dátum: 23-02-2021 08:43 PM
Sziasztok!
A mai napra hoztam egy olyan topicot, mely sok esetben kérdéseket vethet fel egy új termék választásakor és akár döntő fontosságú is lehet a vásárlás előtt. Így a mai napon gondoltam összeszedem dióhéjban mit is jelentenek az IP számok, mire érdemes figyelni, illetve melyek azok a tanusítványok amelyekkel a leggyakrabban találkozhatunk.
Mi is pontosan az IP tanusítvány?
Jelentése: International Protection Marking VAGY Ingress Protection Code
Ez a jelzés az műszaki berendezése áramköreit védő tokozás (készülékház) környezeti behatások ellené védettségét jelöli.
Kódjai:
Minden eszköz rendelkezik IP kóddal, melynek végződése általában 2 szám, ritkább esetben egy betű és 1 szám, vagy 2 szám és 1 betű. Ez a 2 szám az ami megmutatja nekünk, hogy kiszemelt vagy tulajdonunkban lévő eszközünk mennyire bírja a vizet, avagy a port a köznyvelvben.
A kód első száma minden esetben a szilárd anyagok elleni védettség szintjét jelzi. Ez 0-6-os érték közt szerepelhet. Gyakran a 0-ás védettségi szintet a szilárd anyagok esetében X-szel jelölik a gyártók. Erre általános példák általában a fülhallgatók melyek többynire IPx4, vagy IPx7-es tanusítvánnyal rendelkeznek. Na, de vegyük is sorba, 0-6-ig terjedően mit is jelentenek ezek a számok:
A felsorolás jól megmutatja, hogy eszközünk kiválasztásakor érdemes figyelembe venni alaposan az IP tanusítvány első számjegyeit is, abban az esetben, ha olyan környezetben élünk/dolgozunk, ahol előfordulhat szilárd testes szennyeződés. Leggyakrabban a felsőkategóriás eszközök el vannak látva 5-ös, vagy 6-os szintű szilárd test elleni védelemmel, így azoknál nem kell aggódnunk az ellenállás miatt, azonban érdemes figyelemben tartani, hogy a csatlakozók, hangszórók eltömődhetnek adott körülmények között, így időnként nem árt ellenőrizni pl. a töltőnk csatlakozóját és, ha port/homokot találunk benne óvatosan kitisztítani, vagy szakember segítségét kérni egy márkaszervízben. A középkategóriás és belépő szintű eszközök azonban sokszor nincsenek ellátva szilárd testes szennyeződés ellen, valamint a fülhallgatók sem, így azokra érdemes alaposabban odafigyelni, hogy élettartamuk hosszabb lehessen.
A kód második számjegye minden esetben a fröccsenés/vízsugár elleni védelmet jelöli. 0-9K közötti értékek lehetségesek. A leggyakrabban itt is a felső kategóriás eszközök esetében beszélhetünk fröccsenés elleni védelemről, vagy víz alatt biztonságban használható (bizonyos körülmények között) védelemről. Leggyakrabban az IPx4, IPx7, IP67,IP68 kódokkal találkozhatunk új eszközünk specifikációi között. Vegyük is sorra a második számok pontos leírását:
Fontos kiegészítés a folyadékok elleni védelemhez: A gyártók által megadott értékeket érdemes minden esetben figyelemben venni. A készülékek csak és kizárólag édesvízben való használata javallott abban az esetben, ha azt az IP kódja engedi (6-9K). Amennyiben túl szennyezett/klóros/sós vízben használjuk a készülék tömítései meggyengülhetnek, így könnyen folyadékkárt szenvedhet az eszközünk, ha ezt nem vesszük figyelembe, az pedig utána egy önköltséges szervíz folyamat abban az esetben, ha nincs biztosítás beázás ellen az eszközünkön. Vízbe merítés/fröccsenés után érdemes a töltőcsatlakozót kiszárítani mielőtt töltőre dugnánk szeretett eszközünk. Sok termék jelzi is, ha nedves a csatlakozó és addig nem is engedi tölteni az akkumulátort.
Fontos, hogyha bármilyen sérülés érte készülékünket (pl. betört kijelző), akkor csak gyártói szakszervízben javíttassuk a terméket, annak érdekében, hogy a jövőben is védett legyen a termékünk. Sérült eszközt minden körülmények között óvjunk a mechanikai szennyeződésektől, ha szeretnénk elkerülni a nagyobb bajt.
Jelenleg IP védelemmel NEM rendelkező Samsung okostelefonok/kiegészítők amiket megkaphatsz hivatalos viszonteladóknál:
IP védelemmel RENDELKEZŐ Samsung termékek:
Remélem, hogy ez a kis összefoglaló tudott segítséget nyújtani. Amennyiben bármi kérdésetek volna ezzel kapcsolatban, komment formájában írjatok nyugodtan! 😁
Köszi,
Dávid
Megoldva! Ugrás a megoldáshoz.
dátum: 27-02-2021 09:04 PM
Szia!
A hordható kiegészítők az IP68 mellett 5ATM védelemmel is el vannak látva Csak érdekességképp említeném, hiszen bátrabban lehet menni vele úszni.
Üdv.:
K
dátum: 24-02-2021 08:13 AM
dátum: 27-02-2021 02:36 PM
Nekem is IP67-es a készülékem, eddig csak jól jött, sokszor használom poros vagy vizes környezetben!
dátum: 27-02-2021 03:46 PM
Szevasz Gyula!
Örülök, ha hasznosnak találtad
dátum: 27-02-2021 03:47 PM
Kb. életmentő tud lenni, sok esetben nekem is mentette már meg mindenféle dologtól a telefonom.
dátum: 27-02-2021 09:04 PM
Szia!
A hordható kiegészítők az IP68 mellett 5ATM védelemmel is el vannak látva Csak érdekességképp említeném, hiszen bátrabban lehet menni vele úszni.
Üdv.:
K
dátum: 28-02-2021 01:07 PM
Szia!
Köszönöm a cikket, nagyon hasznos amit leírtál benne. Én ugyan fejből nem tudtam volna megmondani, hogy milyen védelem van a telefonomon de ez sokat segített.
dátum: 28-02-2021 01:10 PM
Szia Krisz!
Igen igen ez egy hasznos kiegészítő infó, köszi, hogy leírtad, mert valóban kihagytam belőle. 🤷♂️😄
dátum: 28-02-2021 01:11 PM
Szia Niki!
Örülök, ha tudtam neked segíteni ezzel neked 😌 Legyen szép napod 😄
dátum: 28-02-2021 02:46 PM
Szia!
Köszi a cikket, nagyon hasznos útmutatót hoztál össze.
Már mentettem is a kedvencek közé.
Üdv,
Móni