Bezárás

What are you looking for?

mégse
A következő eredményeinek megjelenítése: 
Helyette a következő keresése: 
Így értette? 
Ugrás a megoldásra MEGOLDVA

Eredeti témakör:

Android 10 frissítés független S9-re

(Témakör létrehozásának dátuma: 05-02-2020 12:18 PM)
2481 Megtekintések
Djpajtaajto
Journeyman
Beállítások

Üdv! Illetékest kérdeznék a független(XEH) S9-re várható android 10 frissítéssel kapcsolatban. Mikorra várható a frissítés? Vodafone-os és Telenoros telefonokra már megérkezett. Mi az oka annak, hogy függetlenre nem? Általában függetlenre szokott gyorsabban megérkezni, mert szolgáltatók esetében több lépés van a frissítési folyamatban. Eddig türelmesen vártam, hogy megérkezzen, amikor készen van. Viszont most már úgy látom, hogy a frissítés készel áll, de valamiért pont a független telefonok nem kapják meg, látszólag ok nélkül. Tájékoztatást pedig semmilyen formában nem kapunk ezzel kapcsolatban. A választ előre is köszönöm.

0 tetszik

1 Megoldás

Elfogadott megoldások
Megoldás
RozvM
Samsung Members Star ★★★
Beállítások

Szia!

A Samsung Members szerint 2020 Márciusára várható az Android 10 & One UI 2 frissítés.

Kérlek nyomj a MEGJELÖLÉS MEGOLDÁSKÉNT! gombra, hogyha az adott hozzászólás megoldotta a problémádat. Ezzel nem csak a mi munkánkat, hanem a felhasználók gyorsabb és könnyebb tájékozódását is elősegítheted!

Megoldás megtekintése az eredeti bejegyzésben

0 tetszik
11 Válaszok
MKitty
Pathfinder
Beállítások
Szia,

Ahogy említetted a Vodafone-os és Telenoros telefonokra érkezett meg a frissítés az elmult napokban.
Hamarosan a független készülékek is meg fogják kapni a frissítést. Nincs pontos dátum arra vonatkozóan, hogy a független készülékekre mikor fog érkezni a frissítés.

üdv.
Kitty
Djpajtaajto
Journeyman
Beállítások

Köszönöm szépen a választ, de mindezt eddig is tudtam. Sajnos a hamarosan gyakorlatilag bármit jelenthet. Valamint arra a kérdésemre sem nem kaptam választ, hogy mi az oka annak, hogy függetlenre nem érkezik a frissítés.

Kicsit hadd fejtsem ki a problémámat: a Samsung sosem volt jó frissítések terén, se gyorsaságban, se a hosszú távú támogatásban. Ezt mindannyian tudjuk. Nem lepődtem meg azon különösebben, hogy alig kevesebb mint 5 hónappal az android 10 megjelenése után még nem kaptuk meg a frissítést a második legfrissebb csúcsmodellre. Az S10 korai frissítése bizakodásra adott okot, de azután másfél hónappal az S9-re még mindig nem érkezett meg. Ezzel még mindig nem volt különösebb problémám, inkább jöjjön később, de legyen jó. Csak most már amikor egy hete kijött sok régióban és már magyarországon is két szolgáltatónál is, de függetlenre még nem, az már eléggé zavaró.

Mindezt még mindig el tudnám fogadni ha legalább az egyik kérdésemre választ kapnék: Mikor érkezik a frissítés? Mi az oka annak, hogy a frissítés készen áll, de nem kapjuk meg? Elég szomorúnak tartom, hogy ilyen egyszerű kérdésekre nem tudunk választ kapni.

0 tetszik
Megoldás
RozvM
Samsung Members Star ★★★
Beállítások

Szia!

A Samsung Members szerint 2020 Márciusára várható az Android 10 & One UI 2 frissítés.

Kérlek nyomj a MEGJELÖLÉS MEGOLDÁSKÉNT! gombra, hogyha az adott hozzászólás megoldotta a problémádat. Ezzel nem csak a mi munkánkat, hanem a felhasználók gyorsabb és könnyebb tájékozódását is elősegítheted!

0 tetszik
Djpajtaajto
Journeyman
Beállítások

Az a Samsung Members ami január végéig ugyanott még februárt írt? Elég szomorú, hogy olyan dátum van megadva, aminek köze sincs a valósághoz. Feltételezem megadtak egy elég késői dátumot, hogy a felhasználók elégedettek legyenek, mert korábban jön a frissítés. Persze azt is későbbire kellett módosítani. Így vagy úgy, a március teljesen értelmetlen, mivel már megjelent a frissítés, de valamiért a független telefonoktól vissza van tartva. Persze nem tudtuk meg, hogy miért.

