinuty techniky, jak SSD rovnoměrně zatěžovat, aby se paměťové buňky opotřebovávaly rovnoměrně.
Abych ale SSD jenom nechválil, mají i nějaké mouchy. Hlavní z nich je ta, že SSD je jeden celek. Řadič a paměťové obvody. Nikdo neví přesně, co se uvnitř děje. Zatímco pevný disk jde rozebrat a přečíst ve speciálním zařízení plotnu po plotně, stopu po stopě a sektor po sektoru, u SSD tohle nejde. Když vám do počítače uhodí blesk a shoří elektronika, u pevného disku se vymění a data přečtete. Když vám pevný disk spadne z mostu a rozbije se, dá se aspoň něco zachránit. Ale když vám shoří SSD, jste nahraní. Proto je u SSD důležitější než kdekoliv jinde zálohování.
Shrnutí
Výhody SSD disků:
Nevýhody SSD:
Srovnání rychlostí
HDD 5400 ot/min
HDD 5900 ot/min
HDD 7200 ot/min
Zde je srovnání pevných disků, jeden s 5400 ot/min, druhý s 5900 ot/min a třetí 7200ot/min. Vidíte, že i poměrně malá změna otáček hraje roli. Přístupová doba je od 7.8ms u nejrychlejšího až po 14.5ms u nejpomalejšího.
Pokud vás zaráží, že disk s vyššími otáčkami (5900) má horší přístupovou dobu než pomalejší (5400), to je dáno generacemi.
SSD SATA
SSD NVMe
A ještě si srovnejme SSD zapojené přes rozhraní SATA a Samsung EVO 970, Vidíte, že rozdíl je opravdu zásadní.
Který disk je ten pravý
Stolní PC
Stavíte (či necháváte si postavit) stolní počítač? V tomto případě je volba jasná: jako systémový disk použijete NVMe SSD, např. skvělý 970 EVO Plus nebo 970 Pro. Sám ho mám doma a zrychlení i oproti předchozímu SSD bylo opravdu znatelné. Zde bude vhodná kapacita nejméně 256-512GB.
Jako druhý disk na rychlá data můžete použít SSD s větší kapacitou, připojený přes rozhraní SATA, např. QVO 860 s kapacitou 2-4TB. A jako další disky případně už libovolný pevný disk o kapacitě 4-8TB. (Pokud uvažujete o 16TB, asi nepotřebujete tento článek).
Systémový disk použijete na instalaci systému a aplikací. Na SSD uložíte pracovní data, např. fotografie, videa apod. Na pevný disk data, se kterými zase tak často nepracujete a zálohy dat z SSD. Správná záloha by samozřejmě měla být v jiném PC a v jiné budově, tohle je jen první krok.
Notebook
Zde si moc vybírat nemůžete, navíc výrobci osazují notebooky kdečím. Pohlídejte si, jestli je použitý disk typu NVMe a jestli jde uživatelsky vyměnit za jiný. Víc asi neporadím.
Upgrade počítače
Máte doma stolní PC nebo notebook, který je už nějaký pomalý? Zkuste mu vdechnout nový život pomocí výměny pevného disku za SSD! Start systému bude tak rychlý, že svůj počítač ani nepoznáte. Zde jsem našel video srovnávající start Windows 10 z pevného disku a z SSD.
Externí disky
Doteď jsme se bavili o discích určených pro zapojení uvnitř počítače. Určitě ale znáte externí, přenosné disky, které zapojíte do USB.
Zde platí víceméně to samé, co jsem napsal výše. Omezení rychlostí jsou daná rychlostí USB, které bohatě stačí na pevné disky, ale zdaleka nestačí na SSD. Proto není třeba používat nejvýkonnější technologie.
U přenosných disků platí dvojnásob, že pevný disk je náchylný na mechanické poškození, a to zvláště, když je zapnutý. Pokud pohybujete s externím diskem, který má uvnitř klasický pevný disk, velice riskujete jeho poškození. A to jak mechanické, kdy se prudším pohybem disku může stát, že hlavička narazí na plotnu, tak přerušením kontaktů a nečekaným odpojením disku. To může vést k logickému poškození dat, které lze naštěstí poměrně snadno opravit, a to i u SSD.
Proto i zde doporučuju volit SSD jak kvůli vyšší rychlosti, tak hlavně kvůli mechanické odolnosti.
A musím zopakovat: přenosný disk není záloha, pokud ho používáte i na jiné věci! (Často se setkávám se zajímavým způsobem zálohování, a to přesunem dat na externí disk. Ano, přesunem, protože disk v notebooku je prostě malý... Ne, to není záloha, to je ruská ruleta s 5 nabitými komorami a jen jednou prázdnou.)
