Bezárás

What are you looking for?

mégse
A következő eredményeinek megjelenítése: 
Helyette a következő keresése: 
Így értette? 

Eredeti témakör:

Gorilla Glass generációk és különbségek

(Témakör létrehozásának dátuma: 23-02-2021 09:26 PM)
1733 Megtekintések
David_K
Samsung Expert
Beállítások

Sziasztok!

Újabb témát hoztam nektek az okostelefonok/tabletek/órák védelmével kapcsolatban és ez nem más, mint egy kis áttekintés a Corning által fejlesztett Gorilla Glass generációkon. 

A Samsung eszközei, már a középkategóriában is rendelkeznek erősített üveggel, melyek mind a Corning vállalat által gyártott Gorilla Glass üvegek egyik generációjából származik. 

Jelenleg legtöbbször a 3,5,6,Victus és DX+ variánsokkal találkozhatunk eszközeink felületén. 

Következzen egy kis áttekintés a Gorilla Glass 2007 óta tartó töretlen sikeréről és egyes generációk közti különbségekről.

A Corning vállalat 2005-ben kezdte el fejleszteni új termékét, még az okostelefonok berobbanása előtt. Igazán nagy fellendülését 2010 környékén alapozta meg, amikor az okostelefonok egyre gyorsabban terjedtek és minden gyártó, köztük a Samsung is az ő terméküket szerette volna eszközeiken használni. Célja a vállalatnak egy olyan üveg létrehozása volt, ami ellenáll a mechanikai behatások ellen, de emellett könnyű és vékony.

Generációk:

• Gorilla Glass 1: Az első generáció nagyjából 1,5mm vastagságú volt és rendelkezett egy ún. olajfólia bevonattal, mely az ujjlenyomatok ellen nyújtott némi védelmet. Első generációjukat nagyjából 250 eszközön alkalmazták különböző gyártók. A hagyományos üvegfelületeknél jóval ellenállóbb volt a karcok és az ejtések ellen. 2012-ig élt ez a generáció amikor érkezett a második.
  •  Gorilla Glass2: 2012-ben mutatták be ezt a generációt, ami elődjénél 20%-al lett vékonyabb, ezzel könnyebb is, de ugyanolyan mértékű védelemmel rendelkezett. Vizsgálatokkal igazolták, hogy akár 50kg nyomást kibírt az üveg anélkül, hogy tört vagy repedt volna. Érdekességképpen az akkor legtöbbet eladott felsőkategóriás telefon, a Samsung Galaxy S3 is ezzel az üveggel volt szerelve. Összesen nagyjából 600 millió eladott, különböző eszközön alkalmazták ezt a generációt.
  •  Gorilla Glass3: Egy évvel a második generáció után már be is mutatták a harmadikat, mely most a vékonyítást kicsit a háttérbe szorítva, inkább az ellenállósság növelésére összpontosított. Elődjéhez képest az ellenállási foka nagyjából háromszoros. A karcok 35%-át képes volt elhárítani. Ez az újonnan bevezetett NDR technológiának volt köszönhető. Számos aktuális csúcsmodellben, köztük a Galaxy S4-ben is ezt a generációt alkalmazták.
  •  Gorilla Glass4: Ismét erősítettek az üveg szerkezetén, azonban felmérésekkel igazolták, hogy a kijelző sérülések 70%-a leejtés következtében történik, így a 2014-ben bemutatott generáció inkább erre összpontosított. Nagyjából kétszer akkora ütés elleni ellenállósággal rendelkezett, mint elődje. A Galaxy S5 széria is ezzel az üveggel lett felvértezve.
  • Gorilla Glass5: Szintén az üveg esés elleni ellenállóssága volt a fő szempont. Elődjéhez képest 4x-es mutatókkal rendelkezett, ami egy kimagaslóan jó adat volt. Az 1 méter magasból való ejtéseket nagyjából 80% eséllyel élte túl az üveg. Elsőként az a  Galaxy Note7 kapta meg ezt az üveget, melynek sajnos alig a bemutatása után le is kellett állítani a gyártását.
  • Gorilla Glass6: Ez a generáció mind a karcok, mind az ütések hárítása ellen jobbnak bizonyult elődjénél. 2019-ben mutatták be és elsők között a Galaxy S10 széria lett felszerelve vele. A karcokat nagyjából 20%-al jobban viselte elődjéhez képest, míg az ejtéseket még magasabbról, kb. 160cm magasságból 80% eséllyel élte túl.
  • Gorilla Glass Victus: A Corning 2020-ban bemutatott üvege szakított az eddigi normákkal és a számokat elhagyva a Victus nevet kapta meg. Jelenleg ez a legerősebb üveg amivel okostelefonokat szerelnek fel. Nagyjából 2 méter magasságból bírja az ejtéseket és kétszer olyan ellenálló a karcokkal szemben, mint elődje. Elsőként a tavaly Augusztusban bemutatott Galaxy Note20 széria lett felvértezve ezzel a generációval. Azóta a Z Fold2 és S21 széria is megkapta ezt az üveget. 
  • Gorilla Glass SR+/DX+: Ez a két széria az okos kiegészítők védelmére szolgáló üveg. Elsőként az SR+ került a Galaxy Gear3 okosórára, melyet később a DX+ váltott a Galaxy Watch okosórán. 

