la 17-05-2024 09:12 AM
Nu știu dacă se poate face o paralelă cu situația din România, dar cred că trendul este asemănător și la noi: un sfert din copiii cu vârsta cuprinsă între cinci și șapte ani din Marea Britanie au un smartphone.
Mai sunt și alte cifre: doi din cinci copii din Marea Britanie folosesc serviciul de mesagerie WhatsApp, în ciuda faptului că nu au vârsta minimă impusă, de 13 ani. Procentajul copiilor cu vârsta între cinci și șapte ani care folosesc servicii de mesagerie a crescut de la 59% la 65% în ultimul an.
Peste jumătate dintre copiii cu vârsta sub 13 ani folosesc social media, contrar regulilor impuse de marile platforme sociale și mulți recunosc că mint în ceea ce privește vârsta pentru a primi acces la noile aplicații și servicii.
la 17-05-2024 09:42 AM
Vezi, aici problema nu este ca au copiii telefon/tableta. Problema majora o reprezinta adultii care sunt mult prea putin (spre deloc) educati digital. Atunci cand au prins teren (la publicul larg) cartile si uneltele de scris, acestea au inceput sa fie date copiilor de mici pentru a invata sa scrie si sa citeasca, lucru care le oferea un avantaj mai tarziu in viata. Avantajul viitorului o sa fie tehnologia, deci treptat aceasta trebuie sa intre in viata copiilor chiar de la varste mici. Dar...si aici este un mare dar. Asa cum nu se dau copiilor de cativa ani tratate de anatomie, reviste pentru adulti sau mai stiu eu ce altfel de informatii tiparite nepotrivite varstei lor, la fel trebuie facut si digital. Din pacate majoritatea parintilor habar nu au cum sa configureze o tableta/telefon pentru un copil, nici macar nu stiu ca exista conturi pentru copii, Samsung kids, Google family link sau multe alte metode de control/restrictionare, si aceasta este problema reala. Am vorbit cu multi parinti care erau disperati ca sunt depasiti complet de catre copii la acest capitol, dar majoritatea nu prea erau dispusi sa invete ceva. Toti asteptau solutia magica cu clik,click, next,next... Iar la toate astea contribuie si scoala care are o programa de acum 50 de ani, dar nimic care sa ii pregateasca pe copii pentru ce e acum, si mai ales nimic care sa ii pregateasca pentru ce o sa fie peste vreo 20 de ani cand termina scoala. Iar cu retelele sociale, clar nu are ce cauta un copil acolo. Dar cel mai eficient mod este nu doar sa ii interzici ci sa il inveti de mic ce inseamna ele si ce riscuri sunt. Aici ar putea contribui si UE cu legi care sa nu permita crearea de conturi fara o identificare sigura.
la 17-05-2024 10:09 AM
la 17-05-2024 12:59 PM
Hai ca asta e tare. Ma gandesc ca parintii nu au vreme nici sa le dea mancare, sa ii invete sa nu bage degetele in priza, sa nu sara pe geam, sa nu deschida usa sau sa mearga cu primul strain aparut in cale. De dus si adus de la scoala nici nu mai vorbim. Nu este asa cum zici. A fi parinte nu inseamna doar sa faci un copil, trebuie sa si ai grija de el pe toate planurile. Nu este usor dar nici nu este un obiect oarecare pe care il arunci intr-un colt al casei atunci cand nu ai chef/vreme de el. Din pacate lumea nu intelege ca tot ce se aplica in viata reala, se aplica si in cea digitala. Dar nu timpul e problema. Iti garantez asta. Nu iti ia mult sa configurezi o tableta, iar dupa aceea nici atat, sa poti sa mentii un control asupra utilizarii ei. Dar e mai comod sa nu faci nimic si doar sa te plangi ca face ce nu trebuie sau sa ii interzici complet accesul la tableta. Crede-ma ca nu e greu deloc sa ii oferi acces (si chiar pot invata multe de pe tableta la orice varsta) si in acelasi timp sa mentii si un control si sa il ghidezi sa o foloseasca util. Si nu iti ia timp mult. Dar pentru asta trebuie sa inveti intai tu ca si adult niste lucruri (inclusiv pentru tine).
P.S. In tot textul de sus persoana a doua e la modul general (oricine)
la 17-05-2024 10:10 AM
la 17-05-2024 10:28 AM
la 17-05-2024 11:32 AM
la 17-05-2024 10:23 AM
la 17-05-2024 01:01 PM
17-05-2024 04:32 PM - editat 17-05-2024 04:34 PM
Daca nu ai timp de copil...nu il faci. Punct. Nu este la norma, nici la concurs, nici nu te obliga nimeni. Trebuie sa fii responsabil si sa intelegi ca cel mai important in primii ani de crestere este relatia si educatia data de parinti. Nu prin lasat cu orele la desene si pe tableta/smartphone ca sa aiba mami si tati timp de stiri, bere, fotbal, coafor, seriale si alte "scuze". Cand ai copil nu iti gasesti scuze ca sa nu te ocupi de el.
Rezultatul il vad peste tot in fiecare zi, chiar si aici...si nu e de natura sa ma faca optimist cu privire la viitor. Faptul ca multi eludeaza sistemele sau mint ca sa aiba acces la platformele cu continut media nu ma amuza si nici nu e de lauda. E trist, foarte trist. Si cand isi vor da seama probabil va fi tarziu.