o 27-05-2022 02:21 PM
Chtěl bych se podělit o svou zkušenost a případně varovat před nechtěným krokem, kterým si můžete zkomplikovat prodej svého starého telefonu. Pro spoustu z vás to bude známé téma, ale možná se najdou i tací, pro které to bude nové a těm je toto určeno.
Nikdo určitě nestojí o to, aby v jeho starém telefonu zůstaly jakékoli informace a soubory, které by mohl vidět nový majitel, a proto je dobré se těchto stop zbavit. Jako ideální nástroj se nabízí uvedení telefonu do továrního nastavení, což nabízí systém samotný. Už jsem to dělal mockrát, ale poprvé jsem se setkal s ochranným prvkem Googlu, který by měl mít za úkol zamezit použití zařízení v případě krádeže. Řeč je o tzv. FRP (Factory Reset Protection). Překvapilo mě to o to víc, že to bylo u 7 let starého modelu J500FN s androidem 6.0. Teď už ovšem vím, že FRP je záležitost od verze 5, jen jsem se s ní nikdy předtím v tomto kontextu nesetkal. A teď konečně k věci. Pokud máte v telefonu aktivní účet od googlu a provedete tovární nastavení, vše se smaže a telefon provede čistou instalaci systému. To je v pořádku a o to tady jde. Jenže problém je právě v tom, že před smazáním dat zůstal aktivní účet google. Telefon se pak chová, jako by ho nově používal někdo neoprávněně a v prvních krocích se dožaduje přihlášení pod účtem, který byl v telefonu poslední. Pro nového majitele by to tak bylo velké překvapení, protože vaše přihlašovací údaje pochopitelně nezná a bez nich by telefon standardní cestou uživatele nerozchodil. Proto je nutné před uvedením do továrního nastavení účet nejdříve odebrat (pokud tedy telefon nechcete nadále používat sami). Já to neudělal, takže jsem pak stál před otázkou, kdo z mé rodiny byl v daném telefonu přihlášen jako poslední. Telefon nějaký ten pátek ležel v šuplíku, takže jsem to pochopitelně napoprvé netrefil. Přestože se mi to následně povedlo, celý proces se na 24 hodin zablokoval. Vše se dá nakonec vyřešit i bez znalosti přihlašovacích údajů, ale to už vyžaduje složitější postup s pomocnými aplikacemi a soubory, počítačem, případně Flash diskem s USB OTG. K tomu jsem nakonec musel přistoupit i já, protože jsem potřeboval ušetřit čas.
Proto, dávejte si pozor, až budete tento krok dělat, ať si nepřiděláte zbytečné starosti.
o 28-05-2022 10:04 AM
o 28-05-2022 10:49 AM
o 31-05-2022 04:02 AM
o 30-06-2022 10:33 PM
o 30-06-2022 10:33 PM