Érdemes tudni, hogy sok esetben a középkategóriás eszközeink is el vannak látva Gorilla Glass üveggel, de nem a legújabb/legdrágább generációjával. Azonban ez nem gond, hiszen, ha megnézzük, minden egyes generációnak van erőssége az előzőkhöz képest. Segíthet tisztább képet adni számunkra tartozék kiválasztásakor, illetve fontos szemünk előtt tartani, hogy milyen körülmények közt lesz használva az eszközünk. Amennyiben szeretnénk minél erősebb védelemmel ellátott okostelefont választani érdemes készülni arra, hogy ezek sok esetben a jelenlegi palettában magasabb áron mozognak, azonban ellenállóbbak lesznek.

Az én személyes tippem az volna, hogy ugyan akármennyire is ellenállóak ezek az üvegek, egy masszívabb tokot/fóliát érdemes használni az eszközünkön. Voltak azonban helyzetek amikor egyik sem volt az okostelefonomon és mégis kibírták a nagy eséseket. Engem ez a technológia meggyőzött. 

Nektek mi a véleményetek róla? Voltatok már olyan helyzetben, hogy a GorillaGlass mentette meg az eszközötöket? Véditek valami extra kiegészítővel a termékeiteket?

Köszi, hogy elolvastad,

Dávid

12 Válaszok
Tiborko
SuperStar
Beállítások

Szia

Köszönöm a cikket, nagyon tetszik. Én használok fóliát+ütésálló tokot, nem bízom a véletlenre. :face-with-tears-of-joy:

Szép Napot Neked!

0 tetszik
GyulusA
Black Belt 
Beállítások
Szia Dávid!

Akármilyen GG-ről van szó nálam mindig befigyel a Protective Cover+Fólia együttes. De még így is sikerül megedzeni az edge felüleletet sajnos. Az írás klassz, szép napot neked!
0 tetszik
GTamás
Samsung Members Star ★★
Beállítások
Nem szeretem fóliával használni a telefont, a gyárit hagytam rajta, ameddig bírta, aztán leszedtem. Tokokból igen sokfajta van nekem is, de kifejezetten ütésálló nincs. A tokokat is egyre kevesebbet használom, de lehet csak amiatt, mert jelentősen több időt töltök itthon az elmúlt évben... nem is tudom miért. 😉
0 tetszik
GGy
Student
Beállítások
A tartalom oké, a helyesírás borzalmas!
OliverM
Black Belt 
Beállítások

Sokszor volt már, hogy meglepően jól szuperált a Gorilla Glass, láttam már telefont leesni több, mint 2 méterről, és kis karcokon kívül kutya baja. Varázslat! 🎩

NikolettS
Samsung Expert
Beállítások

Sziasztok!

Remélem, hogy tovább fog javulni a készülékek kijelzőjének a védelme, mert én nem szeretem ha üvegfóliát kell rátenni a készülékre. Valamiért zavar és alkalmanként nem is olyan érzékeny az érintésre, mint nélküle.

David_K
Samsung Expert
Beállítások

Szia szia!😁

Hála az égnek, nem csak az üvegfólia az egyetlen opció. Sok féle védelem érhető el a piacon a felkenős nanotechnológiától egészen a rugalmas szilikonos fóliákig. Érdemes szétnézni ezzel kapcsolatban. Egyébként meg úgy gondolom, hogy mivel üvegről beszélünk a telefonok esetében, hiába erősített az anyag, attól még törhet sajnos. Ha fóliát nem is, de egy merevebb, vasatagabb peremű tokot mindenképp javaslok a telefonodra 😄 Az érintésérzékenység meg sajnos tényleg romolhat fóliázás után, de a beállításokban találsz erre megoldást. A keresőben beírod az "érintésérzékenység" szót és be is tudod kapcsolni 😌 Valamennyit segít a helyzeten. 

0 tetszik
David_K
Samsung Expert
Beállítások

Igen ez hálistennek azért egyre több esetben hallható, hogy magasabbról is jó eséllyel túlélik a telefonok az eséseket.

Engem is védett már meg, örülök, hogy létezik 😁

0 tetszik
MonikaP
Samsung Expert
Beállítások

Szia!

Köszönjük a cikket, hasznos infó. :smiling-face:

Nekem mindig védi tok a telefonomat és én a szilikon fóliát nagyon szeretem. A saját telefonomon, már körülbelül 1 éve rajta van, és előtte csak a gyári fólia volt rajta. 

Üdv,
Móni