Sejtettem, hogy nem fogok itt értelmes választ kapni. De ha nem tudjátok minderre a választ, akkor még mindig inkább szimpatikusabb lenne egy "nem tudjuk" válasz, mint egy terelő. Sajnálom, de ez kritikán aluli.

0 tetszik
RozvM
Samsung Members Star ★★★
Beállítások

Minden tőlem telhetőt megteszek hogy segítsek, de ugyanazon adatokhoz/információkhoz férek hozzá mint Te is.

Nem követtem a frissítési dátumokat (a saját telefonomon kívül, annak egyenlőre nem változott az időpontja), de az időpontok régiótól eltérhetnek, tehát ha NEM magyar listát láttál, cáfolható a módosítás.

Avagy ha márciusig nem jelenik meg a frissítés, jogos a késéssel kapcsolatos felvetés szvsz.

0 tetszik
Djpajtaajto
Journeyman
Beállítások

Elnézést, azt feltételeztem, hogy a samsungnál dolgozol. Így ne vedd magadra az előző válaszomat.

Ettől függetlenül, én is követtem a saját telefonomon a samsung members alkalmazáson keresztül a frissítésre vonatkozó értesítéseket. Ahogy mondtam, január végéig Február volt megjelölve az S9-nél a frissítés leírásában. Aztán egy kis időre nem volt elérhető a leírás, majd pedig amikor újra elérhető volt, már Március szerepelt ugyanott. Magyar lista, magyar telefon, magyar samsung members alkalmazás.

Egyébként ha tényleg segíteni szeretnél, akkor azt hiszem nem érted, hogy mi a problémám. Nem a késéssel van bajom. Az utóbbi 6 telefonból 5 samsung volt. Tudom mi az, hogy várni a frissítésre. Anno a t-mobilt zaklattam, mert hónapokig ült egy frissítésen. Most nem magával a késéssel van bajom. Hanem azzal, hogy semmi okát nem látom, hogy miért nem kapjuk meg, miközben készen van a frissítés. Mégegyszer mondom, a telenor és vodafone által forgalmazott telefonokra meg is érkezett. De, ahogy már írtam, még ezt is teljesen el tudnám fogadni, ha:

1. Kapnék egy dátumot, hogy mikor volt érkezni.

VAGY

2. Választ kapnék arra, hogy miért tartják vissza.

Az pedig, hogy mikor jogos egy késéssel kapcsolatos felvetés az ne haragudj meg de nem attól függ, hogy a gyártó gondol egyet és kommunikál hasraütés szerűen egy hónapot, ami egyébként 7(!) hónappal az android 10 megjelenése után van. Mindezt úgy, hogy egy 2018-as csúcskészülékről van szó. Ennyi erővel bármit mondhatnának, március, június, december. De mégegyszer mondom, NEM maga a késés a problémám.

0 tetszik
AdamSzabo
Voyager
Beállítások

Kedves Djpajtaajto,

Hadd osszam meg a véleményemet a kérdéseddel kapcsolatban. Választ nyilván én sem fogok tudni adni, de megpróbálom elmagyarázni, hogy miért nem tudunk neked korrekt választ adni.

