17-04-2023 09:31 AM - upraveno 19-04-2023 11:30 AM
Ahoj Community,
protože jsem občas narazil na komentář, kdy uživatel píše poněkud s obavami, že ohebné skládací telefony jsou sice hezké a líbí se mu, ale, dle jeho slov se bojí o kvalitu ohebného displeje, jeho životnost a podle jeho laického odhadu si myslí, že moc dlouho nevydrží.
A protože mám za sebou poměrně hodně zkušeností s ohebnými telefony, kdy jsem rok a půl používal Galaxy Fold, rok Galaxy Z Fold 2, nyní používám 7 měsíců Galaxy Z Fold3 a týden jsem si vyzkoušel i aktuální novinku Galaxy Z Fold4 a k tomu jsem měl možnost vyzkoušet si také ohebné telefony řady Galaxy Z Flip, rozhodl jsem se sepsat své zkušenosti z dlouhodobého používání těchto telefonů s ohebným displejem.
Hned na začátku musím zdůraznit, že za celou dobu používání jsem s nimi neměl sebemenší problém ať již technického rázu, nebo nějakého mechanického poškození. A to jsem telefony opravdu nijak nešetřil a nepoužíval v rukavičkách, spíše naopak - používal jsem je bez ochranného pouzdra a nosil je z 90% v kapse u riflí. Ale vše hezky popořadě.
První ohebný telefon Samsung Galaxy Fold se mi dostal do ruky v březnu roku 2020 a od toho okamžiku jsem jim naprosto propadl a již jsem nepoužíval nic jiného. O mém nadšení z této novinky si můžete přečíst článek zde: Samsung Galaxy Fold – nejlepší telefon, který jsem kdy měl. S telefonem jsem byl naprosto spokojený a po roce jsem sepsal své zkušenosti z používání a zdokumentoval, jak opravdu vypadá v tomto článku: Jak vypadá Samsung Galaxy Fold po roce používání a jaké jsou mé zkušenosti? Nakonec jsem měl tento první skládací telefon rok a půl a na displeji nebyly poznat žádné známky opotřebení a vše fungovalo stejně tak, jako na začátku.
Druhý ohebný telefon Samsung Galaxy Z Fold 2 jsem používal 1 rok. Zde již bylo provedeno vylepšení v oblasti, která mi u první verze trochu chyběla – tedy nejvíce jsem kvitoval větší vnější displej, podstatně zmenšený výřez pro fotoaparát v displeji v rozevřeném stavu a také samotné rozevírání telefonu, které již mělo aretaci a mohlo být rozevřené postupně (první verze byla buď rozevřená nebo zavřená). A i zde po roce aktivního používání jsem nezaznamenal jakýkoliv problém ani jakékoliv známky poškození jak na ohebném displeji, tak na celé konstrukci telefonu. A to jsem telefon používal například pro točení videí jak v létě ve 35 °C na dovolené u moře a písečné pláži tak i v zimě na lyžích v - 10 °C.
Třetí a můj aktuální ohebný telefon Samsung Galaxy Z Fold3 používám již 7. měsíc a ani zde to nevypadá, že bych se měl nějak strachovat o jeho konstrukci nebo ohebný displej. Navíc zde se zapracovalo i na odolnější konstrukci, telefon je voděodolný! a podporuje S Pen, takže si můžete psát poznámky nebo kreslit na displeji. Navíc má také pod velkým rozevřeným displejem již plně skrytou přední kameru, takže zde již nic neruší váš zážitek ze sledování videí, prohlížení fotografií nebo hraní her.
A poslední ohebný telefon Samsung Galaxy Z Fold4, který jsem měl k dispozici pouze týden na testování a své zkušenosti jsem sepsal v tomto článku: Galaxy Z Fold4 – vypadá takto dokonalý telefon? Pro mě ano, kde jsem jej porovnával s Galaxy Z Fold2. Za mě dokonalý telefon.
Kromě toho jsem zkoušel ještě v různě dlouhých intervalech ohebné telefony řady Galaxy Z Flip (ale vždy byl můj hlavní telefon z řady Z Fold) a ani zde se není čeho obávat.
Závěrem a dle mých osobních zkušeností zde musím shrnout to, co jsem zde již několikrát psal, a to je, že za celou dobu používání (prakticky od začátku prodeje ohebných telefonů v České republice) jsem neměl s ohebnými telefony jakékoliv problémy s jejich provozem jak po technické nebo mechanické stránce a vše fungovalo na jedničku. Jsou to opravdu výborné telefony, na které si zvyknete velmi rychle a z kterých se Vám již nechce vracet zpět na „obyčejný a klasický“ mobilní telefon.
Pokud jste tedy měli nebo máte obavy o kvalitu ohebného displeje nebo otevíracího pantu, tak z mé zkušenosti toto opravdu můžete hodit za hlavu a pokud o podobném typu rozevíracího telefonu uvažujete, dám Vám jednu radu – běžte rozhodně do něj. Uvidíte, že budete maximálně spokojeni.
Rád bych zde ale ještě zmínil, že přes všechny mé dlouhodobé zkušenosti a bezproblémové používání těchto telefonů je potřeba samozřejmě dbát na to, že tyto telefony jsou oproti klasické konstrukci více namáhány. A přesto, že dle mých dlouhodobých zkušeností při běžném používání nebyl žádný problém, je potřeba také zvážit Váš životní styl a prostředí ve kterém se často pohybujete (aby někdo nenabil dojmu, že jsou telefony nerozbitné). Pokud tedy víte, že se často pohybujete v prašném prostředí či provozujete namáhavé outdoorové aktivity, jsou zde pochopitelně lepší volbou telefony klasické konstrukce, nebo i na odolnost zaměřená, outdoorová řada XCover. Ale to už je na jinou diskuzi 🙂.
Hezký den
AndroidGuru