dátum: 04-07-2022 11:45 AM
Hogy mi is az arany óra és a kék óra pontosan?
Forrás:
Eredetit írta:
Cassidy007
Az arany óra az első és utolsó még napfényes óra. Ilyenkor, amikor is különösen szépek a fények, még ragyogóbbak a színek, szinte tényleg aranyba öltözik a természet, így az még varázslatosabb.
A kék óra (twilight) alatt azt az időszakot értjük, amely naplemente után kezdődik 15-20 perccel és kb. 20-30 percig tart. Ahogy telik az idő, az égbolt egyre sötétebb kék, majd fekete színű lesz. Ez az időszak függ az időjárástól, évszaktól és a helyszíntől is. Hasonló időszakot találhatunk reggel is, mely ugyanúgy alkalmas kékórás fotózásra.
Lássunk pár képet ezekről a jelenségről, elsőként az arany óráról:
Íme az egyik olyan varázslatos pillanat, amit sikerült megörökíteni, a színek narancssárgáról szürkére, majd mályvaszínűre, majd rózsaszínre váltak néhány másodperc alatt, és úgy tűnt, lángokban áll az ég, mint egy javában forgó vulkán tette volna.
Ha tudtam volna, hogy ilyen intenzív lesz, valószínűleg a videó módot választottam volna a Pro mód helyett, de mivel először láttam ekkora színrobbanást az arany órában, továbbra is örülök, hogy megörökíthettem ezeket a varázslatos pillanatokat, hogy Ti is láthassátok!
A legtöbb képet @GusB készítette Essex UK-ból
Lássunk néhány képet, amit Samsung Galaxy S21 készülékkel készített Paul Saward Essex-ben, aki aktív Members felhasználó.
hagyományos lencse
széles látószögű lencse
A képek alacsony ISO tartományban készültek, hogy ne legyenek szemcsések.
Még több kép az arany órában:
Kurious kiwi
Lássuk, hogy pontosan milyen is a kék órában készült képek:
Az Exif segítségével meg tudod nézni, hogy pontosan mikor készült a kép. Látható, hogy ez a kép 2021.08.28-án készült, 19:35-kor.
A Blue Hour internetes oldalon is meg lehet nézni az időpontokat, így megtudhatjuk, hogy melyik időben készült a kép. Mivel a kék óra 20:13-tól egészen 21:01-ig tart, így ez a kép az arany órában készült:
Itt Ti is meg tudjátok nézni régió szerint:
Jól látható, hogy a kék óra reggel megelőzte az arany órát, és ezt követi az esti, ami kivételes lehetőséget ad rövid időn belül csodálatos fotók készítésére. Azt is megtudhatod, hogy ennek a varázslatos 2 órának a legjobb része
sokszor csak néhány másodpercig tart, amikor is látható ez a csodás jelenség.
19.32 arany óra
Pár másodperccel később
19.36 perc
Látható, ahogy az arany órának vége és átadja helyét a kék órának
19.38 perc széles látószög
19.46 perc
Már csak néhány perc van hátra a teljes kék óráig
Itt ugyanazokat a beállításokat használtam, mint Paul a fényképek elkészítésekor. Az ISO tartomány 50, így a képek nem lettek szemcsések, gyönyörűek a képek. (elképzelhető, hogy állványt is használt, PRO üzemmódban).
Ennél a képnél az ISO érték 50-ről 640-re változott, nagyításnál a képek szemcsések a másik képhez képest.
Berthelot NB kék óra
Ezeket a képeket Terri Martin készítette a kék órában:
Terri Martin CA
Nézd meg a sziklákat, az eget, minden KÉK…. Nagyon megleptek ezek az akciófotók, azt hittem, hogy pillanatfelvételekről van szó, de nem. Remek képek lettek!
A következő kép Mark Cherntől (Ma) származik, amivel számos díjat nyert.
Normál fotó módban nagyon szemcsések lehetnek a képek, ha nem készülünk fel rá. Érdemes egy állványt használni, és felkészülni azokra az órákra, ahol ezeket a képeket lehet készíteni, a megfelelő mód kiválasztásával.
Sajnos itt is nagyon szemcsések lettek a képek
dátum: 04-07-2022 04:14 PM
dátum: 04-07-2022 05:41 PM
dátum: 04-07-2022 05:54 PM
dátum: 05-07-2022 02:14 PM