Az Android 10 jelentős módosításokat tartalmaz a 9-es verzióhoz képest, ezért sok mindent helyre kell tenni egy ilyen frissítés során, ami rengeteg teszteléssel járt. Nem titok, hogy az S10-es készülékekre való megjelenést egy hosszú béta teszt időszak előzte meg. Ezek során természetesen jó sok hiba előjött, amit javítottak is a megjelenés előtt. Az S9-es szériára későn érkező frissítés legvalószínűbb oka a sok előkerülő bug ("hiba"). Ezeket javítani kell, és szinte biztosan ezért tolták el a megjelenési dátumot. Nem meglepő módon a szolgáltatós (Telenor, Telekom, Vodafone, csak hogy a hazaikat említsem) készülékeken mind-mind más szoftververzió fut, így a független készülékeken is. És ezek nem csak a verziószámban térnek el, hanem tényleg vannak bennük szoftveres különbözőségek. Emiatt mindegyik szoftvert külön-külön mélyrehatóan tesztelni kell megjelenés előtt. Ez nem egy egyszerű frissítés, hanem konkrétan egy új operációs rendszer. Ezek a tesztelések rengeteg időt fel tudnak emészteni, főleg ha kerülnek elő hibák, amiknek meg kell találni az okát, kijavítani, újra tesztelni, más hibákat találni, javítani, tesztelni, és így tovább. Mivel 100%-ban nem lehet meghatározni, hogy milyen rejtett hibák vannak, így a tesztek végéig lehetetlen pontos becslést adni a javítások elvégzéséig, azaz a frissítés kiadásáig. Valószínűleg néhány hibát tovább tart kijavítani, ezért kellett a februári megjelenést eltolni. Nem tudjuk pontosan, hogy ezek mekkora emberi erőforrást igényelnek, és lehet, hogy nem volt egyszerűen kapacitás arra, hogy egyszerre teszteljenek minden magyar szoftververziót. Emiatt amelyik elkészült, elérhetővé tették, ami pedig most van soron, az "hamarosan érkezik". Ennél pontosabban egyszerűen lehetetlen mondani. Vannak határidők, de csúszások is, ezeket a határidőket a szoftvert konkrétan tesztelő és fejlesztő mérnökökön kívül nem tudja senki, és nem is adhatják ki (ipari titok). Hogy mi alapján határozták meg a prioritást a különböző verziók között, az egy másik kérdés, valószínűleg a felhasználók száma alapján. Az XEH-s szoftververziók is sorra kerülnek, és meg fogod kapni a frissítést. A türelmedet kell kérnünk, nem tudunk mást tenni. El kell hinned, hogy aki ezen dolgozik, az mindent megtesz azért, hogy minél hamarabb megkapd a frissítést, és nem direkt akarnak kiszúrni a független készülékek tulajdonosaival. Hidd el a Samsung-nak sem érdeke, hogy megharagudj a márkára.

Remélem volt számodra hasznos dolog a válaszomban, ha nem akkor bocsi az időd pazarlásáért.

Üdv,

Ádám

Djpajtaajto
Journeyman
Beállítások

Köszönöm szépen a választ. Bár azt látom, hogy az eredeti kérdésemre nem kapok választ, de köszönöm, hogy ezeket megosztottad. Hadd reagáljak azért.

Értem amiket mondasz, hasznosnak is tartanám egy részét, viszont pár dologgal nem értek egyet.

Először is, nagyrészt arra válaszoltál, hogy általánosságban miért tart eddig kiadnia a samsungnak egy frissítést. Ezt már korábban leírtam, hogy nem igazán ez a problémám. Persze örülnék neki, ha hamarabb megkapnánk, ahogy a sok Pixel, OnePlus, Xiaomi és Huawei felhasználó is. De értem, valamilyen okból a samsungnak tovább tart. Nem nagy gond, nem ezért vettem samsungot.

Arra vonatkozóan, hogy mekkora különségek vannak egy szolgáltatói és független verzibóban: Az eddigi információim alapján úgy tudom, hogy nem különböznek sokban. Kezdjük a tényekkel, ha megnézzük a S9 legfrissebb frissítését és összehasonlítjuk a VDH(vodafone) és a PAN(telenor) firmware-t, akkor látjuk, hogy ugyanaz az android verzió, ugyanaz a one ui verzió, valamint ugyanazok a PDA és CSC kódok is. Azt nem tudom, hogy van-e ténylegesen bármi különbség a szoftverben, de ha van, akkor sem számottevő. Tudtommal a szolgáltatók általában kisebb beállításokat(főleg hálózati) végeznek az elkészült szoftveren, valamint alkalmazásokat telepítenek elő. Nem hiszem, hogy az esetek többségében bármi az általad leírt radikális különbségek lennének.

