Zdravím komunitu,možná to nepatří přímo sem na Samsung a možná to co nyní napíši už mnozí z vás víte a používáte, ale.... jelikož jsem občas napíšu něco z mého čistě uživatelského hlediska, rozhodl jsem se podělit se vámi o zkušenost s aplikací pro parkování na mém Z Fold 4 společně s AndroidAuto v mém voze.Donedávna jsem otravné parkování autem ve městech řešil přes aplikaci MPLA v telefonu, ale nějak jsem nebyl z toho rozhraní nadšený. Často mi to zabralo na můj vkus zbytečně moc času.Nedávno se ale z aplikace MPLA stala aplikace EasyPark. A to je ten důvod, proč vás na základě mých zkušeností o tom chci informovat.Jedná se podle mě o jedno z nejpohodlnějších, nejrychlejších a nejkomfortnějších placení za parkování ve městech s ještě jednou pro mě dost výraznou nadstavbou ve spojení s Android Auto.Mnozí z vás jistě používají k placení za parkování ve městech PID (ten tedy jen v Praze), mapy od Seznamu atd.Ale proč jsem se rozhodl o tom s vámi podělit?Po migraci z MPLA na EasyPark jsem zjistil, že aplikace EasyPark je kompatibilní i s Android Auto!!! Tak jsem to již několikrát vyzkoušel a... opravdu skvělé!!!!Po nainstalování do aplikace EasyPark v telefonu přidáte RZ daného vozu, s kterým jezdíte (což je samozřejmě nutností), nebo i třeba RZ druhého vozu v rodině (vysvětlím později), e-mail, budoucí formu úhrady a všechny běžné náležitosti. Nechce to žádné speciální osobní údaje atd. je to otázka půl minuty.A teď tedy vyrazíte někam do města (nejen v Praze) dojedete na místo, zaparkujete třeba na modré zóně, kde je v určitý čas většinou od 8:00 do 18:00 povolené parkování i když nejste rezident.1. Přímo v AndroidAuto na displeji v autě spustíte aplikaci EasyPark. Podle GPS aplikace pozná přímo na jakém místě a v jaké parkovací zóně jste zaparkovali.2. Na displeji infotainmentu se Vám zobrazí jednoduše jen RZ vozu, číslo parkovací zóny, nastavíte jak dlouho chcete parkovat a "tlačítko" Začít parkovat..... to je všechno zabere to asi dvě vteřiny. Telefon tedy může klidně zůstat v batohu, pro aktivaci parkování ho vůbec nepotřebujete. Dodatečně si ale můžete potom nebo hned ověřit kolik vás bude parkování za zatím pouze předem nastavený čas stát. Nemusíte se bát, klidně si nastavte víc než potřebujete protože předem nic neplatíte!!!! Jen jste si nastavili odhadnutý čas parkování.3. V průběhu parkování můžete v telefonu čas prodloužit, když se náhodou zdržíte, aniž by jste samozřejmě museli k autu. V aplikaci lze předem i nastavit upozornění na vypršení času parkování o němž vás bude informovat notifikace. Prostě klasika.4. No a potom přijdete k autu, budete chtít odjet a po spojení s AndroidAuto na displeji infotainmentu ťuknete na "Ukončit parkování" zobrazí se "Parkování skončilo", přesný čas od- do, výsledná doba parkování dokonce včetně sekund, částka v Kč a číslo parkovací zóny včetně názvu ulice a ..... odjíždíte. To je vše co musíte udělat.Čas se tedy nezaokrouhluje, jestliže tedy začnete parkovat např.v 8:05 a ukončíte parkování v 8:53 platíte jen těch 48 minut.Ještě ale pořád nic neplatíte!!!Jen vám okamžitě do mobilu dorazí notifikace a do emailu potvrzení o parkování na parkovací zóně, době parkováno od-do, vaší RZ a informaci o konečné ceně za těch 48 minut, tedy to samé co předtím na displeji infotainmentu po ukončení parkování.Platba se vám odečtě až druhý den a s tím vám do emailu přijde i klasická faktura (doklad o úhradě za parkování) pro případnou reklamaci.Jinak v aplikaci je v menu "Aktivita" vidíte obdobný souhrn a zpětně historii všech vašich parkování.Jestliže tedy v průběhu nastaveného času vašeho parkování projížděla okolo policie s monitorovacím zařízením na RZ, jste v pohodě, protože jim to ukáže, že tam díky EasyPark parkujete oprávněně.Výše uvedený postup lze samozřejmě uplatnit i tam kde je parkovací automat, který navíc musíte mnohdy na neznámém místě ještě hledat. Ale tam hodíte třeba třicet korun protože nevíte, kdy přesně se vrátíte (tak radši víc a na hodinu, jako jsem to dělal já) a když se náhodou vrátíte za půl hodiny zbytečně jste přeplatili, což se vám právě s EasyPark nestane. A navíc u automatu s lístečkem za oknem, když to nestíháte, musíte dojít k autu pro prodloužení, klasický vopruz.Nepíšu to primárně pro těch pár korun, ale vážně pro ten komfort na prakticky dvě ťuknutí na displej infotainmentu v autě při parkování ve městech a to nejen v Praze. O jiné takové podobné aplikaci fungující na AndroidAuto nevím, tak jestli máte někdo jinou zkušenost, dejte vědět rád vyzkouším a porovnám.Jo a ještě jedna věc. Nedávno mi volala žena, že někde v Praze zaparkovala a nemůže najít automat a neví jestli se tam vůbec může parkovat (no milovaná žena)
A protože můžete do aplikace uložit více RZ, tak jsem to narychlo udělal (a už tam její RZ ponechal), řekla mi přesně ve které ulici stojí, v aplikaci EasaPark v mobilu jsem pro její RZ zadal "Začít parkování" a když odjížděla tak mi jen zavolala a já ho v mobilu ukončil. Takže i toto jde na dálku. A vlastněš když máte v rodině dvě auta a někdy se v nich střídáte tak je uložení obou RZ i praktické. Teď při tom psaní mi napadlo, že mi vlastně žena mohla poslat GPS souřadnice z Google map kde parkovala a místo parkování bych do EasyPark zadal na metr přesně (ale fakt stačí ulice nebo zóna). Ano, vím, nehejtujte mne, teď už jsem jí tu aplikaci do mobilu nainstaloval taky.
Neměl jsem v úmyslu o tom psát (ale nějak mi to milá komunito nedalo), tak jsem nepořídil kompletní fotodokumentaci. Ale vzhledem k tomu, že jste všichni zkušení uživatelé a ovládání aplikace je intuitivní, jednoduché a v češtině, ani to není zapotřebí.
Tak jestli to budete chtít někdo vyzkoušet, budu rád, když dáte zpětně info i pro ostatní, případně i nějaký poznatek k výše uvedenému.
Tak když zrovna najdete místo, přeji rychlé a komfortní parkování v přeplněných městech.