dátum: 08-06-2022 02:41 PM
Egy korábbi cikkben már írtam róla, hogy a kamerafunkciók, illetve az ezek által nyújtott új lehetőségek mennyiben befolyásolták/inspirálták a művészetemet. Természetesen ennél sokkal több és szerteágazóbb lehetőség rejlik ezekben a kamerákban, így hoznék még egy példát az életemből.
Nagy örömömre gyakran felütik a fejüket itt a Communityn az S21 vagy éppen S22 Ultrával 30x és 100x nagyítással készült Hold fotók. Én is előszeretettel kísérleteztem ezzel, de az érdeklődésem már túlmutat a készülékek tudásán, így úgy döntöttem, miután az egyik ilyen Hold fotós poszt alatt említést is tettem róla, hogy komolyabb vizekre evezve veszek egy csillagászati távcsövet.
A választásom egy Newton távcsőre esett, a 150/750 SkyWatcher Explorerre EQ3 acéllábas mechanikával. Ez már egy komoly kezdő műszer, minőségi, az acélláb miatt stabil, relatíve nagy teljesítményű, jól fejleszthető és bővíthető, ráadásul ez a „legkisebb” modell, ami alkalmas komoly asztrofotózásra is. Még az ismerkedés fázisában vagyok vele, sok mindent szeretnék pluszba beszerezni (goto, wifi egység, okulárok, fotóadapter), és igaz, hogy jelentősen nehezebb a kezelése, mint a telefon space zoomjáé, de így is élvezem a folyamatot.
10 mm Barium okulár kb 30x nagyítás. Fotóadapter nélkül egy egyszerű fotó elkészítése is problémás a lencse és a sok kamera miatt, úgyhogy a következő lépés ennek a beszerzése lesz.
dátum: 08-06-2022 03:12 PM
dátum: 08-06-2022 06:07 PM
dátum: 08-06-2022 06:46 PM
Kicsit off topic kérdés, de mindig is érdekelt: Az ilyen és efféle távcsövek tisztán látásába mennyire szól bele a fényszennyezés?
A holdas fotó egyébként kezdésnek szerintem jó lett, remélhetőleg a fejlesztés után kevésbé marad életlen. (Arról is kérünk majd kép(ek)et!)🙂
Kérlek nyomj a MEGJELÖLÉS MEGOLDÁSKÉNT! gombra, hogyha az adott hozzászólás megoldotta a problémádat. Ezzel nem csak a mi munkánkat, hanem a felhasználók gyorsabb és könnyebb tájékozódását is elősegítheted!
dátum: 08-06-2022 06:51 PM
dátum: 10-06-2022 03:00 AM
dátum: 10-06-2022 09:04 AM