Továbbá hadd reagáljak arra, hogy miért nincs egy konkrét dátum a frissítés érkezésére. Különösen arra, hogy "lehetetlen" pontos becslést adni. Na már most, ha valami problémába ütköznek a fejlesztők, akkor több dolgot lehet csinálni. Az egyik pl. az az, hogy eltoljuk a release dátumát, feltételezhetően ez történik most itt. Egy másik lehetőség az az, hogy több erőforrást fordítunk arra, hogy megoldjuk a problémát, és tartjuk magunkat a meghatározott határidőkhöz. Azt hiszem, hogy az Google és az Apple már bizonyította, hogy ki lehet adni az új szotververziókat több telefon típusra, több tíz- vagy akár százmillió telefonra, pontosan tarva a határidőt. Nem lehetetlen. A hibamentességet pedig soha nem lehet 100%-ban garantálni, persze ideális esetben minimalizálni lehet. Az pedig, hogy "iparági titok" a frissítés határideje, az jogilag teljesen érthető számomra. Viszont én egy fogyasztó vagyok, így nem igazán érdekel engem az iparági meg vállalati meg egyéb vonatkozás a dolgoknak. Én szeretném hamar megkapni a frissítést a telefonra amire több szászezer forintot költöttem, és amihez hasonló telefonokra a konkurencia már hónapokkal, vagy éppen fél évvel ezelőtt már kiadta a frissítést. Ha pedig ez nem lehetséges(már pedig a Samsung esetében nem az), akkor nagyon örülnék, ha legalább transzparens lenne a folyamat: lenne egy pontos határidő, és tájékoztatva lennének a felhasználók a fejleményekről.

Annyit még hozzátennék, hogy ha megnézzük az új telefonok bejelentését, akkor nem ehhez hasonló hozzáállást látunk. Mikor mutatják be az S20 családot? Február 11-én 20 órakor. Pontos dátum van, késés nincs. Arra is pontos dátumot fogunk kapni, hogy mikortól előrendelhető és mikortól kerül a boltokba. Pedig az S20 esetében is új szoftverről van szó, sőt teljesen új készülékről. Ott nem lehetetlen a határidők tartása. Ahogy itt sem lenne az, csak akarni kell.

Még egyszer mondom, köszönöm a választ, de úgy érzem semmi információt nem kapok azzal kapcsolatban, amit tudni szeretnék. Nem hiszem, hogy erről igazán érdemes többet beszélni.

Viszont végszóként, ha lehet egy javaslatom, mint vásárló és felhasználó, akkor azt mondanám, hogy a felhasználók nagy része értékelné, ha a "régebbi" készülékek támogatása gördülékenyebben és gyorsaban menne, valamint ha az ezekkel kapcsolatos tájékoztatás nagyban fejlődne.

0 tetszik
AdamSzabo
Voyager
Beállítások

Szervusz!

Tudom, már lezártnak tekinted a témát, de hadd reagáljak azért :smiling-face:

Teljes mértékben egyetértek azzal, hogy ez működhetne jobban is, lehetne transzparens, de erre sajnos az a válasz, hogy ebben az iparágban ez így működik. És minden cégnél így működik, a Huawei-nél, LG-nél, OnePlus-nál, a Xiaomi-nál, az Asus-nál, a Motorolá-nál, a Sony-nál, a Nokiá-nál és még sorolhatnám. A frissítések megérkezésénék határidejét ezek a cégek (akik nem maguknak fejlesztik az operációs rendszert) nem tudják, és nem is akarják egy fix dátumhoz kötni.

Ha egy gyártó valami újat akar bemutatni, akkor annak nyilván pontos dátuma van, mert rendezvényt kell neki szervezni, oda kell hívni az újságírókat, érdeklődőket, stb. Azt nem lehet úgy, hogy "valamikor februárban, majd aznap szólunk". De ne legyünk naívak, nem február 11-én 20:00-kor áll össze az S20 bemutatható formájába, nem ekkor húzzák meg az utolsó csavart, és töltik fel rá először az operációs rendszert. De ez igaz a Huawei P40-re, az iPhone 12-re, a Google Pixel 5-re, és minden korábban és a jövőben bemutatott új eszközre. Már hetekkel/hónapokkal előtt is meg lehetne tartani a bemutatót minden előkészület nélkül, de az inkább bénázásnak tűnne, mint egy jól megszervezett bemutatónak. A Google és az Apple ilyen szempontban kitűnik a többi mobiltelefon gyártó közül, mivel ők nem csak telefont, hanem konkrétan operációs rendszert is fejlesztenek. Emiatt nyilván a saját készülékeikre az OS-ek kiadás előtt megcsinálják a frissítéseket. Azért, hogy piaci előnybe hozza magát, természetesen nem adja oda a Google az új OS-t a többi gyártónak, amíg ők a saját frissítéseikkel kész nincsenek. És ez teljesen logikus is így, aki a legújabb Android-ot akarja, az Pixelt vesz, és ahogy te is mondtad, nem ezért vettél Samsungot.

