dátum: 29-01-2022 11:03 PM
Rengeteg olyan készülék érhető el a piacon, amely rendelkezik valamilyen víz- és / vagy porállósági szabvánnyal, amely csökkenti az esélyét a vízkárnak. Persze a legtöbb készülék a piacon nem ajánlja fel ezt a típusú védelmet, és ha vizet kap, sajnos hamar meghibásodhat, és abbahagyhatja a működést. Sokan azt gondoljuk, hogy ez csak akkor történhet meg, ha látható mennyiségű víz került a készülékre vagy köré, például ha tóba vagy csapba, kádba ejtjük, esetleg véletlenül kint hagyjuk az esőben, és emiatt elázik.
Érdemes tudni, hogy a ‘vízálló’ készülékek azért azok, mert a portok, hangszórók, mikrofonok és a váz ragasztása olyan ragasztóval történik, amely biztosítja, hogy a víz a telefonon kívül maradjon. A nem vízálló készülékek esetében is beszélhetünk egy bizonyos fokú vízállóságról, hiszen napjainkban már szinte mindegyik készülék ragasztva van, nem pedig alkatrészenként a keretre, alaplapra illesztve és pattintva. Szó mi szó, a nem vízálló telefonok is ellenállnak bizonyos mennyiségű folyadéknak, így megkímélve minket a beázásból fakadó fejfájástól.
Viszont érdemes azt is figyelembe venni, hogy sok esetben nem csak ezek az indokok lehetségesek vízkárra, hanem előfordulhat párásodás, lassú beázás is! Jó példa erre az, amikor fürdéshez magunkkal visszük a készüléket zene- vagy podcast hallgatás céljából. Habár messze tesszük a víztől a készülékünket, - nézni végülis nem szeretnénk, csak hallgatni - a zárt fürdőszobában, meleg víz miatt keletkezett pára nagyon könnyen be tudja magát enni a készülékünk belső szerkezetébe, ahol akár evidens, vagy csak hosszú távon előjövő kárt is tud okozni! Sok esetben észrevehetetlen, egészen addig, ameddig a telefon nem kezd el ‘furcsaságokat’ csinálni, ahol is már szinte javíthatatlan a vízkár!
Mivel itt van a tél, érdemes figyelni arra is, amikor hirtelen kerül telefonunk hidegről melegre, hiszen ez is hirtelen páralecsapódást eredményezhet! Sokszor szoktam telefonálni, ha hosszabb úton sétálok, és mindig észreveszem hazatérésemet követően, hogy tisztán látszik a pára a telefonomon, mondhatni folyik a víz róla, pedig egyáltalán nem volt víz közelben! Az én telefonom speciel vízálló, de ha nem lenne az, nagy valószínűséggel már kopogtattam volna szervizek ajtajain, hogy csinálják meg a telefonom, ami látszólag teljesen magától romlik el folyamatosan!
Érdemes figyelni arra is, hogy sérült készülékünk - bármilyen kicsi is a repedés a kijelzőn, vagy a hátlapon - szinte teljesen elveszíti a vízállóságot, hiszen a repedések mentén könnyen befolyhat bárminemű folyadék!
Remélem innen még senkinek nem volt ilyen vagy ehhez hasonló története, és nem találkozott egyetlen telefon sem ezzel a ‘rejtett gyilkos’-sal! Továbbá remélem, hogy sikerült felhívnom a figyelmeteket, hogy jobban figyeljetek milyen környezetben használjátok készülékeiteket, nehogy egyszer majd ebből legyen óriási meghibásodás, adatvesztés!
Volt, hogy ázott már be a telefonotok? Ha igen, mennyire? Meg tudtátok még menteni?
dátum: 29-01-2022 11:52 PM
dátum: 30-01-2022 09:53 AM
dátum: 30-01-2022 10:57 AM
dátum: 30-01-2022 11:47 AM
dátum: 30-01-2022 11:26 PM
A kültérről beltérre belépést is személyes tapasztalatból írtam, persze ez nem egy mindennapos dolog, de én speciel a -3-ról belépve a 23 fokra tapasztaltam ilyet.
Szoktam találkozni ezzel a kérdéssel akkor is, ha kültéren fotózom, majd belépek valahova, és az objektív belsején is párásodást látok ( amit érdemes megvárni, hogy kvázi kiszellőzzön ).
31-01-2022 10:40 AM – szerkesztés: 31-01-2022 10:42 AM