Šifrované externí disky
Rád bych upozornil na velice zajímavý externí disk Samsung Portable SSD T7 Touch. Vyznačuje se velice zajímavou funkcí, a to interním šifrováním dat. Data lze zpřístupnit buď zadáním hesla a nebo, a to je zajímavé, otiskem prstu. Doufám, že vám o tomto disku v nejbližší době napíšu obsáhlejší článek.
Samsung Portable SSD T7 Touch
Flash disky
Externí přenosné disky jsou fajn, ale mají jednu nevýhodu: jsou poměrně velké a tím myslím fyzické rozměry. Často potřebujeme ale přenést menší množství dat, třeba video z dovolené a kapacity ve stovkách GB jsou zbytečné, stačí nám jen třeba 32GB. Můžete si vybírat elegantní vzhled vhodný i pro dámy (BAR Plus), co nejmenší, který nebude překážet v notebooku nebo v autorádiu (FIT Plus) a nebo můj oblíbený DUO Plus, který nabízí dva konektory v jednom, takže tento flash disk zapojíte jak do běžného PC, tak třeba i do mobilního telefonu s konektorem USB-C.
FIT Plus
BAR Plus
DUO Plus
Jak jsem už zmínil, flash disky jsou super na přenos menších množství dat mezi zařízeními. Určitě nejeden z vás má babičku, která by ráda viděla video z vaší dovolené, ale nemá internet nebo s ním neumí, případně jezdíte na chatu, kde jste rádi, že je elektřina. Naštěstí ale máte k dispozici televizi, třeba Samsung QLED, ke které lze připojit flash disk a video přehrát z něho. Stejně tak můžete z flash disku zobrazit fotografie nebo přehrávat písničky. Stejně tak můžete poslouchat písničky uložené na flash disku přímo ze soundbaru.
Než ale začnete plánovat přehrávání videí u babičky či na chatě někde v pustině bez internetu, ověřte si, které formáty vaše TV podporuje. Poslední, co chcete, je místo koukání na horor podstupovat horor ve formě převodu na jiný formát.
Záznam TV
Na flash disk lze dokonce i nahrávat televizní vysílání, v takovém případě je ale třeba flash disk zformátovat přímo v televizi. Pozor na to, aby použitý flash disk podporoval dostatečnou rychlost zápisu, ale u nových flash disků už nehrozí, že by nestíhaly. Ostatně televize Samsung si to samy otestují před prvním použitím.
Více o tom, jak nahrávat televizní pořady najdete zde: Jak nahrávat pořady z televize
Pozor na levné flash disky
Občas narazím na to, jak se někdo chlubí, že našel typicky v nějakém čínském obchodě velmi levné flash disky nebo paměťové karty o velkých kapacitách. Před tímto bych chtěl varovat. Často se stává, že na flash disku je vytištěna kapacita třeba 512GB, stejnou kapacitu disk hlásí po připojení k PC, ale ve skutečnosti má třeba jen 32GB a po dosažení této kapacity ohlásí chybu nebo hůře, začne přepisovat dříve uložená data, o která tímto přijdete.
o 23-06-2020 08:40 AM
Zdravím Community,
@Libb děkujeme za pěkný a srozumitelný článek. Z porovnání si každý vybere pro sebe ten vhodný.
Hezký den.
o 29-03-2023 06:33 PM
Vážený Libore, chtěl bych Vás požádat o radu právě v souvislosti s mojí TV Samsung a již zakoupenému SSD disku o kapacitě 128TB. Zatím jsem v TV používal klasiku HDD s plotnami ovšem jeho kapacita mi vůbec nestačí, pouhé 2TB jsou zaplněny během pár chvil a díky 4K rozlišení, jde o naprosto nedostačující úložné zařízení. Mám TV Samsung UE55RU7022, ale když jsem si po zakoupení nový SSD připojil, vůbec nebyl detekovaný, proto si nejsem jistý jestli s ním TV dokáže pracovat. Zkusil jsem oba USB vstupy, jak USB 2, tak i USB 3. Nemusím si ještě zakoupit jiný propojovací kabel, např. adaptérový kabel 4K 1080P USB 3.1 typu C na HDMI? Tedy že bych tun SSD disk musel připojit do vstupu TV HDMI?? Pokoušel jsem se spojit přes technickou podporu Samsung, ale zatím mi nikdo nezavolal a nebo jsme se pouze nedokázali spojit. Děkuji za pomoc a odpověď. S pozdravem P. Šach.
o 29-03-2023 07:12 PM