Egy régi telefonra történő új frissítés kiadása nem egy sajtóesemény, emiatt nem szerveznek neki rendezvényt, nincs pontos határidő, mert amint elkészülnek vele, meg is kapják a felhasználók. Természetesen lehetne azt mondani, hogy "minden S9 készülékre 2020. április 21. 17:00-kor érkezik meg az új frissítés", és a már februárban elkészült frissítéseket visszatartani, hogy minden felhasználó egyszerre kaphassa meg (mint ahogy ezt csinálja az Apple, mert ott ugye ez is egy nagy esemény), de ez a felhasználóknak nem a legjobb. Emiatt nincs értelme konkrét időpontot kiadni.

Felcsigázta a kíváncsiságomat, amikor arra utaltál, hogy a többi gyártó már rég kiadta az Android 10-et a korábbi készülékeire, úgyhogy összegyűjtöttem, amit találtam. Jelenleg ezekhez a telefonokhoz érhető el az Android 10 (zárójelben a telefonok megjelenési dátuma, illetve az Andorid 10 megérkezése):

Google (ugye magának fejleszti az OS-t, és ő szolgáltatja a többi cégnek):

• Pixel (2016.10.20.), Pixel 2 (2017.10.19.), Pixel 3 és 3a (2018.10.09.), Pixel 4 (2019.10.24.) és ezek XL változatai (Android 10: 2019 Q4 eleje)

Huawei

• P30, P30 Pro (2019.03.26. - 2020 Q1)
  • Mate 20, 20X, 20 Pro (2018.10.16. - 2020 Q1) - Indiában komoly gondok a frissítéssel, 01.13-án visszavonták, majd nemrég újra elérhető
  • Nova5T (2019.09. - 2020 Q1)

Honor (Huawei leányvállalata)

• 20, Pro, Lite (2019.05.21. - 2020 Q1) - Indiában komoly gondok a frissítéssel, 01.09-én visszavonták, februárra várható

LG

• G8 ThinQ (2019.02.24. - 2020 Q1)
  • V50 (2019.05.31. - 2020 Q1) - csak kóreában

OnePlus

• 6 (2018.05.22.), 6T (2018.11.06. - 2019 Q4) - komoly gondok, már 3-szor vissza kellett vonni a frissítést
  • 7, 7 Pro (2019.05.17. - 2019 Q4)

Samsung

• S10, S10+, S10e (2019.02.20. - 2019 Q4)
  • Note10, Note10+ (2019.08.07. - 2019 Q4)
  • Note9 (2018.08.23. - 2020 Q1)
  • S9, S9+ (2018.03.16. - 2020 Q1)

Xiaomi

• Mi 8, 8 Pro (2018.06.05. - 2019 Q4)
  • Mi 9, 9 SE (2019.02. - 2019 Q4)
  • Mi Mix 2S (2018.04.26. - 2019 Q4)
  • Mi Mix 3 (2018.11.11. - 2019 Q4)
  • Redmi K20, K20 Pro (2019.07.17. - 2019 Q4)

Ezeken felül még egy-két ASUS, Sony, Nokia és Motorola készülékekhez érhető el az Android 10.  Nyilván a gyűjtésem nem teljeskörű, kihagyhattam belőle készülékeket, lehet, hogy rosszul sikerült informálódnom az interneten, és nem régió és szolgáltató specifikus a lista. Véleményem szerint, azért annyira nincs elmaradva a Samsung, amennyire te érzed.

Az erőforrás kérdésére pedig: minden gyártó több erőforrást fordít az új termék piacra dobására, mint a régi termékek frissítésére, ugyanis az hoz több profitot. Ez nincs így jól, de így van.

Sajnos nem lehet hirtelen felvenni még 5 szoftvertesztelőt, hogy hamarabb kész legyen a frissítés, mert csak 1 hónap, mire megszokják a munkakörnyezet, a fejlesztőkörnyezetet és tudni fogják, hogy mit hogyan kell csinálniuk, és érdemleges hasznos munkát fognak tudni végezni. De hidd el, hogy nem feltartott kézzel várják a mérnökök, amíg a probléma megoldja saját magát.

A végszóddal csak és kizárólag egyet érteni tudok, ezen a területen fejlődni kell. Nagyon jól megfogalmaztad a lényeget, igyekszem továbbítani egy releváns Samsung alkalmazottnak, de földi halandóként sokkal többet én sem tudok tenni.

Üdv,

Ádám