dátum: 24-06-2021 12:51 AM
A Samsung Tabletek története 1. rész
A táblagép piaca sokkal korábbra nyúlik vissza mint ahogy a Samsung megjelent a piacon az első tablet ami megjelent a piacon a Linus Write-Top volt 1987-ben. A készülék 4kg-ot nyomott és MS-DOS operációs rendszerrel volt ellátva. Az évek során sok megoldás látott napvilágot ebben a kategóriában és sok platformmal voltak ellátva, de igazán a 2010 es évekre kezdte újra aranykorát érni a táblagépek piaca.
A Samsung napjainkban meghatározó a tablet gyártók között, és ha felső kategóriás táblagépet nézz ki magának az ember kevés kihívója akad a gyártó flagshipjeinek. Amit ma egy S7 Plus képvisel az már több szempontból kiválthat egy átlagos képességű laptopot. A tabletek korántsem voltak a kezdetekben ilyen erős alternatívák a laptopokkal szemben, de a sok évnyi innováció és tökéletesítés olyan eszközöké formálta a Samsung táblagépeit, amelyet napjainkban már egy szokásos felhasználó minden igényét képes maradéktalanul kielégíteni.
A tabletek története hasonlóan az S szériás készülékhez a 2010-es években kezdődött. Ez az év volt ami a Samsung számára több oldalról megalapozta a jelenleg piaci pozícióját. Igaz itt még a felső kategóriában nem jelent meg tablet nem úgy mint a mobil piacon debütáló Galaxy S. Mivel táblagép fronton rengeteg eszköz jelent meg és sok esetben, az különbségek csakis a fizikai méretben jelentek meg, ezért azokat a tableteket gyűjtöttem össze amelyek innovációs szempontból is jelentős lépések voltak a gyártó fejlődésében.
2010-ben ez a táblagép a Galaxy Tab 7.0 volt az első amivel a Samsung megjelent a piacon és a mai viszonyokhoz képest jelentősen visszafogott képességekkel bírt. Az eszköz még csak 600*1024 felbontású kijelzővel érkezett és 512 MB RAM mellé 16 vagy 32 GB ROM társult. Android 2.2-vel jelent meg és elől-hátul rendelkezett már kamerával, Igaz ezek még 1.3 MP elől és 3.1 MP hátulsó szenzorokat jelentettek.Ez az eszköz család több generációt is kapott, de mindig a belépő és középkategóriát képviselte a piacon. Rá egy évre a Tab 7.0 Plus két jelentős változtatás tudhatott magáénak, először is megkapta az eszköz az 1GB RAM mennyiséget, és ami ennél fontosabb, hogy a gyártó saját processzorát kapta meg az eszköz.
Galaxy Tab 8.9 és 10.1 két 2011-ben debütált modell egyik nagy újdonsága a fekvő elrendezés volt, ezenkívül mindkét eszköz már HD+ felbontással bírt és elérhető volt belőlük a 64GB tárhellyel szerelt modell is.
2012-ben mutatták be a nagyközönségnek a Galaxy Note család amely elsőként volt a Samsung berkein belül olyan eszköz amely tollal is fel volt szerelve. Ebben az időben az S Pen megnevezés helyett még inkább a Stylus névvel illették a koreai gyártó tollait.
Galaxy Tab 7.7 az első olyan táblagépe volt a Samsungnak amely Super Amoled panellel volt felszerelve, ez jelentős előrelépést jelentett az elődök TFT kijelzőjéhez képest.
24-06-2021 11:18 AM – szerkesztés: 24-06-2021 11:18 AM
Az az MS-DOS őskövület tudott touch-ot kezelni?
dátum: 24-06-2021 03:37 PM
dátum: 24-06-2021 07:13 PM
Számomra is a legnagyobb meglepetés az MS-DOS mint touchable OS volt. Még mindig képes meglepni a régi techológia. Használtál te is MS-DOS-t?
dátum: 24-06-2021 07:13 PM
Örülök, hogy új infókkal tudtam szolgálni!
dátum: 24-06-2021 07:37 PM – utolsó szerkesztés: 25-06-2021 08:03 AM , Tiborko
Igen bár amit én használtam maximum a paskolásra reagált mikor lefagyott. Egy ilyen érintős masinát viszont kipróbálnék. Vajon hol lehet fellelni ilyen kincseket?
dátum: 26-06-2021 11:21 AM
Szerintem ez már teljesen relikvia számba megy valószínűleg már csak tech múzeum mélyén. De én is kipróbálnám .
dátum: 30-06-2021 08:18 AM
Szia Márk! Az eldő széria is megvolt nekem
Üsv. AndrasK